مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان منابع طبیعی:

احاله مدیریت مرتع با آموزش، ترویج هدفمند و مشارکت محلی شتاب می‌گیرد

احاله مدیریت مرتع با آموزش، ترویج هدفمند و مشارکت محلی شتاب می‌گیرد

تهران- ایانا- مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور بر اجرای پیوسته و هماهنگ فعالیت‌های آموزشی، ترویجی و مشارکتی میان دستگاه‌های مسئول، بهره‌برداران و نهادهای محلی به‌عنوان شرط اصلی موفقیت در احاله مدیریت تأکید کرد و گفت: «نخستین گام، توانمندسازی مرتعداران و کارشناسان منابع طبیعی از طریق برگزاری دوره‌های آموزشی منظم است.»

ترحم بهزاد در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایانا، مجموعه‌ای از راهکارهای آموزشی، ترویجی و مشارکتی را برای تسریع در احاله مدیریت طرح‌های مرتعداری تشریح کرد.

مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، گفت: «این آموزش‌ها باید اصول علمی مدیریت مرتع، برنامه‌ریزی چرا، کنترل تعارضات و شیوه‌های احیاء و بهره‌برداری پایدار را دربر گرفته و علاوه بر مباحث فنی، شامل مفاهیم تسهیل‌گری اجتماعی و روش‌های مشارکت مردم در تصمیم‌گیری نیز باشد تا کارشناسان بتوانند نقشی مؤثر در اعتمادسازی ایفا کنند.»

وی با تأکید بر اهمیت کارگاه‌های عملی و بازدید از طرح‌های موفق، اظهار داشت: «مشاهده مستقیم نتایج مثبت واگذاری مدیریت در عرصه‌های نمونه یا استان‌های دیگر، انگیزه و اعتماد مرتعداران را نسبت به مشارکت واقعی افزایش می‌دهد.»

بهزاد با اشاره به اقدامات ترویجی به‌عنوان محور دوم و نقش حیاتی این اقدام در اطلاع‌رسانی و اقناع ذی‌نفعان، توضیح داد: «محتوای ترویجی باید با زبان ساده و قابل فهم برای جوامع محلی تهیه و از ابزارهای متنوعی مانند بروشور، فیلم کوتاه، برنامه‌های رادیویی محلی و نشست‌های گفت‌وگو در روستاها استفاده شود؛ حضور معتمدین، بزرگان و روحانیون موجب تقویت پیام‌های فرهنگی و اخلاقی و کمک‌کننده در پذیرش اجتماعی طرح است.»

مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، گفت: «همچنین راه‌اندازی کمپین‌های محلی با شعارهای انگیزشی از جمله «مرتعدار، مدیر مرتع خودت باش» عاملی مهم در ایجاد احساس مالکیت و مسئولیت‌پذیری است.»

بهزاد با بیان این‌که تشکیل و تقویت نهادهای محلی از جمله تعاونی‌ها و انجمن‌های مرتعداری از مهم‌ترین گام‌ها در محور مشارکت است، خاطرنشان کرد: «این نهادها باید محور اجرای طرح‌های احاله مدیریت باشند تا واگذاری‌ها جنبه جمعی پیدا کرده و بهره‌برداری و نظارت در چارچوب قوانین مشخص انجام شود.»

وی با معرفی ایجاد کمیته‌های مشترک میان مرتعداران، شوراهای اسلامی روستا، دهیاران و نمایندگان منابع طبیعی به‌عنوان عاملی برای افزایش شفافیت، اعتماد و هم‌افزایی، افزود: «همچنین تنظیم و امضای تفاهم‌نامه‌های سه‌جانبه میان دولت، تشکل‌های بهره‌بردار و نهادهای محلی علاوه بر تقسیم مسئولیت‌ها، زمینه پاسخگویی بهتر را فراهم می‌کند و آموزش میانجی‌گری و حل اختلاف به افراد کلیدی روستا نیز می‌تواند از بروز تعارضات جلوگیری کرده و فضای همکاری پایدار ایجاد کند.»

بهزاد اجرای هم‌زمان سه محور آموزش، ترویج و مشارکت را شرط ایجاد انگیزه و باور درونی در مرتعداران دانست و تأکید کرد: «در این صورت، احاله مدیریت از یک اقدام اداری و از بالا به پایین، به حرکتی اجتماعی و از پایین به بالا تبدیل می‌شود که از حمایت جامعه محلی برخوردار بوده و با پایداری بیشتری ادامه می‌یابد.»

وی اظهار داشت: «استمرار این فعالیت‌ها و ارزیابی دوره‌ای نتایج، کلید تسریع روند احاله مدیریت طرح‌های مرتعداری و دستیابی به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی است.»

 

خبرنگار: شهرزاد مسعودی

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید