مسئولان حوزه آموزش و ترویج کشاورزی در نشست خبری مطرح کردند؛

کشاورزی به ۱۵۰ هزار نیروی ماهر گلخانه‌ای نیاز دارد

کشاورزی به ۱۵۰ هزار نیروی ماهر گلخانه‌ای نیاز دارد

عکس: فهیمه خواهی-ایانا

تهران- ایانا- نشست خبری مسئولان حوزه آموزش و ترویج کشاورزی پس از برگزاری آیین بازگشایی سراسری هنرستان‌های کشاورزی برگزار شد؛ نشستی که در آن به مهم‌ترین برنامه‌ها و چالش‌های تربیت نیروی انسانی مورد نیاز بخش کشاورزی پرداختند.

کدخبر: 138131

به گزارش ایانا در این نشست، ابوالفضل فرجی، معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و رئیس مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی و پیمان فلسفی، نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس و رئیس فراکسیون کشاورزی پویا و عشایر، به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ دادند.

 

۱۵۰ هزار نیروی ماهر برای گلخانه‌ها نیاز داریم

فرجی در پاسخ به خبرنگار ایانا درباره برنامه برای هماهنگی میان وزارت جهاد کشاورزی، دانشگاه‌ها و آموزش‌وپرورش در حوزه آموزش کشاورزی گفت: «یکی از چالش‌های اصلی، تربیت کشاورزان آینده است و برای این منظور باید زمینه جذب دانش‌آموزان به هنرستان‌های کشاورزی، توسعه مدارس شبانه‌روزی و ایجاد مشوق‌های لازم فراهم شود.»

او با اشاره به نیاز بخش کشاورزی به نیروی انسانی ماهر افزود: «در حال حاضر حدود ۲۸ هزار هکتار گلخانه در کشور فعال یا آماده بهره‌برداری است و بسته به نوع تولید، هر هکتار گلخانه به حدود ۶ تا ۸ نیروی ماهر نیاز دارد؛ بنابراین حدود ۱۵۰ هزار نیروی ماهر و تکنسین برای این بخش مورد نیاز است.»

معاون سازمان تات ادامه داد: «با توجه به توسعه گلخانه‌ها و همچنین نیاز بخش‌هایی مانند دامداری و شیلات، تربیت نیروی ماهر باید با همکاری دستگاه‌های مختلف دنبال شود.»

فرجی از تدوین «طرح پرورش کشاورزان آینده» خبر داد و گفت: «در این طرح برای دستگاه‌های مختلف وظایفی در زمینه تربیت نیروی انسانی پیش‌بینی شده است و یکی از پیشنهادهای مطرح‌شده، افزایش سهم آموزش کشاورزی در هنرستان‌های فنی‌وحرفه‌ای و کاردانش است.»

 

آموزش ۴۳۰ هزار بهره‌بردار در سال جاری

فرجی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگاران با اشاره به برنامه‌های آموزشی سازمان تات گفت: «امسال آموزش ۱۰ درصد بهره‌برداران بخش کشاورزی، معادل حدود ۴۳۰ هزار نفر، در دستور کار قرار گرفته است.»

او افزود: «برای آموزش مهارتی سربازان نیز با نیروهای مسلح توافق شده و امسال ۳۰ هزار سرباز در دوره‌های مهارتی ۱۰ تا ۱۲ روزه متناسب با نیازهای بخش کشاورزی آموزش خواهند دید.»

معاون سازمان تات همچنین از طراحی نظام ملی سنجش و صدور گواهی مهارت‌های کشاورزی خبر داد و گفت: «بخش خصوصی و شرکت‌ها می‌توانند در آموزش مهارتی مشارکت کنند، اما مهارت افراد باید در یک نظام مشخص ارزیابی و تأیید شود.»

او با اشاره به نیاز بخش کشاورزی به تکنسین‌های تخصصی در حوزه‌هایی مانند باغبانی و گلخانه اظهار کرد: «بخش کشاورزی به نیروهای مهارتی برای انجام عملیات تخصصی تولید، از هرس و تغذیه باغ‌ها تا فعالیت‌های فنی گلخانه‌ها، نیاز دارد.»

 

شبکه ترویج می‌تواند برای رصد و ارتباط با نیروی انسانی استفاده شود

فرجی در پاسخ به پرسشی درباره سازوکار رصد فارغ‌التحصیلان و سنجش اثربخشی آموزش‌ها نیز به ظرفیت شبکه ترویج اشاره کرد و گفت: «حدود ۳ هزار و ۶۰۰ مرکز خدمات غیردولتی، حدود ۶۰۰ شرکت خصوصی و دانش‌بنیان فعال در حوزه ترویج، حدود ۴ هزار و ۵۰۰ صندوق خرد زنان روستایی، حدود ۱۲ هزار زن روستایی تحصیل‌کرده، حدود ۴۲ هزار تسهیلگر روستایی و حدود ۷۲ هزار کشاورز پیشرو در این شبکه حضور دارند و می‌توان از این ظرفیت برای ارتباط با هنرستان‌های کشاورزی استفاده کرد.»

 

آموزش و ترویج کشاورزی نیازمند حمایت بودجه‌ای است

در ادامه این نشست، پیمان فلسفی در پاسخ به خبرنگاران با اشاره به جایگاه آموزش، ترویج و تحقیقات در افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی گفت: «این حوزه‌ها در سال‌های گذشته با محدودیت‌های اعتباری مواجه بوده‌اند و برای تحقق اهداف بخش کشاورزی باید در بودجه توجه بیشتری به آنها شود.»

او با اشاره به هنرستان‌های کشاورزی اظهار کرد: «تعداد این هنرستان‌ها از پنج واحد در سال ۱۴۰۰ به ۳۷ واحد رسیده است، اما برای توسعه این ظرفیت همچنان به حمایت بیشتری نیاز است.»

فلسفی افزود: «حدود ۲ هزار و ۹۰۰ دانش‌آموز در ۳۷ هنرستان کشاورزی تحصیل می‌کنند و برای توسعه این مدارس باید از ظرفیت آموزش‌وپرورش نیز استفاده شود.»

او با اشاره به تجربه گذشته در تأمین منابع هنرستان‌های کشاورزی گفت: «در مقطعی آموزش‌وپرورش نیز در تأمین منابع هنرستان‌های وابسته به وزارت جهاد کشاورزی مشارکت داشت، اما اکنون تأمین هزینه‌ها بیشتر بر عهده بخش کشاورزی قرار گرفته است و برای استمرار و توسعه این مدارس باید راهکار مناسبی پیدا شود.»

 

درخواست افزایش اعتبارات آموزش و ترویج در بودجه ۱۴۰۶

نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با تأکید بر ضرورت سرمایه‌گذاری در آموزش، تحقیقات و ترویج گفت:« پیش از نهایی شدن بودجه سال ۱۴۰۶ باید درباره اعتبارات مورد نیاز این حوزه‌ها میان وزارت جهاد کشاورزی، سازمان برنامه و بودجه و سایر دستگاه‌های مرتبط رایزنی شود.»

او همچنین بر حمایت از معلمان و مربیان هنرستان‌های کشاورزی و توجه به آموزش دختران و پسران در این هنرستان‌ها تأکید کرد.

فلسفی با اشاره به ضرورت دانش‌بنیان شدن بخش کشاورزی اظهار کرد: «سرمایه‌گذاری در آموزش و ترویج می‌تواند به افزایش بهره‌وری، نفوذ دانش و تقویت تولید کمک کند و این موضوع باید در سیاست‌گذاری و تخصیص منابع مورد توجه قرار گیرد.»

 

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید