Iranian Agriculture News Agency

طرح‌های آبخیزداری برای توسعه پایدار در استان سمنان ضروری است

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان گفت: طرح‌های آبخیزداری برای توسعه پایدار در استان سمنان ضروری است.

طرح‌های آبخیزداری برای توسعه پایدار در استان سمنان ضروری است

به گزارش خبرنگار ایانا در استان سمنان، فرهاد عبدالشاه اظهار کرد: با اشاره به اهمیت اجرای طرح‌های آبخیزداری گفت: با اجرای طرح‌های آبخیزداری و احداث بندهای خاکی، سنگ و ملات در استان حدود 20 تا 30 درصد روان آب‌ها کنترل می‌شود.

وی با بیان اینکه حفظ منابع آب‌وخاک، تغذیه آبخوان‌های زیرزمینی و مهار آب‌های سطحی می‌شود، بسیار ضروری است افزود: در استان سمنان تاکنون بیش از 200 بند خاکی و تور کینست احداث‌شده است که این میزان احداث بند خاکی تنها 30 درصد روان آب‌ها را جمع‌آوری می‌کند.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان گفت: با احداث طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری در استان علاوه بر اینکه از تخریب منابع طبیعی جلوگیری می‌شود؛ سبب احیای چشمه‌ها و قنات‌ها خشک در منطقه بعد از چند سال می‌شود.

عبدالشاه با اشاره به اهمیت اجرای طرح‌های آبخیزداری در استان که 5.9 درصد مساحت کشور را دارد و از نظر مساحت هفتمین استان پهناور ایران است؛ گفت: اجرای طرح‌های آبخیزداری در استان نیاز به افزایش مشارکت مردم در این حوزه دارد.

وی به آشنا نبودن برخی از مردم با طرح‌های آبخیزداری و اهمیت این طرح‌ها در توسعه بخش کشاورزی و همچنین جلوگیری از خروج رواناب و هدایت به سمت قنات‌ها و چشمه‌ها و بندها اشاره کرد و گفت: باید ضرورت اجرای طرح‌های آبخیزداری برای مردم فرهنگ‌سازی شود.

به گفته معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با تقویت مشارکت مردم در این حوزه می‌توان سرمایه‌گذاری مردم و کشاورزان را برای اجرای طرح‌های آبخیزداری افزایش داد به‌گونه‌ای که تاکنون در استان پروژه‌های بسیاری با مشارکت مردم و بهره‌برداران در سطح استان به مرحله اجرا و بهره‌برداری رسیده است.

عبدالشاه اظهار داشت: در کشور ما که میزان مصرف و استحصال آب بسیار بالا و در حد بحرانی است، اجرای طرح‌های آبخیزداری از جمله اجرای سازه‌های مکانیکی و انجام اقدامات مدیریتی که منجر به حفظ و پایداری پوشش گیاهی می‌شود.

وی افزود: از اول مهرماه پارسال تاکنون به‌عنوان سال زراعی جاری، به‌طور متوسط 130 میلی‌متر بارش در استان وجود داشته است که با توجه به پهنه‌بندی استان، 12.6 میلیارد مترمکعب نزولات آسمانی در استان باید وجود داشته باشد.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان اظهار داشت: ۷۰ تا 80 درصد این میزان نزولات آسمانی به‌صورت رواناب یا تبخیر از دسترس خارج می‌شود که با اجرای طرح‌های آبخیزداری و سدسازی 20 تا 30 درصد این میزان رواناب ذخیره‌سازی و یا نفوذ داده می‌شود.

عبدالشاه اظهار داشت: با احداث سازه‌های سنگ و ملاتی، پخش سیلاب، بند خاکی در استان از سال 1370-1398، سالانه 85.6 میلیون مترمکعب سالانه کنترل می‌شود.

وی افزود: در استان سمنان تاکنون بیش از 200 بند خاکی با حجم عملیات 6 میلیون و 24 هزار مترمکعب و حجم مخزن 25 میلیون و 307 هزار مترمکعب احداث‌شده است.

معاون اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان افزود: سال گذشته 400 میلیارد ریال اعتبار از محل صندوق توسعه ملی به اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری استان اختصاص داده شد که نسبت به سال 97 این میزان تقریباً 2 برابر افزایش داشت.

عبدالشاه با بیان اینکه مطالعات آبخیزداری تاکنون در 473 هزار هکتار از مساحت عرصه‌های منابع طبیعی استان انجام و حدود 50 هزار هکتار در حال مطالعه است؛ تصریح کرد: اجرای طرح‌های مطالعات آبخیزداری و همچنین اجرای طرح‌های آبخیزداری برای استان با توجه به توپوگرافی منطقه ضروری است.

وی با اشاره به بارش اوایل سال جدید نیز گفت: با توجه به میزان آب موجودی که در بندهای استان به دلیل بارش‌های گذشته وجود داشت، تعدادی از بندهای خاکی استان از جمله بند زرین‌کمر شهرستان شاهرود سرریز کرد.

به گفته معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان هر با اجرای عملیات آبخیزداری از سال 1370-1398، سالانه 8.5 میلیون مترمکعب سفره‌های آب‌های زیرزمینی تغذیه می‌شود که این امر سبب زنده شدن دوباره چشمه‌ها و قنات‌ها در پایین‌دست می‌شود.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید