Iranian Agriculture News Agency

آمار تولید و صادرات خاویار اعلام شد

مدیر کل دفتر بازسازی ذخایر سازمان شیلات اعلام کرد: تولید خاویار پرورشی سال 1401 نسبت به دوره مشابه سال قبل 15 درصد و تولید گوشت ماهیان خاویاری 48 درصد افزایش داشته است.

آمار تولید و صادرات خاویار اعلام شد

ناصر کرمی راد در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا، با اعلام این خبر گفت: سال ۱۴۰۱، چهار هزار و 645 تن گوشت ماهیان خاویاری و نزدیک به ۱۸ هزار و ۴۶۰ کیلوگرم خاویار پرورشی در ۱۹۵ مرکز تولید شده است. از این تعداد مراکز، نزدیک به ۱۵۰ مرکز به‌صورت رسمی و پروانه‌دار و باقی در قالب مزارع خرد و خانگی و عمدتا در استان گیلان، به تولید مشغول هستند.

وی افزود: بر اساس آمار گمرک، به تقریب، 4/5 تن خاویار به‌صورت رسمی از مفر گمرک خارج شده است. برآورد ما این است که حدود ۵۰ و تا حتی 100 درصد این عدد به صورت مسافری از کشور خارج شده است که این به معنای حداقل صدور چیزی در حدود 5/5 تا ۶ تن خاویار از کشور است.

مدیر کل دفتر بازسازی ذخایر سازمان شیلات ادامه داد: این اعداد رو به افزایش هستند. کشور در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ شاهد حدود ۱۵ درصد افزایش در تولید خاویار بوده است. حجم تولید خاویار پرورشی، از حدود ۱۶ تن و ۱۰۴ کیلوگرم  به ۱۸ تن ۴۶۰ کیلو افزایش پیدا کرده است.

وی افزود: این رقم در تولید گوشت از 3 هزار و 128 تن به 4 هزار و 645 تن رسیده، که چیزی در حدود ۴۸ درصد افزایش داشته است. این نشان می‌دهد که روند تولید گوشت خاویار در مزارع پرورشی ماهیان خاویاری ما به صورت تصاعدی رو به افزایش است.

کرمی راد افزود: این ارقام نشان می‌دهد که هدف‌گذاری و ریل­‌گذاری برای توسعه پرورش ماهیان خاویاری در کشور، اقدام درست و حساب شده‌ای بوده و حدود 8 هزار تن پروانه‌ای که برای تولید گوشت ماهیان خاویاری و حدود 110 تن خاویار صادر شده است، در بازه ۵ تا ۶ سال می‌تواند محقق شود.

وی با اشاره به تولید خاویار در 23 استان کشور، گفت: بر اساس آمار جمع‌آوری شده، در ۲۰ استان کشور گوشت ماهیان خاویاری تولید می‌شود، این تولید از 2 تا 3 تن تا نزدیک به 2هزار و 336 تن در استان مازندران که رتبه اول کشور در تولید گوشت ماهیان خاویاری را دارد، در نوسان است و 11 استان نیز به تولید خاویار رسیده‌اند؛ این عدد سالانه رو به افزایش خواهد بود.

وی توضیح داد: یک مزرعه پرورش ماهیان خاویاری ممکن است هر سال امکان استحصال گوشت پیدا کند، ولی بلوغ ماهیان خاویاری و استحصال خاویار بسته به گونه ماهی از 5 سال تا 12 سال متغیر است. به‌عنوان مثال، فیل ماهی که بهترین کیفیت خاویار پرورشی ایران را دارد، بعد از 10 تا 12 سال به خاویار می‌رسد.

کرمی راد در ارتباط با قیمت فروش خاویار صادراتی ایران گفت: فروش خاویار فصلی است و قیمت آن در فصل‌های مختلف متفاوت است. ولی بر اساس شنیده‌ها، قیمت فروش عمده خاویار به ازای هر کیلو، بین ۱۲۰۰ تا ۱400یورو  و قیمت فروش عمده گوشت ماهیان خاویاری به ازای هر کیلو، بین ۱۸ تا ۲۰ دلار در نوسان است.

مدیر کل دفتر بازسازی ذخایر سازمان شیلات همچنین اعلام کرد: بر اساس گزارشات سازمان خواروبار جهانی (فائو)  ما در تولید گوشت ماهیان خاویاری بعد از کشورهای چین، ارمنستان و روسیه رتبه چهارم را داریم و با توجه به میزان تولید، به احتمال زیاد در آمار جدید این سازمان، با در نظر گرفتن تولیداتی که داشته‌ایم، رتبه سوم را به خود اختصاص خواهیم داد.

 وی افزود: در تولید بهترین خاویار دنیا که خاویار فیل ماهی یا بلوکا است، ما در سال ۲۰۲۰، رتبه یک را داشتیم و کشور چین با اختلاف سیصد کیلو از ما در رتبه دوم قرار گرفت. به نظر می‌رسد با روند رشد و توسعه صنعت پرورش ماهیان خاویاری ایران و افزایش بازدهی مزارع در آینده نزدیک، ایران جایگاه قابل قبول‌تری در تجارت خاویار دنیا پیدا کند.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید