رئیس بخش خدمات فنی و تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر >:
قطعی برق در زمانهای متعدد و بدون اعلام قبلی به کشاورزان آسیب جدی وارد میکند

عضو هیات علمی و رئیس بخش خدمات فنی و تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر گفت: قطعی برق در زمانهای متعدد و بدون اعلام دقیق قبلی، به کشاورزان و مراکز تحقیقاتی و پژوهشی آسیب جدی وارد میکند.
اشکبوس امینی در گفتوگو با خبرنگار ایانا در خصوص تاثیرات قطعی برق بر آبیاری حوزههای کشاورزی بیان کرد: گیاه یک موجود زنده بیزبان است و این قطعی برق و بهدنبال آن قطعی آبیاری از دو جهت به بخش کشاورزی آسیب میرساند.
وی ادامه داد: در زمانهایی که گیاه به آب نیاز دارد و تشنه است، باید آب در اختیار آن قرار بگیرد و ممکن است زمان قطع برق با نیاز ضروری گیاه مصادف شود. لذا با قطعی برق، تولیدکنندگان و کشاورزان زمان و نوبت آبیاری خود را از دست میدهند و عملکرد محصول آبی شدیدا" کاهش پیدا میکند که موجب خسارت زیادی به تولیدکنندگان میشود. چون بالغ بر 80 درصد چاههای آبیاری کشور عمدتاً به برق وابسته هستند و یک کشاورز، در زمان مشخصی آبیاری انجام میدهد.
این محقق افزود: مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و همچنین مجتمعهای کشت و صنعت کشاورزی، برای محصولات مختلف دورهها و فواصل آبیاری مشخصی داشته و برای آن برنامهریزی داخلی دارند. هر زمان مخصوص به یک محصول است و زمانی که آن محصول در زمان تعیین شده خود آبیاری نشود، دچار تنش میشود. با قطع برق، نوبت آبیاری مربوط به آن زمان و محصول از دسترس خارج و متعاقبا محصول با تنش و کاهش عملکرد مواجه خواهد شد.
رئیس بخش خدمات فنی و تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر با بیان اینکه در حال حاضر فصل برداشت است، گفت: فصل برداشت در اقلیم معتدل رو به اتمام است و در اقلیم سرد نیز شروع شده و در جریان است. زمانی که کارگر و راننده کمباین به مزرعه میآید و میخواهند برداشت را آغاز کنند، معمولا تا نزدیک ساعت 10صبح به دلیل رطوبت صبحگاهی برداشت امکانپذیر نیست و لذا زمان شروع کاری عملیات برداشت، در حالت طبیعی دیرتر از سایر کارها است، با توجه به زمان زود شروع ساعت کاری و برنامه قطعی برق، از ساعت 6 تا 10صبح، تقریبا به مدت 4 ساعت عملا کارگر هیچ کارایی نخواهد داشت و آسیبهایی از نظر اقتصادی به تولیدکنندگان وارد میشود. با محدود شدن زمان کارکرد، فصل برداشت طولانی خواهد بود.
امینی با اشاره به تاثیر قطعی برق در ساعتهای مختلف در هر روز در مراکز تحقیقاتی گفت: در مراکز تحقیقاتی نمونههای گیاهی بسیار با ارزش و گرانقیمت در آزمایشگاهها و گلخانههای تحقیقاتی نگهداری و یا بررسی میشوند و غالب آزمایشگاهها تجهیزات لازم و آمادگی کافی برای برنامه زمان قطعی برق را ندارند. البته ممکن است برخی آزمایشگاهها تجهیزات لازم را داشته باشند و بتوانند مقدمات کار را فراهم کنند اما عملا اکثر آزمایشگاهها به دلیل قطعی برق با مشکلاتی رو به رو شدهاند که آسیبهای جدی هم به تاسیسات و وسایل آزمایشگاهی و هم به نمونههای آزمایشی وارد میشود. چونکه گاها مشاهده میشود قطعی برق در هر روز در ساعتهای متفاوت اتفاق میافتد و این قطعی در یک زمان معین و ثابت درهرروز نیست. لذا اعلام قبلی دقیق برنامههای قطعی برق و وجود برنامه برای یک زمان ثابت و مشخص در هر روز، حداقل کاری است که میتواند به این شرایط کمک کند و فرصت آمادگی پیشبینی لازم برای کاهش آسیبها را فراهم کند.
وی ادامه داد: قطعی برق و به دنبال آن الکتروپمپهای چاههای آبیاری، زمانهای آبیاری را محدود خواهد کرد زیرا در فصل تابستان به حالت عادی کمبود آب وجود دارد. لذا کشتهای بهاره در اوج نیاز آبی هستند و اینکه زمانی که آب قطع میشود، با مشکلات زیادی روبهرو میشوند. همچنین زارعینی که کشت صیفیجات تابستانه دارند در زمان قطعی چند ساعته مشکل کمبود آب خواهند داشت و زمان و نوبت آبیاری خود را از دست خواهند داد. زیرا در فصل کمبود آب قرار داریم و در حالت طبیعی مقدار دبی آب چاهها در این فصل با کاهش مواجه است.
امینی عنوان کرد: مطلوب است حداقل قطعی برق زمانبندی مشخص و ثابتی داشته باشد و اعلام قبلی شود. زیرا این امر بسیار به برنامهریزی و ایجاد آمادگی برای زارعان، محققان و کل بخش کشاورزی کمک میکند. زیرا زمانی که در زمانهای مختلف قطعی برق انجام میشود، آمادگی لازم وجود ندارد و به نوعی امکان برنامهریزی برای کاهش آسیبها سلب میشود.
وی در ادامه تاکید کرد: همچنین مراکز و زارعان پیشرو که امکان برنامهریزی دارند از پیش زمان قطعی به آنها اعلام شود تا پیشبینیهای لازم انجام شود.
دیدگاه تان را بنویسید