Iranian Agriculture News Agency

پیش‌بینی تولید 600 هزار تن گندم در آذربایجان شرقی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی گفت: امسال پیش‌بینی می‌شود میزان تولید گندم در استان 600 هزار تن باشد که از این میزان حدود 300 هزار تن توسط شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان شرقی خریداری شود.

پیش‌بینی تولید 600 هزار تن گندم در آذربایجان شرقی

به گزارش خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی، اکبر فتحی در برنامه تراز شبکه سهند افزود: در حال حاضر 600 هزار تن گندم در استان آذربایجان شرقی تولید می‌شود و اگر کشاورزان همه گندم تولیدی خود را به شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان شرقی تحویل دهند، نیاز استان برطرف می‌شود و نیازی به تامین از دیگر استان‌ها نیست. منتهی همه گندم‌های تولیدی در استان به شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان شرقی تحویل داده نمی‌شود. معمولا بنا به سیاست‌های قیمتی و تصمیم تولیدکنندگان در زمان فروش بنا به مصالح خود، میزان خرید در اداره غله  کمتر از میزان تولید است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی گفت: در شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان شرقی ذخیره گندم برای بیش از 4 ماه موجود است که از استان‌های دیگر هم گندم وارد استان می‌شود.

فتحی ادامه داد: امسال بالای 6 میلیون تن گندم در سطح کشور خریداری شده است و پیش بینی می‌شود بالای یک میلیون تن دیگر خریداری شود. همچنین بعلت نیاز کشور حدود دو میلیون تن دیگر گندم باید وارد کشور شود. ولی به لحاظ تولید اگرقیمت‌ها به‌موقع ابلاغ شود و اگر سیاست‌هایی که در باب نهاده‌های دامی هست درست اعمال شود در داخل کشور امکان تامین نیازمندی هست. اگر درست مصرف کنیم، میزان تولیدی کشور کفاف نیازمندی داخل را دارد. اگر دولت به‌طرف هوشمندی سامانه سوق داده شد خواستیم تا مصرف گندم بهینه و از قاچاق جلوگیری شود. اگر این اتفاقات رخ بدهد هفت میلیون تن گندم کفاف مصرفی داخل کشور را خواهد داد، سیاست دولت در قالب هوشمند‌سازی هوشمندانه بود ولی یکسری نواقص دارد اگر آن‌ها هم برطرف شود می‌تواند کارایی لازم را داشته باشد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا 600  هزار تن گندم تولیدی استان در این چند سال اخیر کم و زیاد شده است توضیح داد: هر سال تولیدات محصولات کشاورزی تحت شرایط تغییرات اقلیمی، تحت شرایط انواع مخاطرات استان کم و زیاد می‌شود. اگر بارندگی مناسب باشد طبیعتا مقدار محصول بیشتر خواهد شد چون بیشترین گندم تولیدی استان متکی به دیم است. از 450 هزار هکتار از اراضی سطح زیر کشت استان 380 هزارهکتار آن زیر کشت دیم است.

فتحی بیان کرد:  میزان خرید گندم در استان آذربایجان شرقی نسبت به سال گذشته 51 درصد افزایش داشته است. علیرغم خشک‌سالی که در استان وجود داشت اما با توجه به اینکه بارندگی در فصل بهار در شهرستان‌های هشترود و چاراویماق که انبار غله استان است در زمان مناسب بود، پیش‌بینی می‌کنیم میزان تولید ما از سال گذشته بیشتر باشد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی با بیان اینکه هدف از اعمال قیمت تضمینی گندم این است که یک کف قیمتی مشخص شود و کشاورزان متضرر نشوند بیان کرد: شرکت غله و خدمات بازرگانی استان برای ذخیره‌سازی گندم تا یک میلیون تن امکانات و آمادگی دارد اما سیاست‌های قیمتی است که تعیین کننده میزان خرید است.

فتحی با اشاره به اینکه سامانه نانینو با هدف کاهش تخلفات نانوایی‌ها و نظارت سیستمی بر روند مصرف آرد و پخت نان در نانوایی‌ها اجرا شد گفت: این طرح موفق بوده و ایرداهایی نیز دارد که باید برطرف شود.

مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان آذربایجان شرقی نیز در این برنامه گفت: خرید گندم در استان به میزان 235 هزار تن که پیش‌بینی شده است انجام خواهد شد و احتمال افزایش آن تا 300 هزار تن نیز وجود دارد. بارش‌های بهاری که در هشترود، چاراویماق و میانه داشتیم باعث بهبود میزان تولید شد.

علیرضا شاهدی از خرید 51 هزار تن گندم تا 25 تیر خبر داد و افزود: ثبت این میزان خرید در حالی است که بازه اوج خرید در چاراویماق و هشترود هنوز فرا نرسیده است.

وی افزود: یکی از نگرانی‌های کشاورزان این بود که به دلیل مسائل فنی قیمت خرید گندم در سامانه‌ها به قیمت سال قبل ثبت شده بود اما خوشبختانه با تاکید وزیر محترم جهاد کشاورزی، قیمت 15 هزار تومان از روز پنجشنبه ثبت شد و از همان روز نیز سرعت خرید گندم به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرد.

شاهدی ادامه داد: کشاورز مخیر است تا گندم برداشت شده خود را به صنایع مرتبط با هر قیمتی که توافق کند به فروش برساند و به هر میزان که نتوانست بفروشد، دولت آن را به قیمت تضمینی اعلام شده خریداری می‌کند.

وی اضافه کرد: گندمی که خارج از خرید تضمینی به فروش می‌رسد در بخش‌های مختلف از قبیل خودمصرفی، گندم بذری، صنوف مصرف‌کننده گندم و آرد مصرف می‌شود.

شاهدی با تأکید بر اینکه نگرانی در خصوص گندم و آرد خبازی وجود ندارد، گفت: چندین سال است که دولت با سامانه‌های مختلف هوشمند گندم و آرد خبازی رصد شده و در هر  استانی که کمبودی وجود داشته باشد، سریعاً از دیگر استان‌ها تأمین می‌شود.

وی ادامه داد: در سال‌های قبل تفاوت قیمت آرد یارانه و آزاد کم بود و نانوایان در کنار آرد یارانه‌ای، آرد آزاد نیز خریداری می‌کردند و با مخلوطی از هر دو آرد به پخت نان می‌پرداختند و به علت این تفاوت کم، دارای صرفه اقتصادی نیز بود.

شاهدی بیان کرد: تصمیم بسیار خوبی است که اگر نانوایی تخلف انجام داد و سهمیه آرد آن کاهش پیدا کرد، سهمیه کاهش‌یافته به‌عنوان سهمیه شناور در اختیار استان قرارگرفته و در اختیار نانوایانی که عملکرد مناسبی دارند، قرار داده شود تا میزان پخت نان خود را افزایش دهند.

فرماندار تبریز در این برنامه در خصوص وضعیت فعلی نان در تبریز گفت: ما در تبریز بیش از یک‌میلیون و پانصد هزار نفر جمعیت داریم با 2 هزار و 350  نانوایی که در حال فعالیت هستند و سهمیه آردی که ماهانه پخش می‌شود 15 هزار و 320 تن است.

فرماندار تبریز در این برنامه به تدوین برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت برای مدیریت آرد و نان در استان اشاره کرد و گفت: در برنامه بلندمدت با هشت نماینده مجلس شورای اسلامی در استان به تعامل پرداختیم تا مقدمات این مسئله فراهم شود تا یارانه نان به کارت افراد واریز شود و یارانه نان حذف‌شده و به قیمت آزاد فروخته شود.

یونس فاتح در تشریح برنامه میان‌مدت تدوین شده گفت: در این برنامه ساماندهی مجتمع‌های نان را در دستور کار قرار دادیم. راهکار بعدی توزیع خمیر منجمد به جای آرد است که در نظر داریم به‌صورت آزمایشی این راهکار را در چند نانوایی که امکانات لازم را دارند، شروع کنیم.

وی ارتقا نظارت‌های هوشمند را یکی از راهکارهای کوتاه مدت در حوزه آرد و نان دانست و افزود: شناسنامه‌دار کردن نانوایی‌ها یکی دیگر از راهکارهای کوتاه مدت است البته باید به این مسئله توجه داشته باشیم که نظارت‌های مردمی اثربخش‌تر از نظارت‌های دولتی است.  

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید