معاون سازمان تات:

بسته «پرورش کشاورزان آینده» آماده است/ سهم آموزش کشاورزی باید افزایش یابد

بسته «پرورش کشاورزان آینده» آماده است/ سهم آموزش کشاورزی باید افزایش یابد

تهران- ایانا- معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات)، با تأکید بر ضرورت تربیت نسل آینده کشاورزی کشور گفت: «بسته «طرح پرورش کشاورزان آینده» آماده شده و اجرای آن نیازمند حمایت سیاست‌گذاران برای توسعه آموزش‌های مهارتی کشاورزی و هدایت جوانان به این بخش است.»

کدخبر: 138302

ابوالفضل فرجی در گفت‌وگو با ایانا، با اشاره به ضرورت تغییر رویکرد در آموزش نیروی انسانی بخش کشاورزی اظهار داشت: «کشاورزی برای حفظ تولید و افزایش بهره‌وری، به نیروی انسانی ماهر و تکنسین‌های آموزش‌دیده نیاز دارد و نمی‌توان آینده این بخش را صرفاً با اتکا به آموزش‌های دانشگاهی و مدارک تحصیلی تأمین کرد.»

photo_30261664070_x

او افزود: «در حال حاضر بخش کشاورزی به نیروهای مهارتی در حوزه‌هایی مانند مزرعه، رانندگی و تعمیر ماشین‌آلات کشاورزی، تغذیه و مدیریت گلخانه نیاز دارد و باید مسیر آموزش این نیروها از دوران نوجوانی و جوانی طراحی شود.»

 

ضرورت افزایش سهم آموزش کشاورزی

فرجی با اشاره به وضعیت آموزش‌های مهارتی در کشور گفت: «حدود ۴۵ درصد دانش‌آموزان در مسیر آموزش‌های فنی و مهارتی قرار دارند، اما سهم کشاورزی از این جمعیت بسیار محدود بوده و حدود ۴۰ هزار نفر اعلام می‌شود که معادل حدود ۲.۵ درصد است.»

معاون سازمان تات، ادامه داد: «پیشنهاد ما این است که در اصلاحات مربوط به برنامه هفتم توسعه، سهم آموزش کشاورزی افزایش پیدا کند و به حدود ۱۵ درصد برسد تا متناسب با نیازهای بخش کشاورزی، نیروی انسانی مورد نیاز این بخش نیز تربیت شود.»

او توضیح داد: «اگر تعداد دانش‌آموزان هنرستان‌های کشاورزی به حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار نفر برسد و بخشی از آنها هر سال وارد بازار کار شوند، می‌توان سالانه حدود ۴۳ هزار نیروی جدید به بخش کشاورزی وارد کرد؛ ظرفیتی که می‌تواند در روند جایگزینی نیروی انسانی بخش کشاورزی نقش داشته باشد.»

 

هنرستان‌های کشاورزی باید به روستاها نزدیک شوند

فرجی بر ضرورت تغییر مکان و کارکرد هنرستان‌های کشاورزی نیز تأکید کرد و گفت: «هنرستان‌های کشاورزی باید تا حد امکان در روستاها و مناطق کشاورزی مستقر شوند تا جوانان روستایی بتوانند آموزش‌های مهارتی را در محیط واقعی تولید دریافت کنند.»

به گفته او، ایجاد مشوق برای جوانان روستایی و فراهم کردن شرایطی که آنها پس از آموزش بتوانند در محل زندگی خود به فعالیت کشاورزی اقتصادی بپردازند، از الزامات تربیت کشاورزان آینده است.

فرجی تأکید کرد: «اگر کشاورزی از نظر اقتصادی برای نسل جوان جذاب نباشد، صرفاً توسعه آموزش نمی‌تواند به ماندگاری نیروی انسانی در این بخش منجر شود.»

 

آموزش از کلاس به مزرعه و گلخانه می‌رود

معاون سازمان تات با اشاره به همکاری این سازمان با دانشگاه ملی مهارت اظهار کرد: «تفاهم‌نامه‌ای با این دانشگاه منعقد شده است تا دانشجویان دوره‌های کاردانی بخشی از آموزش خود را در مزرعه و گلخانه و در محیط واقعی تولید دریافت کنند.»

فرجی همچنین از همکاری با انجمن ترویج خبر داد و گفت: «در این همکاری، مطالعات و آثار آموزشی و ترویجی مورد نیاز بخش کشاورزی تهیه خواهد شد تا آموزش‌ها بیش از گذشته به نیازهای واقعی تولید نزدیک شود.»

او ادامه داد: «رویکرد مورد نیاز در آموزش کشاورزی، تربیت نیرویی است که بتواند در محیط واقعی کار کند؛ از این رو باید ارتباط دانشگاه، هنرستان، مراکز مهارتی، بخش خصوصی و مزرعه تقویت شود.»

 

نیاز کشاورزی به کاردان‌ها

فرجی با انتقاد از تمرکز بیش از اندازه نظام آموزش عالی بر تولید مقالات علمی، بر ضرورت افزایش آموزش‌های کاربردی تأکید کرد و گفت: «دانشگاه‌ها باید علاوه بر تولید علم، در حل مسائل واقعی کشاورزی و افزایش بهره‌وری تولید نیز نقش داشته باشند.»

او افزود: «بخش کشاورزی به کاردان‌های ماهر نیاز دارد؛ افرادی که بتوانند در گلخانه، مزرعه، باغ، ماشین‌آلات و سایر فعالیت‌های تولیدی حضور مؤثر داشته باشند.»

معاون سازمان تات تأکید کرد: «سیاست‌گذاری باید به‌گونه‌ای باشد که دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی برای فعالیت‌های عملی، همکاری با بخش کشاورزی و تربیت نیروی مورد نیاز تولید نیز انگیزه داشته باشند.»

فرجی با بیان این‌که بسته «طرح پرورش کشاورزان آینده» آماده شده است، تصریح کرد: «اجرای این طرح بیش از آن‌که نیازمند بودجه سنگین باشد، به حمایت سیاست‌گذار و ایجاد سازوکار مناسب برای تربیت، آموزش و ماندگاری نیروی انسانی در بخش کشاورزی نیاز دارد.»

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید