تمرکز پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی بر بومیسازی استارترهای لبنی و کاهش وابستگی وارداتی

آذربایجان شرقی-ایانا- رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی از تمرکز این مجموعه بر تولید دانشبنیان، بومیسازی استارترهای لبنی و کاهش وابستگی به واردات نهادههای غذایی خبر داد.
محمد امین حجازی در جلسه شورای تحقیقات کشاورزی استان با اشاره به راهبردهای پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی اظهار کرد: این پژوهشکده در چهار زمینه شامل مشارکت در ارتقا امنیت غذایی، تولید زیست فناورانه مواد اولیه، کاهش وابستگی به واردات نهادههای تولید و شناسایی و حفاظت از منابع ژنتیکی میکروبی بومی متمرکز است.
رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی افزود: استفاده از ظرفیتهای ژنتیکی بومی و منابع کم ارزش برای تولید نهاده های مورد نیاز جهت کاهش وابستگی و ارتقای سلامت جامعه جزو چشم اندازهای اصلی پژوهشکده تعریف شده است.
وی در ادامه به چالشهای عمده صنایع غذایی کشور که شامل کمبود منابع پروتئینی، واردات گسترده مواد اولیه صنایع غذایی از جمله وابستگی صنعت لبنیات به استارترهای وارداتی، استفاده گسترده از نگهدارندههای شیمیایی و آنتی بیوتیکها است، اشاره کرده و گفت: حدود 40 میلیون دلار واردات استارترهای صنایع لبنی کشور است و در کل دنیا فقط 12 شرکت تولید کننده استارترها هستند و اکثر این شرکتها نیز به علت تحریمها در داخل کشور فعالیتی ندارند.
رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی به رویکردهایی که پژوهشکده برای پاسخ به این چالش ها در نظر گرفته اشاره کرد و افزود: رویکردهای پژوهشکده در این خصوص مشتری محورانه و ارائه بروندادهای مورد نیاز بخش خصوصی و اجرایی کشوراست.
حجازی ادامه داد: اهم دستاوردهای پژوهشکده از سال 1401 تا 1403 شامل پیشنهاد معرفی دو رقم گراس علوفه ای، تولید بذور پرورشی گراسهای علوفهای، راهاندازی سایت تحقیقی- تولیدی ریز جلبک در بندر رحمانلو، امضای تفاهم نامه با شرکت زیست اندیشان بهفر آذربایجان برای تولید انبوه زیست توده جلبکی، فرمولاسیون و تولید مکملها بر پایه ریز جلبک، تولید واکس طبیعی برای افزایش ماندگاری محصولات باغی، تفاهم با شرکت کاسپین با هدف توسعه 4 فقره دانش فنی تولید استارترهای بومی لبنی، عقد قرارداد انتقال دانش فنی با شرکت تک ژن زیست و شرکت بن دا فرآور به منظور تولید نیمه صنعتی پنیر فراپالایش رسیده تبریز با استارترهای بومی، توسعه 2 فقره دانش فنی تولید پروبیوتیکهای نگهدارنده برای محصولات لبنی و فرمولاسیون استارتر بومی برای تولید شیر تخمیری فرا سودمند، بوده است.
وی افزود: در سامانه ارزیابی مستمر سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی شاخص اثربخشی پژوهشکده صنایع غذایی با حدود 124 امتیاز بعد از ستاد (کرج) در رتبه دوم قرار دارد که این میزان 32 درصد اثربخشی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی را شامل می شود. پژوهشکده از میان سهم 3 نفر برتر، 2 نفر را به خود اختصاص داده و در زمینه علم سنجی نیز اعضای هیئت علمی آین پژوهشکده جزو نفرات برتر در سامانه علم سنجی سازمان تحقیقات کشاورزی قرار دارند.
رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی بیان کرد: سیاست گذاری اجرای برنامه ها و پروژه های پژوهشی به نحوی است که تعیین موضوعات محوری پژوهشی با مشارکت، حمایت و همکاری ذی نفعان مرتبط، اجرای پروژهها در قالب قراردادها و تفاهم نامههای همکاری پژوهشی و واگذاری نتایج و محصول در قالب قراردادهای انتقال دانش فنی و یا اجرای پایلوت و برنامههای ترویجی صورت می گیرد.
حجازی به اولویت حفظ تنوع زیستی و بهره گیری از آن در اجرای طرحهای پژوهشی تاکید کرد و در ادامه به تشریح برخی پژوهشهای کاربردی پرداخت که از جمله میتوان به توسعه دانش فنی گلخانه های کربن صفر به منظور کاهش مصرف انرژی، استفاده از دی اکسید کربن تولیدی جهت رشد جلبکها و گرمای حاصل از آب گرم جهت گرمایش گلخانه ها اشاره کرد. در زمینه کشت بافت نیز پژوهشکده در قالب قراردادها با سازمان جهاد کشاورزی، مرکز تحقیقات، دانشگاها و شرکتهای خصوصی و همچنین در زمینه آبزیها با شیلات همکاری نزدیکی دارد.
دیدگاه تان را بنویسید