رئیس بخش تحقیقات به‌زراعی موسسه تحقیقات پنبه کشور :

کشت نشایی پنبه در مزارع نوآوری اجرایی شده است

کشت نشایی پنبه در مزارع نوآوری اجرایی شده است

رئیس بخش تحقیقات به‌زراعی موسسه تحقیقات پنبه کشور گفت: این موسسه مسئول اجرای کشت نشایی پنبه درمزارع نوآوری شده است و به زودی این شیوه کشت از مرحله آزمایشی به آموزش برای کشاورزان و بهره وران می‌رسد.

شهرام نوروزیه در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا در خصوص مزارع نوآوری پنبه بیان کرد: این مزارع از سیاست‌های جدید سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) است که هدف آن افزایش ارتقاء بهره‌وری با کمک فناوری‌ها و دستاوردهای تحقیقاتی است.

وی ادامه داد: سیاست وزارت جهادکشاورزی این است که دستاورد تحقیقات به مزرعه کشاورز وارد و موجب افزایش عملکرد و بهره‌وری شود. بر این اساس امسال طرح مزارع نوآوری در مناطق مختلف کشور توسط سازمان تات اجرا می‌شود. موسسه تحقیقات پنبه نیز مسئول اجرای مزارع نوآوری کشت نشایی پنبه شده است.

رئیس بخش تحقیقات به‌زراعی موسسه تحقیقات پنبه کشور افزود: بخش خصوصی در بجنورد امسال متقاضی بود تا کشت نشایی را در سطح حدود 10 هکتار در منطقه بجنورد اجرایی کند. برای این موضوع خزانه‌ای برای کشت اول و کشت بعد از برداشت گندم تهیه شد و سه رقم پنبه گلستان، تابان و پرتو به آنها داده شد تا به شکل نشایی در اسفند ماه در خزانه کاشته شود و فروردین ماه کشت اول و اواخر خرداد کشت پس از برداشت گندم  انجام شود. 

نوروزیه عنوان کرد: کار این مزارع به نمایش گذاشتن دستاوردهای تحقیقاتی به بهره‌برداران است. در این مزارع نتایج تحقیقات 12 ساله به نمایش گذاشته می‌شود. دستورالعمل و نظارت کار از سوی موسسه تحقیقات پنبه داده می‌شود و بخش خصوصی آن را اجرایی می‌کند. همچنین در کنار آن بهره‌برداران و کشاورزان از نزدیک با کشت نشایی آشنا می‌شوند. 

رئیس بخش تحقیقات به‌زراعی موسسه تحقیقات پنبه کشور گفت: دو موضوع در خصوص کشت نشایی پنبه دنبال می‌شود.  در سال 86 اولین طرح‌های کشت نشایی آغاز شد و تا سال 94 ادامه داشت و ارقام مختلف، روش‌های به زارعی ، روش مبارزه با آفات، آبیاری و روش‌های کاشت بررسی شد. 

نوروزیه با اشاره به مزیت کشت نشایی بیان کرد: موضوع مهم در کشت نشایی عبور از تاریخ کشت تاخیری است، به‌طوری که پیش از آماده‌سازی مزرعه برای بذر کاری در خزانه نشاها در گلدان‌هایی کاشته می‌شود و زمانی که زمین آماده می‌شود به جای بذر نشاهای یک ماهه به زمین منتقل می‌شود به این معنا که پنبه یک ماه جلوتر از حالت بذری به بار رسیده و برداشت می‌شود تا به سرما برخورد نکند.

وی ادامه داد: در حال حاضر پنبه به زمین‌های شور و نامرغوب منتقل شده است، در حالی که پنبه در زمان جوانه زنی به شوری حساس است و اگر در آب و یا خاک شور کاشته شود، درصدی از بذور سبز نمی‌شود اما در خزانه در محیطی کاملا مناسب، پنبه سبز و یک ماهه می‌شود و این گیاهچه یک ماهه بدون هیچ مشکلی به زمین منتقل می‌شود.

 سیستم نشایی برای بذر هیبرید مناسب است

 رئیس بخش تحقیقات به‌زراعی موسسه تحقیقات پنبه کشور بیان کرد: در کشت نشایی مصرف بذر کاهش پیدا می‌کند و سطح یکنواختی ایجاد می‌شود. آفات اول فصل نیز مدیریت می‌شود و به پنبه خسارتی وارد نمی‌شود. برای نشاکاری در برخی مناطق نظیر بجنور نیاز به گلخانه است و برخی مناطق نیز تنها به محیط باز آفتاب- سایه نیاز دارند. در جایی مثل استان گلستان وجود مکان سقف‌دار ضرورتی ندارد.

نوروزیه اضافه کرد: کشت نشایی پنبه دستاورد جدیدی است و هنوز به شکل تجاری سازی در کشور در نیامده است. هیچ محدودیتی برای انتخاب بذر در این کشت وجود ندارد.

وی افزود: اگر کشاورز بخواهد بذرهای دیر رس مثل هیبرید را کشت دوم کند، تنها راهی که بخواهند عملکرد خوبی داشته باشند؛ کشت نشایی است زیرا اگر هیبرید پس از برداشت گندم در مزرعه کاشته شود، 30 درصد غوزه‌ها باز نمی‌شود زیرا به سرما می‌خورد و عملکرد ضعیفی دارد اما با سیستم نشایی 80 درصد غوزه‌ها در تاریخ مقرر بدون اینکه سرما به آنها آسیب بزند، برداشت می‌شود.

نوروزیه آمادگی موسسه تحقیقات پنبه را برای همکاری با سایر دستگاه‌های اجرایی برای انتقال فن‌آوری‌های جدید اعلام کرد.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید