Iranian Agriculture News Agency

لزوم استفاده از ظرفیت شبکه تشکل‌های کشاورزی در مدیریت زنجیره تولید

مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفت: مدیریت زنجیره تولید از تولید تا مصرف و نیز تامین و پشتیبانی کشور از طریق امنیت غذایی پایدار، نکته مهم امروز در جنگ اقتصادی است که هم وزارت جهاد کشاورزی و هم شبکه تشکل‌های کشاورزی باید بدون افتراق در یک راستا حرکت کنند.

لزوم استفاده از ظرفیت شبکه تشکل‌های کشاورزی در مدیریت زنجیره تولید

به گزارش ایانا و به نقل از  سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، محمدعلی نیکبخت در نشست مجمع ملی هماهنگی و حمایتی تشکل‌های بخش کشاورزی و در جمع مدیران عامل مجامع، اتحادیه‌ها و انجمن‌های بخش کشاورزی، با بیان این که این مجمع می‌تواند جهت‌دهنده نقش‌آفرینی تشکل‌ها در عرصه امنیت غذایی باشد، گفت: اعتبار تشکل‌های کشاورزی، ثروت و سرمایه اجتماعی آنان نزد بهره‌برداران، اعضا و وزارت جهادکشاورزی است و باید از این ظرفیت‌ها استفاده شود تا بخش دولتی بتواند امورات خود را به درستی به پیش ببرد.

وی گفت: مدیریت زنجیره تولید از تولید تا مصرف و نیز تامین و پشتیبانی کشور از طریق امنیت غذایی پایدار، نکته مهم امروز در جنگ اقتصادی محسوب می‌شوند و باید هم وزارتخانه و هم شبکه تشکل‌های کشاورزی بدون افتراق در یک راستا حرکت کنند.

این مقام مسوول افزود: تشکل‌های کشاورزی باید در برنامه‌ها و تصمیم گیری‌های مهم سازمان، نقش فعال داشته باشند.

نیکبخت با اشاره به این که شرایط امروز برای انتقال تصدی‌گری‌های دولتی به تشکل‌ها مهیا است، اظهار داشت: فرصت مناسبی در اختیار تشکل‌های کشاورزی است تا برای رفع مسایل در راستای سیاست‌های وزارت جهادکشاورزی نقش‌آفرین باشند و این موارد منوط به آن است که تشکل‌ها به معنای واقعی مقتدر، دارای نقشه راه و برنامه باشند و بخش کشاورزی و کشاورزان را راهبری کنند. اینگونه است که تاثیرگذار می‌شوند و تاثیرات مترتب آن را نیز مردم مشاهده می‌کنند.

وی افزود: اشاره به یکصدایی در حوزه فعالیت شبکه هماهنگی و حمایتی تشکل‌‌های بخش کشاورزی، به معنای راهبری و حمایت و همصدایی جمعی آنان در بازتاب مشکلات هر یک از حوزه‌های متعدد کشاورزی خطاب به دولت، مسئولان و مجلس است که نیاز نخست تحقق این مهم، رسیدن به یک فهم مشترک و سپس مطرح کردن آن توسط یک مقام حقوقی و یک تشکل به مسوولان مرتبط می‌باشد.

در این نشست، مسعود عدل‌طلب مدیرکل دفتر ساماندهی صنوف و تشکل‌های مردم نهاد، در تشریح ضرورت‌های بازمهندسی ساختار تشکیلاتی مجمع هماهنگی و حمایتی به مواردی همچون؛ ساماندهی تشکل‌ها، صنوف، اتحادیه‌ها، انجمن‌های تخصصی و محصولی، سمن‌ها و سایر تشکل‌های فعال در حوزه‌های فعالیت بخش کشاورزی در قالب یک تشکل فراگیر به منظور ایجاد هم‌افزایی بین تشکل‌ها؛ رویکرد وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر استفاده حداکثری از ظرفیت تشکل‌های بخش کشاورزی و نقش‌آفرینی آنان در زنجیره ارزش محصولات کشاورزی و حضور تشکل‌های تولیدی، توزیعی و خدماتی در سیاستگذاری و برنامه‌ریزی بخش کشاورزی؛ لزوم تغییر در اساسنامه مجمع جهت ایجاد زمینه‌های تعامل و همصدایی تشکل‌های متکثر در بخش کشاورزی اشاره کرد.

در ادامه محسن سلمان مدیرکل دفتر توسعه، آموزش و ترویج تعاونی‌ها و تشکل‌ها گفت: آسیب‌شناسی کارکردهای مجمع جهت ایجاد وحدت رویه و انسجام درونی این تشکل از الزامات برنامه‌ای و نگاه سیستمی است که باید مورد توجه قرار داده شود.

مسعود اسدی مدیرعامل مجمع ملی هماهنگی و حمایتی تشکل‌های بخش کشاورزی نیز در این جلسه ضمن انتقاد از جذب منابع دولتی به بخش‌های غیرکشاورزی، بر همصدایی واحد از یک گروه و هر یک از تشکل‌ها برای بیان مشکلات آنها تصریح کرد.

در ادامه قاسم پیشه‌ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی ایران ضمن اشاره به سابقه نقش‌آفرینی ضعیف کشاورزان و تشکل‌ها در قانونگذاری‌ها که منجر به ایجاد مشکل و ضرر برای آنها شده است، گفت: تشکل‌ها اگرچه منابع مستقل دارند اما منافع مشترک دارند و لازم است به جای تفریق، متشکل شویم تا بتوانیم از منافع جامعه دفاع کنیم.

بهرنگ رجبی مدیرعامل اتحادیه مرکزی نظارت و هماهنگی تعاونی‌های روستایی و کشاورزی ایران نیز با اشاره به این که تشکل‌های تحت پوشش سازمان مرکزی تعاون روستایی، پیرو سیاست‌های این سازمان می‌باشند، تشکیل جلسات کارشناسی برای طرح و نقد مسایل درونی تشکل‌ها را جهت تسهیل امور آنها ضروری عنوان کرد.

محمد بلاغی رئیس اتحادیه گلخانه‌داران کشور نیز در این جلسه به تشریح عوامل بازدارنده عدم همگرایی تشکل‌ها در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی و غفلت از ظرفیت سرمایه اجتماعی تشکل‌ها برای توسعه ملی و محلی پرداخت و پیشنهاد ورود تشکل‌ها به بورس و بازار سرمایه را مطرح کرد.

محمدعلی رضایی رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادر کنندگان‌ گیاهان دارویی، فرآورده‌های غذایی و زعفران ایران گفت: سهم صادرات ایران از گیاهان دارویی و زعفران حدود ۶۰۰ میلیون دلار است و جمع صادرات محصولات کشاورزی و غذایی کشور از قبیل پسته، کشمش، خرما حدود ۳/۵ میلیون دلار درسال ۱۴۰۰ بوده که درسال جاری حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد افت داشته است.

وی با بیان اینکه آمار صادرات زعفران کشور نسبت‌ به‌ سال گذشته ۳۵ درصد افت داشته است، افزود: طبق آمار جهانی میزان گردش مالی و تجارت‌ گیاهان دارویی در سال ۲۰۲۰ میلادی به میزان ۱۲۰ میلیارد دلار بوده‌ است که ‌در حال حاضر ۳۰ درصد افزایش یافته و پیش‌بینی شده که‌ تا سال ۲۰۵۰ میلادی به ۵۰۰ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت و متاسفانه سهم کشور ما در حال حاضر کمتر از نیم درصد تجارت جهانی است که امیدواریم با همت و برنامه‌ریزی‌های بلندمدت توسط مسوولان، تولیدکنندگان و صادر کنندگان کشور بتوانیم سهم بالا و قابل توجهی را جهت خدمت به بخش کشاورزی کشور کسب کنیم.

در پایان این جلسه مراد محمدی معاون توسعه تعاونی‌ها، تشکل‌ها و نظام‌های بهره‌برداری ضمن تاکید بر تمرکز بیشتر تشکل‌ها در ارائه دستاوردها و نقاط قوت و همچنین تاثیرگذاری تشکل‌ها در سیاستگذاری‌های کلان کشاورزی کشور در جمع‌بندی مباحث، برگزاری این نشست را به عنوان مقدمه‌ای برای برگزاری مجمع عادی و مجمع عمومی فوق‌العاده جهت برگزاری انتخابات و اصلاح اساسنامه مجمع ملی هماهنگی و حمایتی تشکل‌های بخش کشاورزی عنوان کرد.

وی تشکیل کارگروه احیای مجمع ملی هماهنگی و حمایتی تشکل‌های بخش کشاورزی و هم‌افزایی بیشتر تشکل‌ها را جهت احیای این مجمع ضروری دانست.

گفتنی است؛ مجمع هماهنگی و حمایتی تشکل‌های بخش کشاورزی به منظور سازماندهی و ساماندهی تشکل‌های بخش کشاورزی اعم از اتحادیه‌های کشاورزی، صنوف، انجمن‌های تخصصی و محصولی، فدراسیون و سمن‌ها، جهت حضور فعال در تصمیم‌گیری با دستگاه‌های اجرایی سیاستگذار و حمایت از حقوق تولیدکنندگان و بهره‌برداران بخش کشاورزی در سال ۱۳۸۴ با مجوز وزارت کشور تشکیل شده است.

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید