Iranian Agriculture News Agency

اصلاح نژاد گاومیش در استان خوزستان با هدف افزایش میزان شیردهی

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی صفی آباد گفت: دام بومی استان خوزستان گاومیش است. به‌دنبال اصلاح نژاد این دام با هدف افزایش میزان شیردهی و ضریب تبدیل خوراک به گوشت آن هستیم.

اصلاح نژاد گاومیش در استان خوزستان با هدف افزایش میزان شیردهی

سید محمود طبیب غفاری در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایانا در خصوص اقدامات مهم این مرکز به مناسبت هفته دولت بیان کرد: سالانه حدود 17 تا 18 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان خوزستان تولید می‌شود که از این میزان 16 میلیون تن محصولات زراعی است لذا استان خوزستان نقش بسیار موثری در پایداری امنیت غذایی کشور دارد.

وی ادامه داد: بخش‌های مختلف پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد با برگزاری کارگاه‌های آموزشی و اجرای پروژه‌های تحقیقاتی انتقال دانش را به بهره‌برداران و کارشناسان مدیریت‌های جهاد کشاورزی و دهستان‌ها انجام  و بدین ترتیب جدیدترین توصیه‌های فنی را به کشاورزان منتقل می‌کنند. همین امر  باعث شده که استان از نظر تولید رتبه برتر  کشور را داشته باشد.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد گفت: در استان خوزستان ظرفیت‌های فراوانی وجود دارد و امیدواریم با اجرای فاز دوم طرح مقام معظم رهبری و اجرای باقیمانده 550 هزار هکتاری شبکه‌های آبیاری و زهکشی افزایش ضریب امنیت غذایی کشور تداوم پیدا کند. 

وی افزود: با توجه به اینکه زیر ساخت‌ها پیش زمینه افزایش تولید است، انتقال دانش فنی به عرصه تولید زمانی اثربخش است که دانش آن زیر ساخت آماده باشد.

طبیب غفاری بیان کرد: با وجود تولید پایدار بذر گندم متاسفانه در بخش مصرف و جذب بذر  دچار نوسان هستیم که این نوسان به‌دلیل استقبال یا عدم استقبال کشاورز از خرید بذر اصلاح شده به‌دلیل نامشخص بود  قیمت خرید تضمینی محصول در ابتدای سال زراعی است.

وی افزود: اگر قیمت تضمینی خرید گندم اعلامی در ابتدای سال زراعی برای کشاورز مطلوب باشد، خرید بذر اصلاح شده افزایش یافته است، در غیر این صورت کشاورز به سمت خرید بذور غیر استاندارد می‌رود تا هزینه تولید را کمتر کند.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی صفی آباد گفت: این موضوع باعث می‌شود به تولید استان و کشور صدمه وارد شود.

وی افزود: در استان خوزستان همه ساله میزان تولید هسته های بذری چند برابر نیاز استان بوده و در اختیار شرکت‌های تولید کننده بذر قرار می‌گیرد و شرکت‌ها اقدام به تولید بذر در طبقات تجاری می‌کند.  در سال ۱۴۰۲، 51 هزار تن بذر در سطح استان خریداری شده است.

غفاری با اشاره به موضوع تامین کود بیان کرد: تلاش‌های زیادی برای تامین کود در داخل کشور انجام شده است. در مورد کودهایی نیز که  به خارج کشور وابسته هستیم، اقدامات خوبی انجام شده  است تا این نهاده به موقع در اختیار کشاورز قرار بگیرد.

وی ادامه داد: به موضوع کیفیت محصولات بسیار توجه شده و به همین منظور آزمایشگاه سلامت محصولات غذایی در بخش اندازه‌گیری نیترات در محصول  راه‌اندازی شده است، هچنین تجهیزات اندازه‌گیری فلزات سنگین نیز نصب و پس از اخذ مجوزها به‌زودی آزمایشگاه عملیاتی می‌شود. 

غفاری بیان کرد: همچنین در گام بعد به‌دنبال این هستیم که پسماند سموم را به‌ویژه در محصولات سبزی و صیفی‌جات تعیین و گواهی سلامت صادر کنیم. هدف ما از ایجاد این آزمایشگاه مدیریت میزان سموم و نیترات موجود در محصول است تا در کنار افزایش کمی، استاندارد کیفی محصولات نیز رعایت شود.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی صفی آباد با اشاره به پژوهش‌های انجام شده در حوزه علوم دامی بیان کرد: دام بومی استان خوزستان گاومیش است و پراکنش عمده این دام در سه استان خوزستان، گلستان و آذربایجان است.

وی ادامه داد: این دام یک دام معیشتی برای خانواده‌های روستایی است و هرچقدر میزان شیردهی این دام بیشتر باشد و ضریب تبدیل خوراک به گوشت این دام افزایش یابد، منجر به بهبود و ارتقاء درآمد خانوار روستایی خواهد شد. برای رسیدن به این هدف باید فرآیند اصلاح نژاد دام انجام شود.

وی با بیان اینکه اصلاح نژاد این دام بسیار پرهزینه و زمان‌بر است، گفت: این اقدام با این هدف انجام شده است که بتوانیم در طی دوره‌های پنج ساله میزان شیردهی و ضریب تولید گوشت در این دام را افزایش دهیم.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید