بر اساس نتایج پژوهشهای موسسه تحقیقات علوم دامی محقق میشود:
جبران خلاء بهرهوری در تغذیه دام
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، از امکان جبران خلاء عملکردی در دامداریها با استفاده از خوراک کامل دام خبر داد.
به گزارش ایانا به نقل از روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، علیرضا آقا شاهی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از 70 درصد هزینههای دامداریها شامل خوراک مصرفی میشود، گفت: میتوان با بهرهبرداری از خوراک کامل دام، این هزینهها را به نسبتهای مختلف در دامداریهای گوناگون، کاهش داد و خلأ عملکردی موجود را تا حدودی پر کرد.
وی افزود: هرچند که نهادههای مورداستفاده بهعنوانمثال در مرغداریهای کشور از کیفیت مطلوبی نسبت به کشورهای همسایه برخوردار است، اما بهرهوری تولیدات کمتر از حد انتظار است. بنابراین خلأ عملکردی خوراک در این بخش نیز کاملاً مشهود است. البته موسسه در قالب رتبهبندی کارخانهها خوراک دام و باهدف بهبود بهرهوری حرکت ارزشمندی را در این خصوص شروع کرده است.
عضو هیات علمی موسسه با اشاره به اینکه حدود 40 درصد جو و بالای 80 درصد ذرت و کنجاله مصرفی در خوراک دام از خارج از کشور وارد میشود بیان کرد: طبق آمارهای موجود بیش از 40 درصد محصولات دامی اعم از گوشت و شیر، در واحدهای متوسط و خردهپا تولید میشود. این در حالی است که چنین واحدهایی یا بهره کمی از دانش تغذیه دارند و یا امکان بهکارگیری آن در مزرعه را به دلایل مختلف ندارند.
آقا شاهی یکی از دلایل وجود خلأ عملکردی را عدم پشتیبانی و توجه به این واحدها را در مقایسه با واحدهای بزرگ دانست و ادامه داد: یکی از وظایف موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، انجام پژوهشهای کاربردی در این زمینه است. به عبارتی محققان علوم دامی برای حل مشکل تأمین خوراک، برای دامداران متوسط و کوچک، به پژوهشهای گستردهای در قالب خوراک کامل دستزدهاند تا خلأ بهرهوری را کاهش دهند. در این راستا در قالب تفاهمنامه با شرکت خصوصی و بهرهمندی از توان این بخش مهم، اقدام به گسترش این فنّاوری کرده است.
به گفته رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور این موسسه علاوه بر خوراک خشک، در خصوص سیلاژ خوراک کامل مرطوب نیز به موفقیتهای چشمگیری دستیافته و سعی در توسعه آن با مشارکت بخش خصوصی دارد.
وی گفت: اگر بهطور مثال یک گاو شیری، روزانه 20 کیلوگرم خوراک خشک مصرف کند و حدود 10 درصد یعنی دو کیلوگرم از آن به دلایل مختلف، به مصرف دام نرسیده و پرت شود، با فرض شرایط عادی و مدیریت متوسط و نیز قیمت حدود 15 هزار تومان برای هر کیلوگرم خوراک، این هدر رفت در یک دامداری 50 رأسی ماهانه 45 میلیون تومان خواهد شد؛ اما با بهرهبرداری از خوراک کامل دام، علاوه بر بهبود بهرهوری، جبران خلأ عملکردی و عدم نیاز به انباشت سرمایه برای دامدار، این صرفهجویی برای واحد موردنظر، حتمی خواهد بود.
آقا شاهی، با اشاره بهضرورت توجه به تولید با مشارکت مردم تأکید کرد: در کنار حل مشکلات دامداران، استفاده از پتانسیلهای بخش خصوصی نیز مدنظر محققان بوده است. در همین راستا، دو تفاهمنامه برای ایجاد زنجیره تولید و گسترش فرهنگ خوراک دام کامل، با دو شرکت خصوصی در آذربایجان غربی و شرقی در دو زمینه متفاوت از خوراک دام کامل منعقدشده که امید میرود گامی بلند در راستای افزایش بهرهوری و کاهش فشار واردات نهادههای ضروری باشد.
دیدگاه تان را بنویسید