کشت برنج با سیستم آبیاری قطرهای-نواری در خوزستان اجرایی شد
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان گفت: پروژه تحقیقی_ترویجی" کشت برنج با سیستم آبیاری قطرهای-نواری و تغذیه گیاه به روش خشکهکاری" توسط اعضاء هیات علمی این مرکز اجرا شد.

پیمان ورجاوند در گفتوگو با خبرنگار ایانا بیان کرد: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، با توجه به اهمیت کشت برنج در این استان و مدیریت آب مصرفی در تولید این محصول، پروژه تحقیقی- ترویجی کشت برنج با سیستم آبیاری قطرهای-نواری و تغذیه گیاه به روش خشکهکاری را با همکاری سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان و کشاورز پیشرو اجرایی کرد.
وی ادامه داد: این پروژه در روستای غزاویه شهرستان کارون در مزرعهای به وسعت حدود 3/5 هکتار توسط اعضای هیات علمی این مرکز شامل عبدالعلی گیلانی، پیمان ورجاوند و علیرضا جعفرنژادی در نیمه خرداد ماه سال جاری آغاز شد و هماکنون ادامه دارد.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان بیان کرد: در واقع یکی از مهمترین چالشهای کشت برنج در استان خوزستان حجم زیاد آب آبیاری مورد نیاز در روشهای سنتی آبیاری غرقابی است که غالبا استان را با مشکلات زیاد تامین آب کشاورزی و مدیریت زهآب آن مواجه کرده است.
ورجاوند افزود: در این راستا با توجه به پژوهشهایی که طی دو دهه اخیر در مرکز خوزستان انجام شده است، ضمن تغییر روش کشت برنج و مکانیزه کردن آن، مدیریت آبیاری توام با تغذیه بهینه و اصولی این محصول نیز اصلاح شده و آخرین یافتههای تحقیقاتی مؤید استفاده از سسیتم آبیاری قطرهای- نواری برای کشت برنج در مناطق دارای پتانسیل است.
وی بیان کرد: در این راستا با هدف آموزش و ترویج جوامع محلی و کاهش آب آبیاری محصول برنج، مدیریت تغذیه اصولی و علمی و همینطور کاهش آسیبهای آبیاری و کوددهی غیراصولی به اراضی کشاوری استان، پروژه مذکور هماکنون در حال اجرا است.
کاهش آبیاری 50 درصدی با اجرای طرح
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در پاسخ به این سوال که تغذیه گیاه به روش خشکهکاری در استان خوزستان که چالش کم آبی دارد، چگونه است، بیان کرد: تغذیه گیاه براساس آزمون خاک و کودهای مکمل انجام میشود تا کاهش عملکرد وجود نداشته و یا بتوان به افزایش آن دست یافت.
ورجاوند ادامه داد: سیستم آبیاری قطرهای-نواری با هدف کاهش مقدار آب آبیاری مزرعه و افزایش راندمان آبیاری در مقایسه با آبیاری غرقابی سنتی مورد استفاده قرار میگیرد. آب در این سیستم با توجه به نیاز گیاه، از طریق لولههای نصب شده در مزرعه در اختیار بوته گیاه قرار داده میشود.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان بیان کرد: در صورت اجرا و بهرهبرداری استاندارد در مناطقی از استان خوزستان که قابلیت پیادهسازی سیستم آبیاری قطرهای-نواری را دارند، میتوان انتظار داشت راندمان آبیاری مزرعه حدود 40-30 درصد افزایش داشته و مقدار آب آبیاری حدود 50 درصد کاهش داشته باشد.
استقبال کشاورزان از طرح در شرایط خشکسالی
ورجاوند در خصوص استقبال جوامع محلی از طرح، بیان کرد: با توجه به هزینه نصب لولههای آبیاری قطرهای-نواری در مزرعه (تقریبا هر هکتار معادل با 10 میلیون تومان)، و اینکه آب آبیاری مزارع به صورت غیرحجمی در اختیار کشاورز قرار میگیرد، بنابراین انگیزه کافی برای صرفهجویی در آب وجود ندارد، بنابراین انتظار نمیرود در شرایط پر آبی رودخانههای استان، شاهد استقبال در خور از نتایج باشیم، ولی در شرایطی که استان دچار خشکسالی باشد کشاورزان با توجه به مزیت اقتصادی برنج نسبت به محصولات دیگر، استقبال خوبی از نتایج خواهند داشت.
ورجاوند عنوان کرد: با اجرای تغذیه متعادل و تکمیلی انتظار نمیرود کاهشی در عملکرد نسبت روش آبیاری سنتی دیده شود.
دیدگاه تان را بنویسید