عارضه پژمردگی خوشه در کمین نخیلات استان بوشهر
مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: با گرم شدن هوا، وزش بادهای گرم و خشک و طولانی بودن دوره آبیاری نخیلات این استان را در معرض شیوع عارضه پژمردگی خوشه قرار داده است.

به گزارش خبرنگار ایانا در بوشهر، احمد سبحانی بیان کرد: عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما خیلی سریع و ناگهانی آغاز میشود و هرسال خسارتهای فراوانی به محصول نخیلات وارد میکند.
وی افزود: عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما بهطورمعمول در اواخر مرحله خلال (پیش از خارک) تا اواسط مرحله خارک اتفاق میافتد.
سبحانی خشکسالیهای مستمر و متوالی دو دهه گذشته، وزش بادهای گرم و خشک در مراحل خلال، خارک و رطب، کاهش کمیت و کیفیت آب آبیاری، نداشتن تغذیه صحیح و اصولی، تنک نکردن مناسب خوشه در زمان آرایش خوشه، حساسیت ارقام، منطقه جغرافیایی، بافت و ساختار خاک، فعالیت عوامل خسارتزای زنده ازجمله آفات چوبخوار، کنههای نباتی و بعضی از بیمار گرهای گیاهی را ازجمله عوامل تشدیدکننده عارضه پژمردگی خوشه خرما عنوان کرد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر در خصوص ارقام حساس به عارضه پژمردگی خوشه خرما گفت: این عارضه بیشتر در رقم کبکاب و زاهدی شایع است و ارقام بسیار زودرس مثل خضراوی و به نبست دیررس مثل شهابی نسبت به این عارضه تحمل بیشتری دارند.
سبحانی ادامه داد: ارقام میانرس خرما که عمده ارقام استان را تشکیل میدهند بهخصوص کبکاب به این عارضه حساس هستند.
وی پوشش خوشه خرما با کیسههای پارچهای مناسب را ازجمله اقدامهای مدیریتی برای کاهش بروز این عارضه عنوان کرد و گفت: با این اقدام ضمن جلوگیری از تابش مستقیم آفتاب و پیشگیری از هدر رفت آب بهصورت تبخیر از سطح خوشهها، باعث کاهش نسبی فعالیت کنههای تارتن در همه مناطق و کاهش خسارت زنبور و پرندگان در مناطق کوهستانی میشود.
سبحانی تنک کردن خوشهها را یکی دیگر از گامهای مدیریتی برای کنترل این عارضه معرفی کرد و افزود: بهطورمعمول به ازای هر ۱۰ برگ سبز و فعال درخت میتوان یک خوشه روی درخت نگه داشت.
وی تأکید کرد: اگر میزان بار بیشتر از حد تحمل درخت باشد در زمان رسیدن میوه این عارضه تشدید شده و ضخیم شدن پوست و کاهش میزان آبمیوه را نیز در پی دارد.
سبحانی پوشش کف باغ با برگها یا برگچههای هرس شده را از دیگر راهکارهای مبارزه با عارضه پژمردگی خوشه خرما بیان کرد و گفت: این اقدام باعث کاهش تبخیر از کف باغ و تعدیل دما و ماندگاری رطوبت در باغ خواهد شد.
وی یادآور شد: آبیاری منظم و متعادل ازجمله دیگر راهکارها است و در مناطقی که محدودیتهای منابع آبی کمتر است میتوان آبیاریها را در زمان اوج نیاز درخت به آب انجام داد تا از بروز تنشهای آبی و هدر رفت آب در زمانهای غیرضروری جلوگیری شود.
سبحانی با تأکید بر تغذیه متعادل درختان گفت: تغذیه با کودهای ماکرو و ریزمغذیها باعث افزایش تحمل درخت به تنشهای محیطی بخصوص تنشهای آبی و دمایی میشود.
وی کنترل صحیح و اصولی آفات، بیماریها و علفهای هرز را مورد تأکید قرارداد و افزود: هرچند ارتباط بین این عارضه با فعالیت بیمار گرها بخصوص عوامل قارچی کاملاً اثبات نشده است ولی کنترل آفات مکنده نظیر کنهها میتواند بسیار مؤثر باشد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر یادآور شد: بهتازگی فعالیت تریپس نیز بر روی محصول خرما بخصوص در زمان خلال در حال افزایش است که باید در مناطق فعالیت این آفت و همچنین در ارقام حساس به تریپس ازجمله رقم برخی، آفت بهطور مطلوب و اصولی کنترل شود.
وی بر ضرورت انجام عملیات بهداشت باغ شامل شخم، پاکنی و زهکشی مناسب تأکید کرد.
سبحانی با تأکید بر ضرورت بیمه کردن محصول از سوی باغداران گفت: با توجه به اینکه عارضه پژمردگی خوشه خرما زیرپوشش بیمه است توصیه میشود باغداران نسبت به بیمه کردن محصول خود در زمان مقرر اقدام کنند تا بخشی از این خسارت جبران شود.
دیدگاه تان را بنویسید