مدیرکل دفتر مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی:
عدم تخصیص بودجه برای سرمازدگی سال گذشته
برای سرمازدگی 1401 به وزارت جهاد کشاورزی هیچ بودجهای اختصاص نیافت.

حسین آهنی، مدیرکل دفتر مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی معاونت اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در گفتوگو با خبرگزاری ایانا بیان کرد: در بخش کشاورزی با دو مفهوم ریسک و بحران روبرو هستیم. وقتی از ریسک صحبت میشود به این معنی است که یک درصد عدم موفقیتی برای طرح یا پروژه انجام شده تخمین زده میشود.
وی افزود: احتمال دارد 10 درصد از بذور ریخته شدن در اراضی کشاورزی به محصول تبدیل نشود. این به مفهوم ریسک موجود در بخش کشاورزی است. در ریسک، عایدی برای کشاورزان حاصل میشود اما در مخاطره اینگونه نیست. همچنین اصولا مخاطراتی قابل قبول محسوب میشود که معاونتهای مختلف وزارت جهاد کشاورزی متولی آن هستند.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی بیان کرد: در بحثهای مربوط به سرمازدگی، خشکسالی، وقوع سیلاب، آفات و بیماریها و دامپزشکی اقدامات خوبی انجام شده است، به طوری که هم اکنون یک هفته قبل از وقوع سیلاب با کمک تصاویر ماهوارهای، سازمان هواشناسی هشدار میدهد تا تدابیری برای کنترل و کاهش خسارات این پدیده انجام شود.
آهنی گفت: همچنین سازمان هواشناسی خشکسالی، بارندگی، سیل و سرمازدگی را از دو روز قبل پیشبینی کرده و اول هر هفته این موارد با حضور معاونتهای مختلف وزارت جهاد کشاورزی در حضور وزیر یا سرپرست این وزارتخانه بررسی و درباره آن تصمیمگیری میشود تا تصمیمات به سایر ادارات استانی ابلاغ شود.
وی افزود: با همکاری موثر بسیج وزارت جهاد کشاورزی در زلزله زمستان آذربایجان غربی در بحث مواد غذایی، چادرهای مناسب به زلزله زدگان اختصاص یافت.
این مقام مسئول وزارت جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: وقتی این بلایایی طبیعی از ریسک خارج شده و به بحران تبدیل شد از کنترل خارج شده و به این ترتیب ما ورود خواهیم کرد. بیشتر در زمان سیل، سرمازدگی، خشکسالی، آفات و بیماریها به بحث خسارات ورود میکنیم. خوشبختانه اقدامات موثری با کمک سازمان حفظ نباتات و سازمان دامپزشکی در این حوزهها انجام شده است.
آهنی بیان کرد: در بحث سیل و بیماریهای واگیردار دامی طی دو سال گذشته با کمترین خسارات روبرو شدهایم، این امر مرهون اطلاع رسانی و هشدار به موقع به کشاورزان بوده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی افزود: در سال 1401 با بیسابقهترین سرمازدگی 50 سال اخیر روبرو بودهایم. این پدیده بیشترین خسارات را به کشور وارد کرد بهطوری که به رغم هشدارهای به موقع، آبیاری و آتش روشن کردن در کنار باغات برای جلوگیری از سرمازدگی، بازهم خسارات زیادی به باغات وارد شد.
وی با بیان این که در اردکان یزد اقدام موثری با همکاری باغداران و شرکتهای دانش بنیان برای کاهش سرمازدگی انجام شد، افوزد: این قبیل اقدامات بهصورت پایلوت هماکنون در استانهای فارس، یزد، جنوب کرمان و شمال کرمان شروع خواهد شد.
86 درصد خسارات مربوط به باغات
آهنی با اشاره به این که ۸۶ درصد خسارتهایی که در حوزه وزارت جهاد کشاورزی متحمل میشویم مربوط به باغات است، گفت: معمولاً در مناطقی که دما حدود یک تا سه درجه بالای صفر است، با مسئله سرمازدگی و در برخی مناطق که دما زیر صفر میرود با پدیده یخ زدگی در باغات مواجه خواهیم شد. در این زمینه اطلاع رسانی در استانها تا سطح بهره برداران باغات و مزارع کشاورزی انجام شده است.
این مقام مسئول وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: برای مقابله با سرمازدگی در کشور علیرغم چهار مرتبه نامه نگاری وزارت جهاد کشاورزی، دو بار نامه نگاری وزارت کشور و نامه نگاریهای متعدد نمایندگان کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی متاسفانه سازمان برنامه و بودجه این امر را در ذیل مصوبه هیات وزیران نبرد و هیچ بودجهای برای سرمازدگی 1401 به وزارت جهاد کشاورزی اختصاص نیافت.
پرداخت 2500 میلیارد تومان خسارت برای سیل مرداد 1401
آهنی ادامه داد: برای سیل مرداد 1401 با برآورد خسارات ایجاد شده در استانهای سیل خیز دو هزار و 500 میلیارد تومان با مصوبه هیات وزیران بودجه اخذ شد و برای پرداخت خسارات، بانک مرکزی پنج بانک را مشخص و به ادارات استانی ابلاغ کرد.
وی گریزی به خشکسالی 1401 زد و گفت: 100 میلیارد تومان به صورت تملکی پول اخذ شده است؛ با این حال 375 میلیارد تومان آن به معاونت آب و خاک برای انتقال آب با لوله و لایروبی قنوات و 125 میلیارد تومان آن به سازمان امور عشایر برای آب شرب دامها داده شد. ولی 500 میلیارد تومان دیگر را به دفتر مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی ندادند.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی افزود: در بحث امهال وامها هیچ بودجهای به خشکسالی 1401 اختصاص داده نشد، همچنین تسهیلاتی در این خصوص دریافت نکردیم.
وی افزود: برای سال 1402 حدود 3 هزار میلیارد تومان ذیل بند «د» تبصره 16 بودجه 1402 پول برای امهال اخذ شده که شروع آن از سال 1394 تا 1402 است. به طوری که بدهکارانی که در حوزه حوادث و خشکسالیها خسارت دیدهاند، مشمول بخشودگی جرایم شامل میشوند.
این مقام مسئول گفت: استانهای کرمان، فارس و خراسان رضوی بیشترین خسارات را در موضوع خشکسالی و استانهای کرمان، فارس و یزد(60 درصد کل کشور) نیز بیشترین سرمازدگی را داشتهاند.
دیدگاه تان را بنویسید