کاهش 40 درصدی مصرف روغن پس از اصلاح ارز ترجیحی
آمار واردات گمرک نشان میدهد در سال گذشته ارزبری واردات روغن 740 میلیون دلار کاهش یافته و مصرف آن نیز با کاهش 900 هزار تنی روبرو بوده است.

مانی جمشیدی، کارشناس و فعال صنعت روغن در گفتوگو با ایانا در خصوص آخرین وضعیت بازار روغن میگوید: هم اکنون بازار روغن در آرامش به سر میبرد و قیمتهای جهانی روغن نیز در بازارهای جهانی کاسته شده که همین امر به کاهش روغن در بازار داخل کمک میکند.
وی افزود: افزایش قیمتی در بازار روغن در آینده نخواهیم داشت و عرضه این محصول به وفور در بازار در حال انجام است.
این کارشناس و فعال صنعت روغن خاطر نشان کرد: هم اکنون فروش مدتدار روغن درب کارخانه ها صورت میگیرد و فروشگاههای زنجیرهای این محصول را با تخفیف مدتدار ارائه میدهند.
تحلیل صنعت روغن در سال گذشته
در سال گذشته شاهد یکی از باثباتترین سالهای صنعت روغن بودیم بهطوری که توزیع این کالای اساسی در سراسر کشور به صورت منظم انجام میشود، این در حالی است که در سال 1400 با وفور قاچاق این محصول به مرزهای شرقی و غربی کشورمان روبرو بودیم.
به دلیل قاچاق روغن، در سال 1400 با صفهای عریض و طویل روغن مواجه بودیم و مصرف کاذب روغن در داخل نیز به شدت افزایش یافته بود.
از طرف دیگر از ذکر این نکته نیز نباید غافل شد که با توجه به ظرفیت بالای کارخانجات تصفیه روغن در کشورمان و همچنین افزایش تولید دانههای روغنی میزان فرآوری روغن در کشور با افزایش محسوسی روبرو شد.
با این حال هماکنون قیمت هر روغن سرخ کردنی 810 گرمی با تخفیف به 50 هزار تومان رسیده است و رصد فروشگاهها نیز بیانگر آن است که این تخفیفات همچنان به مشتریان داده میشود.
واردات 1.5 میلیون تنی روغن به کشور
براساس آخرین آمار گمرک در سال گذشته یک میلیون و 476 هزار و 980 تن انواع روغن به ارزش 2 میلیارد و 542 میلیون و 345 هزار و 892 دلار وارد کشور شده، این در حالی است که آمارهای سال 1400 نشان میدهد در این سال 2 میلیون و 376 هزار تن روغن به ارزش 3 میلیارد و 279 میلیون دلار وارد کشور شده است.
این امر نشان دهنده آن است که به لحاظ وزنی واردات روغن با کاهش 900 هزار تنی و به لحاظ ارزشی با کاهش حدود 740 میلیون دلاری روبرو بوده است، به عبارت دیگر واردات روغن به لحاظ وزنی با کاهش حدودا 40 درصدی و به لحاظ ارزشی با کاهش 22 درصدی مواجه شده است.
مصرف سالانه یک میلیون و 500 هزار تن روغن در کشور
میزان مصرف روغن در کشورمان به اعتقاد تمامی فعالان بخش خصوصی صنعت روغن یک میلیون و 400 تا یک میلیون و 500 هزار تن است به طوری که طی یکسال اخیر پس از اصلاح ارز ترجیحی شاهد منطقی شدن مصرف بودهایم.
تا قبل از اصلاح ارز ترجیحی، سرانه مصرف روغن خوراکی در ایران 21 کیلوگرم در سال بود، در حالی که سرانه جهانی مصرف این ماده خوراکی 12 کیلوگرم است. به همین دلیل بیشتر کارشناسان صنایع غذایی معتقدند، اصلاح ارز ترجیحی بهترین تصمیم برای بازار این کالای اساسی بوده به طوری که هم اکنون سرانه مصرف این محصول به 15 کیلوگرم برای هر ایرانی رسیده است.
38 مبدا واردات روغن
در سال گذشته اتریش، اسپانیا، اسلواکی، افغانستان، امارات، انگلیس، ایرلند، ایتالیا، ایسلند، آرژانتین، آلمان، برزیل، بلژیک، تایلند، ترکیه، تیمور، آذربایجان، چین، دانمارک، رومانی، سنگاپور، سوزایلند، سوئیس، عمان، روسیه، فرانسه، فیلیپین، قزاقستان، کانادا، کره جنوبی، لوکزامبورگ، مالدیو، مالزی، مجارستان، موناکو، هلند، هند و هنگ کنگ 38 مبدا ورداتی انواع روغن به مقصد ایران بودهاند.
دیدگاه تان را بنویسید