اولین سامانه ملی نیاز آب با هدف مدیریت بهینه آب در بخش کشاورزی رونمایی شد

اولین سامانه ملی نیاز آب با هدف مدیریت بهینه آب در بخش کشاورزی رونمایی شد

اولین سامانه ملی نیاز آب با هدف مدیریت بهینه مصرف آب در بخش کشاورزی در موسسه تحقیقات خاک و آب به مناسبت هفته دولت رونمایی شد.

به گزارش ایانا و به نقل از سازمان تحقیقات، مراسم رونمایی از اولین سامانه ملی نیاز آب با حضور حسین جعفری معاون پژوهش و فناوری سازمان تات، کریم احمدی صومعه معاون توسعه منابع و مدیریت، ولدان سرپرست پارک ملی کشاورزی و منابع طبیعی کشور، مخبر معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی سازمان تات، محمودزاده دبیر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی و مسوولان استان البرز در  موسسه تحقیقات خاک و آب برگزار شد.

معاون پژوهش و فناوری سازمان تات در این مراسم با مروری بر وضعیت تولید غذا در دنیا و پیش‌بینی آن در سال ۲۰۵۰ بیان داشت: ‌بر اساس آمار جهانی در سال ۲۰۵۰ پیش‌بینی‌ها برای افزایش رو به رشد جمعیت جهانی و شرایط تولید غذا، یک میلیارد نفر دسترسی به غذای کافی نخواهند داشت و "غذا" مبنایی مهم در ارتباطات سیاسی آینده بین‌المللی است.

حسین جعفری اقتدار غذایی را فراتر از امنیت غذایی دانست و افزود: اقتدار غذایی از برنامه‌های اصلی وزارت جهاد کشاورزی است و در این راستا سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی از سوی وزارت جهادکشاورزی برای تهیه الگوی کشت اضطراری مکلف شده است که بلافاصله کارگروهی متشکل از موسسه‌های تحقیقاتی، نمایندگان دفاتر و معاونت‌های ذی‌ربط برای عملیاتی شدن این مهم تشکیل شد.

وی ضمن قدردانی از دست اندرکاران و محققان سامانه نیاز آب که امروز رونمایی شد، بیان داشت: برآورد نیاز آبی مولفه‌ای بسیار مهم و تاثیرگذار است که سامانه‌ای که امروز از آن رونمایی شد از مقدمات تهیه الگوی کشت محسوب می‌‌شود.

این مسوول ابراز امیدواری کرد با حمایت کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی از برنامه تهیه الگوی کشت، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی بتواند تا پایان سال ۱۴۰۱‌، اولین پیش‌نویس الگوی کشت کشاورزی را در شرایط اضطراری فعلی را آماده و ارائه کند.

در این مراسم، رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور نیز ضمن قدردانی از حمایت‌های رئیس سازمان تات در مسیر اجرای این پروژه دانش‌بنیان بیان داشت: افزایش محدودیت‌های آبی در سال‌های اخیر، تغییر شرایط اقلیمی و اضافه شدن گیاهان جدید به الگوی کشت سبب شد تا موسسه تحقیقات خاک و آب برآورد نیاز آبی گیاهان زراعی و باغی را که در سال ۷۶ در دو جلد کتاب و درباره ۳۵ گیاه زراعی و باغی منتشر شده بود بروزرسانی کند.

اسدی رحمانی افزود: این سامانه در پلتفرمی آنلاین با دربرگیری ۲۵۰ محصول با 65 هزار نقطه مکان به همت محققان موسسه تحقیقات خاک و آب کشور تعریف و اجرا شده است که امروز شاهد رونمایی از آن هستیم.

 وی با اشاره به نام اختصاری این سامانه که با هدف مدیریت بهینه مصرف آب در بخش کشاورزی طراحی و اجرا شده است بیان داشت: سامانه برآورد نیاز آبی گیاهان زراعی و باغی به اختصار نیازآب نامیده می‌شود و از ویژگی‌های آن می‌توان به پایگاه ویژه مکان و آنلاین بودن آن اشاره کرد  که اطلاعات زیادی از خاک، گیاه و اقلیم دارد.

این مسوول در ادامه افزود: کاربری آسان، ایجاد وحدت رویه در برآورد نیاز آب گیاهان زراعی، ۲۵۰ گیاه زراعی و باغی در این سامانه برآورد نیاز آبی شده است و گیاهان نو کشتی مثل کینوا نیز در آن قرار دارد، همچنین تعداد ایستگاه هواشناسی در این سامانه افزایش یافته و هم اکنون ۶۵ هزار نقطه مکان در این سامانه وجود دارد که اطلاعات آن قابل بهره‌برداری است.

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید