آغاز سرشماری کشاورزی از 12 آبان در آذربایجان شرقی
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: اطلاع رسانی همگانی و فرهنگ سازی قبل از شروع آمارگیری کشاورزی یک ضرورت است.
به گزارش خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی، شهرام شفیعی در جلسه هماهنگی سرشماری کشاورزی آذربایجان شرقی که با حضور رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان برگزار شد، با اشاره به اهمیت وجود آمار دقیق در حوزه کشاورزی گفت: تمامی فعالیتهایی که در حوزه وزارت جهاد کشاورزی انجام میشود بر پایه آمار است.
وی عدم ارائه اطلاعات دقیق در خوداظهاری را یکی از دلایل غیردقیق بودن آمار موجود دانست و گفت: اگر بخواهیم دقت آمار افزایش پیدا کند باید از جمع آوری آمار به روش خوداظهاری فاصله گرفته و به سمت روشهای دیگر که دقیقتر است برویم چرا که آمارگیری های قبل در حوزه کشاورزی نشان داده است که خوداظهاری به نتیجه دلخواه منتهی نخواهد شد.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی بیان کرد: اگر آماری که جمعآوری میشود دقیق و قابل استناد نباشد نمیتوان براساس آن برای فعالیتهای سازمان از قبیل تولید و تنظیم بازار برنامهریزی کرد.
شفیعی فرهنگ سازی و اطلاع رسانی قبل از شروع آمارگیری کشاورزی را ضروری دانست و توضیح داد: برخی از کشاورزان و بهرهبرداران اینگونه تصور میکنند که آمارگیری در حوزه کشاورزی به خاطر مواردی مثل دریافت کود و ... است و همین مسئله باعث میشود اطلاعات نادرستی را به آمارگیر منتقل کنند بنابراین قبل از شروع آمارگیری باید با استفاده از رسانههای مختلف از قبیل صداوسیما اطلاع رسانی گسترده انجام شود تا بهرهبرداران و کشاورزان بدانند هدف از این کار تنها جمعآوری اطلاعات دقیق است و ارتباطی به دریافت کود و موارد دیگر از این قبیل ندارد.
وی به اختلاف موجود در تعداد بهرهبرداران کشاورزی استان اشاره و گفت: این اختلاف در آمار اگرچه میتواند به دلیل اختلاف در تعریف بهرهبردار باشد اما باید بهصورت جدی به آن پرداخت.
سرپرست سازمان جهادکشاورزی استان گفت: با توجه به اینکه بخشی از نیروی انسانی به کارگیری شده در آمارگیری از طریق سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان تامین شده و این کارشناسان بخش خصوصی در بازه زمانی آمارگیری فعالیت دیگری ندارند لازم است تا در زمینه پرداخت حقالزحمه توجه ویژهای به آنها شود.
شفیعی گفت: از مدیران و کارکنان مدیریتهای جهادکشاورزی شهرستانهای استان میخواهم نهایت همکاری را با مرکز آمار و فرمانداران داشته باشند تا بتوانیم به آماری قریب به واقعیت در حوزه کشاورزی دست پیدا کنیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجان شرقی نیز در جلسه هماهنگی سرشماری کشاورزی استان گفت: اولین سرشماری جمعیت در کشور در سال 1297 انجام شد اما بهصورت رسمی اولین سرشماری رسمی کشور در سال 1335 انجام شد.
حیدر فتح زاده افزود: از سال 1355 تا 1375 نزدیک به 47 درصد از جمعیت استان در بازه سنی 0 تا 14 سال قرار داشتند اما در سال 1395، در آذربایجان شرقی که سه میلیون و 909 هزار و 652 نفر جمعیت داشت، 22 درصد جمعیت در بازه سنی 0 تا 14 سال قرار داشتند که 26 درصد کاهش جمعیت این بازه سنی در استان اتفاق افتاده بود.
وی گفت: سال 1393 سرشماری که انجام شد برای اولین بار در تاریخ کشاورزی ایران نشان داد که تنها 26 درصد تغییر بهرهبرداری به انواع دیگر بهرهبرداری در کشور انجام شده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجان شرقی بیان کرد: 62 درصد بهرهبرداران کشاورزی استان دیپلم و زیر دیپلم هستند.
فتح زاده توضیح داد: طبق سرشماری سال ۱۳۹۳ وسعت اراضی کشاورزی در استان یک میلیون و ۱۱۹ هزار و ۷۶۳ هکتار است که از این مساحت، حدود دو درصد از اراضیِ مالکان و بهرهبرداران کمتر از یک هکتار، ۱۴ درصد بین یک تا پنج هکتار و ۴۱ درصد نیز بین پنج تا ۲۰ هکتار است. یک پارچه کردن اراضی کشاورزی و جلوگیری از تقسیم این اراضی از مواردی است که باید به آن توجه ویژه شود.
وی گفت: طی سال اخیر بخشی از اراضی کشاورزی استان به دلیل قانون ارث تقسیم شدهاند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان جمع آوری اطلاعات از خانوارهای غیرساکن را یکی از چالشهای آمارگیری کشاورزی دانست و ادامه داد: در آذربایجان شرقی دو هزار و 696 روستای دارای سکنه و 384 روستای غیرسکنه وجود دارد که با توجه به آمارگیری در آبان ماه انجام میشود، جابجایی جمعیتی در روستاهای غیرسکنه وجود دارد.
فتح زاده افزایش بهرهوری را یک ضرورت در حوزه کشاورزی دانست و گفت: هر میزان بتوانیم از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن و دانشبنیان حرکت کنیم، میزان بهرهوری و تولید در واحد سطح افزایش خواهد یافت.
وی بیان کرد: باید برنامهریزی داشته باشیم که میزان کالری مورد نیاز برای هر فرد چقدر است و جهاد کشاورزی چه میزان از آن را میتواند تولید کند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجان شرقی گفت: سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی از کل اقتصاد کشور ۹ درصد و این رقم در استان بین ۷ تا ۸ درصد است در حالی که در آذربایجان شرقی 22 درصد از اشتغال استان به بخش کشاورزی اختصاص دارد.
عملیات اجرایی سرشماری کشاورزی همزمان با سراسر کشور، از ۱۲ آبان سال جاری به مدت یک ماه در استان آذربایجان شرقی انجام میشود.
خبرنگار: مهسا رمضانی
دیدگاه تان را بنویسید