معاون سازمان منابع طبیعی:
نگاه دولتمحور دیگر پاسخگو نیست/ پشتیبانی قانون از مشارکت مردمی

تهران- ایانا- ، معاون آبخیزداری، مرتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با ناکارآمد دانستن نگاه دولتمحور در مدیریت منابع طبیعی، تأکید کرد: بدون مشارکت واقعی مردم و بهرهبرداران، عبور از بحرانهای زیستمحیطی کشور ممکن نیست.
حسن وحید در گفتوگو با خبرنگار ایانا با انتقاد از نگاه صرفاً دولتمحور در مدیریت منابع طبیعی، بر ضرورت تغییر رویکرد به سمت مشارکت واقعی مردم و بهرهبرداران تأکید کرد.
معاون آبخیزداری، مرتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، با اشاره به گستردگی عرصههای منابع طبیعی گفت: مدیریت منابع طبیعی نیازمند مشارکت فعال جوامع محلی و بهرهبرداران است و اگر مردم در تصمیمگیری و بهرهبرداری سهیم نباشند، هیچ برنامهای به نتیجه نخواهد رسید.
وی با بیان اینکه بسیاری از مشکلات زیستمحیطی کشور، از جمله فرسایش خاک، افت سطح آبهای زیرزمینی و گسترش کانونهای گرد و غبار، ناشی از عدم مدیریت صحیح منابع است، افزود: بخش زیادی از این بحرانها در قالب مدیریت حوزههای آبخیز قابل حل است، اما این امر تنها با مشارکت مردم و بهرهبرداران ممکن خواهد بود.
وحید با اشاره به تجربه موفق احیای قنوات و اجرای سازههای آبخیزداری در استانهایی مانند خراسان جنوبی، گفت: در مناطقی که مردم در اجرای پروژهها مشارکت داشتهاند، نتایج بسیار مطلوبتری حاصل شده است. مشارکت مردم نباید به معنای واگذاری بار مسئولیت به آنها باشد، بلکه باید در منافع نیز سهیم باشند.
معاون آبخیزداری سازمان منابع طبیعی همچنین به ظرفیتهای قانونی برای تقویت مشارکت مردمی اشاره کرد و گفت: در بند «ب» ماده ۲۹ قانون احکام دائمی توسعه، امکان تشکیل تشکلهای مردمی و واگذاری مدیریت طرحها به آنها پیشبینی شده است.
وی افزود: همچنین در بند ۳ ماده ۳۸ برنامه هفتم توسعه، مشارکت خیرین و بخش خصوصی در اجرای پروژههای منابع طبیعی مورد تأکید قرار گرفته است.
وحید با اشاره به تفاهمنامههای منعقدشده با بسیج سازندگی برای اجرای پروژههای آبخیزداری در استانهای مختلف، گفت: نگاه ما به بسیج، پیمانکارمحور نبوده، اما نظارت حداکثری بر اجرای پروژهها ضروری است.
معاون سازمان منابع طبیعی خاطرنشان کرد: باید از ظرفیتهای بسیج و سایر نهادهای مردمی در چارچوب قوانین مالی و فنی کشور استفاده شود.
وی با تأکید بر ضرورت استفاده بهینه از اعتبارات محرومیتزدایی در سال ۱۴۰۳ گفت: 18 همت اعتبار برای پروژههای منابع طبیعی در نظر گرفته شده است، اما اگر این منابع بهدرستی هزینه نشود، نهتنها فرصتها از دست میرود، بلکه در تخصیصهای آتی نیز تأثیر منفی خواهد داشت؛ بنابراین باید با همافزایی بین دستگاهها و مشارکت مردم، این منابع را به فرصت تبدیل کنیم.
خبرنگار: شبنم مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید