نماینده فائو در ایران:

همکاری کشاورزی ایران و پاکستان کمک به امنیت غذایی منطقه است/افزایش فرصت همکاری با تبادل دانش

همکاری کشاورزی ایران و پاکستان کمک به امنیت غذایی منطقه است/افزایش فرصت همکاری با تبادل دانش

تهران- ایانا- نماینده فائو در ایران گفت: پژوهش‌های مشترک و تبادل دانش میان ایران و پاکستان می‌تواند زمینه توسعه کشاورزی پایدار را فراهم کند.

فرخ طایراو در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا با اشاره به تجربه هفت‌ساله فعالیت خود در پاکستان، تأکید کرد: کشاورزی نقش بسیار مهمی در اقتصاد پاکستان داشته و این بخش نه تنها در معیشت روستاییان محوریت دارد بلکه چندین صنعت مرتبط نیز به اقتصاد ملی این کشور کمک می‌کند.

نماینده سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ایران با بیان این‌که پاکستان در طول سال‌ها توانسته ظرفیت‌های چشمگیری در تولید محصولات اساسی همچون گندم، برنج، نیشکر، پنبه و همچنین در حوزه محصولات باغی، دامپروری و شیلات به دست آورد؛ افزود: تنوع مناطق اکولوژیکی کشاورزی در این کشور امکان تولید طیف وسیعی از محصولات کشاورزی را فراهم کرده است.

وی ضمن اشاره به تاب‌آوری و توان سازگاری بالای کشاورزان پاکستانی، گفت: در مأموریتم در پاکستان شاهد ظرفیت قابل توجهی برای رشد بهره‌وری بودم؛ به‌ویژه اگر فناوری‌ها، پژوهش و شیوه‌های پایدار کشاورزی به شکل گسترده‌تری به‌کار گرفته شوند.

 

عوامل اثرگذار بر تجارت کشاورزی ایران و پاکستان

نماینده فائو درباره عوامل تأثیرگذار بر توسعه یا محدودیت تجارت کشاورزی میان دو کشور توضیح داد: تجارت کشاورزی عمدتاً تحت تأثیر کیفیت و استانداردهای ایمنی محصولات، مدیریت پس از برداشت و لجستیک، الزامات بهداشتی و قرنطینه‌ای و همچنین زیرساخت‌ها و تسهیلات مرزی قرار دارد.

طایراو ضمن اشاره به تغییرپذیری اقلیم، به‌عنوان بعد مهم دیگری که می‌تواند بر ثبات تولید در هر دو کشور اثرگذار باشد؛ افزود: اگر زنجیره‌های ارزش از طریق ایجاد سردخانه‌ها، تأسیسات فرآوری و همسوسازی استانداردها تقویت شوند؛ جریان تجارت میان دو کشور روان‌تر خواهد شد.

وی ادامه داد: فائو نیز به‌طور بی‌طرفانه و فنی با هر دو دولت همکاری می‌کند و تمرکز آن بر تقویت نظام‌هایی است که امکان تجارت کشاورزی ایمن، پایدار و عادلانه را فراهم می‌سازند.

 

مزیت‌های صادراتی پاکستان

طایراو با اشاره به این‌که پاکستان در چندین محصول کشاورزی به‌ویژه برنج، میوه‌هایی مانند انبه و مرکبات، همچنین محصولات شیلات و دامی مزیت نسبی برای صادرات دارد؛ گفت: در سال‌های اخیر آبزی‌پروری و شیلات داخلی در پاکستان رشد کرده‌ و این موضوع می‌تواند به دلیل سابقه طولانی ایران در توسعه شیلات و آبزی‌پروری، زمینه همکاری دو کشور را فراهم کند.

وی افزود: دستاوردهای کشاورزان ایرانی در پرورش ماهی سردآبی مانند قزل‌آلا در صورت معرفی در مناطق شمالی پاکستان می‌تواند به رشد این بخش کمک کند.

طایراو ادامه داد: علاوه بر این، محصولات باغی و برخی حبوبات پاکستان نیز قابلیت تبدیل شدن به پایه‌ای مهم برای تجارت با ایران را دارد.

 

فرصت‌های همکاری دوجانبه

نماینده فائو با اشاره به فرصت‌های  گسترده همکاری میان دو کشور، اظهار داشت: پژوهش‌های مشترک و تبادل دانش در زمینه کشاورزی هوشمند با اقلیم، مدیریت آب و تنوع‌بخشی به محصولات می‌تواند بسیار سودمند باشد.

طایراو با بیان این‌که شیلات نیز چه در زمینه شیلات پایدار ساحلی و چه توسعه آبزی‌پروری، حوزه‌ای با ظرفیت روشن برای همکاری است؛ افزود: همچنین همکاری نزدیک‌تر میان مؤسسات تحقیقاتی کشاورزی به هر دو کشور کمک خواهد کرد تا بتوانند پتانسیل‌های خود را برای افزایش بهره‌وری و مقابله با کمبود آب ارتقا دهند.

وی گفت:  نقش فائو در این میان ارائه کمک‌های فنی، تسهیل گفت‌وگوهای سیاستی و پشتیبانی از ایران و پاکستان در طراحی پروژه‌های مشترکی است که به امنیت غذایی و کشاورزی پایدار یاری می‌رساند.

 

امنیت غذایی منطقه‌ای در گرو همکاری ایران و پاکستان

نماینده فائو در ایران با بیان این‌که همکاری کشاورزی ایران و پاکستان به‌عنوان دو اقتصاد با ابعاد قابل توجه می‌تواند نقشی حیاتی در ارتقای امنیت غذایی منطقه ایفا کند؛ خاطر نشان کرد: این همکاری‌ها می‌تواند منتج به تقویت زنجیره‌های ارزش غذایی، تثبیت عرضه محصولات اساسی و کاهش آسیب‌پذیری در برابر شوک‌های اقلیمی شود.

طایراو مثال زد: همکاری در بخش شیلات می‌تواند تضمین‌کننده عرضه پایدار محصولات باکیفیت برای مردم هر دو کشور باشد و همزمان ظرفیت صادرات غذایی را گسترش دهد.

وی با بیان این‌که سرمایه‌گذاری‌های مشترک در حوزه فناوری، پژوهش و افزایش بهره‌وری مزارع از جمله رویکردهای نوآورانه مانند تولیدات مشترک، می‌تواند زمینه‌ساز آزمایش فناوری‌های نوین کشاورزی و تقویت تاب‌آوری منطقه شود؛ افزود: چنین همکاری‌هایی با توجه به پیوستگی نظام‌های غذایی در کشورهای منطقه، نه تنها به تجارت دوجانبه کمک خواهد کرد؛ بلکه دستیابی مردم سراسر منطقه به غذای کافی، سالم و مغذی را نیز تسهیل می‌کند.

 

خبرنگار: شهرزاد مسعودی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید