عضو هیأت علمی سازمان تات:
نهالهای با کیفیت خرما تولید می شوند/ جلوگیری از هدررفت پاجوشها

تهران- ایانا- معاون پژوهشی پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری گفت: با استفاده از روشهای نوین تولید پاجوش گلدانی و ریشهدار کردن تنهجوش، میزان تلفات نخل خرما کاهش و گیرایی آن افزایش یافته است.
مریم بروجردنیا در گفتوگو با خبرنگار ایانا با اشاره به تولید پاجوش گلدانی خرما در شرایط گلخانهای بهعنوان دستاورد جدید پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری اظهار داشت: این روش از هدررفت پاجوشهایی که وزن پایینی دارد جلوگیری میکند.
معاون پژوهشی پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری افزود: به طور معمول پاجوشهایی با وزن ۲ تا ۴ کیلوگرم در صورت کاشت مستقیم در زمین اصلی با نرخ بالایی از تلفات مواجه میشود؛ اما با استفاده از این روش پاجوشها ابتدا در گلدان ریشهدار شده و سپس به زمین اصلی منتقل میشود.
وی ادامه داد: این فرآیند میزان گیرایی پاجوشها را افزایش و تلفات آنها را به مقدار چشمگیری کاهش داده، زمان لازم برای رسیدن پاجوش به وزن قابل جابهجایی کوتاهتر شده و امکان ریشهدار کردن حتی پاجوشهایی با وزن کم در حد دو کیلوگرم نیز فراهم میشود.
بروجردنیا همچنین به فناوری ریشهدار کردن تنهجوش در رقم تجاری خرمای مجول اشاره کرد و افزود: تنهجوش ماهیتاً فاقد ریشه بوده و در صورت کاشت مستقیم در زمین اصلی، احتمال هدررفت آن بالا میرود؛ اما با استفاده از این فناوری، تنهجوشهایی با وزن ۲ تا ۵ کیلوگرم به راحتی ریشهدار میشود.
وی گفت: این روش علاوه بر افزایش گیرایی، تلفات تنهجوش را کاهش داده و نهالهای تولید شده با این روش به دلیل حجم بالای ریشه و شاخساره، در مدت زمان کوتاهتری به مرحله بلوغ و باردهی میرسند.
بروجردنیا ادامه داد: استقرار سریع نهالها نیز باعث کاهش مدت زمان رسیدن به سن باردهی و در نتیجه کاهش هزینههای تولید میشود؛ که این امر به استفاده بهینه از منابع آب و خاک کمک میکرده و نقش مهمی در افزایش بهرهوری و تولید خرما دارد.
وی تأکید کرد: این فناوری به ویژه برای ارقام تجاری و با ارزش اقتصادی بالا نظیر رقم مجول، از اهمیت ویژهای برخوردار است و میتواند از ظرفیت تنهجوشها و پاجوشهای خرما برای تولید نهالهای باکیفیت استفاده کند.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید