خدمات تخصصی کشاورزی بر پایه سهم‌بری از افزایش تولید؛ راهکاری برای ارتقای بهره‌وری

خدمات تخصصی کشاورزی بر پایه سهم‌بری از افزایش تولید؛ راهکاری برای ارتقای بهره‌وری

آذربایجان شرقی-ایانا- رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با تأکید بر ضرورت ارتقای نقش مراکز غیردولتی خدمات کشاورزی در توسعه بخش کشاورزی استان، گفت: این مراکز باید با بهره‌گیری از جدیدترین یافته‌های علمی و فنی و بر پایه سهم‌بری از افزایش تولید، خدمات تخصصی خود را به کشاورزان ارائه کنند.

کدخبر: 135417

به گزارش ایانا، شهرام شفیعی در جلسه ساماندهی مراکز خدمات کشاورزی استان، با اشاره به ضرورت تحول در نظام ترویج و انتقال دانش به بخش کشاورزی اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین رویکردهای سازمان جهاد کشاورزی، افزایش سهم دانش در فرآیند تولید و بهره‌وری بخش کشاورزی است که این هدف می‌تواند از طریق تقویت و توانمندسازی مراکز غیردولتی خدمات کشاورزی محقق شود.

وی با بیان اینکه توسعه کشاورزی دانش‌بنیان نیازمند حضور مؤثر حلقه‌های واسط میان مراکز علمی و تولیدکنندگان است، افزود: مراکز غیردولتی خدمات کشاورزی می‌توانند نقش مهمی در انتقال فناوری، آموزش بهره‌برداران، ارائه مشاوره‌های تخصصی و افزایش عملکرد تولید ایفا کنند.

شفیعی تصریح کرد: برای تحقق این هدف لازم است جدیدترین اطلاعات، فناوری‌ها، دستورالعمل‌های فنی،یافته‌های تحقیقاتی و دستاوردهای علمی در اختیار این مراکز قرار گیرد تا بتوانند خدمات خود را بر پایه دانش روز و متناسب با نیازهای واقعی کشاورزان ارائه کنند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با تأکید بر تغییر رویکرد در نحوه ارائه خدمات کشاورزی گفت: یکی از الگوهای مورد توجه سازمان، ارائه خدمات بر مبنای سهم‌بری از افزایش تولید است؛ به این معنا که مراکز غیردولتی بدون دریافت هزینه از کشاورزان پیش از برداشت محصول، دانش و خدمات فنی مورد نیاز را در اختیار بهره‌برداران قرار دهند و در صورت افزایش عملکرد و بهبود تولید، از منافع حاصل از این افزایش بهره‌مند شوند.

وی خاطرنشان کرد: این مدل می‌تواند ضمن کاهش هزینه‌های اولیه کشاورزان، انگیزه مراکز خدماتی را برای ارائه مشاوره‌های دقیق‌تر و اثربخش‌تر افزایش دهد و زمینه ارتقای بهره‌وری در واحدهای تولیدی را فراهم سازد.

شفیعی با اشاره به اینکه برخی از زیرساخت‌های مورد نیاز برای اجرای کامل این رویکرد هنوز فراهم نشده است، اظهار کرد: در این زمینه اقداماتی باید انجام شود که تاکنون به صورت کامل محقق نشده‌اند و لازم است با همکاری دستگاه‌های مرتبط، موانع اجرایی و حقوقی موجود برطرف شود.

وی با اشاره به تجربه موفق اجرای این الگو در روستای مایان افزود: نتایج حاصل از اجرای این طرح نشان داده است که استفاده از ظرفیت مراکز غیردولتی خدمات کشاورزی در کنار بهره‌گیری از دانش روز می‌تواند نقش مؤثری در افزایش تولید، بهبود مدیریت مزرعه و ارتقای درآمد بهره‌برداران داشته باشد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی همچنین بر ضرورت ارتقای سطح دانش و مهارت فعالان این مراکز تأکید کرد و گفت: برگزاری دوره‌های آموزشی تخصصی، کاربردی و متناسب با نیازهای روز بخش کشاورزی باید در اولویت قرار گیرد. این آموزش‌ها باید با توجه به ظرفیت‌های منطقه‌ای، نوع محصولات تولیدی و نیازهای واقعی بهره‌برداران طراحی و اجرا شوند تا بیشترین اثربخشی را داشته باشند.

وی ادامه داد: توسعه کشاورزی نوین بدون آموزش مستمر و به‌روزرسانی دانش کارشناسان و فعالان بخش کشاورزی امکان‌پذیر نیست و مراکز خدمات کشاورزی باید به مراکز یادگیری، انتقال فناوری و حل مسائل تولیدکنندگان تبدیل شوند.

شفیعی در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم بهره‌گیری حداکثری از امکانات موجود در بخش کشاورزی تأکید کرد و گفت: در حال حاضر بخشی از ادوات و تجهیزات کشاورزی دولتی بلااستفاده یا کم‌استفاده هستند که می‌توان با ایجاد زیرساخت‌ها و سازوکارهای قانونی مناسب، این تجهیزات را در اختیار مراکز غیردولتی خدمات کشاورزی قرار داد.

وی افزود: واگذاری بهره‌برداری از این امکانات به مراکز غیردولتی می‌تواند ضمن جلوگیری از راکد ماندن سرمایه‌های موجود، زمینه ارائه خدمات مکانیزاسیون به کشاورزان، کاهش هزینه‌های تولید و افزایش بهره‌وری را فراهم کند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در پایان تأکید کرد: آینده بخش کشاورزی در گرو حرکت به سمت کشاورزی دانش‌محور، استفاده از ظرفیت بخش خصوصی، توسعه خدمات تخصصی و ایجاد ارتباط مؤثر میان دانش، فناوری و مزرعه است و مراکز غیردولتی خدمات کشاورزی می‌توانند نقش محوری در تحقق این هدف ایفا کنند.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید