پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی در آذربایجانشرقی در مسیر پیشتازی علمی و اثرگذاری ملی

آذربایجان شرقی-ایانا- رئیس سابق پژوهشکده بیوتکنولوژی و صنایع غذایی گفت: جهتگیری هدفمند، همدلی و بهرهگیری از فناوریهای نوین، این پژوهشکده را به یکی از مراکز پیشتاز در عرصه تحقیقات بیوتکنولوژی کشور تبدیل کرده است.
محمدامین حجازی در مراسم تودیع و معارفه رئیس جدید این پژوهشکده با اشاره به جایگاه علمی و پژوهشی آن گفت: پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی به عنوان یکی از معتبرترین مراکز تحقیقاتی کشور با هدف بهکارگیری فناوریهای نوین در حل چالشهای صنعت غذا، تأمین امنیت غذایی و ارتقای سلامت جامعه راهاندازی شده است.
وی پژوهش را فرآیندی مستمر و توسعهمحور دانست و افزود: در پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی محور فعالیتها را بر روی باکتریهای اسید لاکتیک، ریزجلبکها، کشت بافت و اصلاح گراسهای علوفهای متمرکز کردهایم.
حجازی با بیان اینکه جهتگیری هدفمند پژوهشها موجب ارتقای جایگاه این مرکز در سطح ملی شده است، تصریح کرد: سهم اثربخشی پژوهشکده بیوتکنولوژی آذربایجانشرقی حدود ۳۲ درصد از مجموع اثربخشی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشور است، در حالی که تنها ۱۰ درصد نیروی انسانی پژوهشگاه در این مجموعه فعالیت دارند.
وی افزود: از میان سه پژوهشگر برتر پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی کشور، دو نفر از پژوهشکده آذربایجانشرقی هستند و در شاخصهای علمسنجی نیز همواره سهمی ۴۰ درصدی از رتبههای نخست را به خود اختصاص دادهایم.
رئیس سابق پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: در حوزه ریزجلبکها تلاش کردیم مشارکت همه ذینفعان را جلب کنیم و این روند را در سایر حوزههای تحقیقاتی نیز دنبال کردهایم. نخستین اقدام ما در حوزه بیوتکنولوژی، دسترسی به ذخایر و تنوع ژنتیکی کشور بود که به ایجاد کلکسیون ریزجلبکها و باکتریهای اسید لاکتیک بومی ایران منجر شد.
به گفته حجازی، پژوهشکده موفق شده است دانش فنی تولید بتاکاروتن از ریزجلبک بومی را توسعه دهد و با همکاری پژوهشگاه فنی، نخستین گلخانه کربن صفر برای پرورش هیبرید جلبک – گیاه را ایجاد کند.
وی از پیگیری تولید محصولات فراسودمند با هدف ارتقای سلامت جامعه خبر داد و گفت: پروژه تولید استارترهای لبنی برای پنیر ایرانی و فرمولاسیون استارتر کره نیز با موفقیت در حال اجراست.
حجازی ادامه داد: در بخش کشت بافت، پژوهشکده در آذربایجانشرقی یکی از فعالترین مراکز کشور در ایجاد شرکتهای دانشبنیان کشت بافت بوده و برای نخستین بار در ایران، تکثیر انبوه سیب مالینگ مرتون و گیاهچههای سیبزمینی را با موفقیت انجام داده است.
وی با اشاره به کار سهشیفته همکارانش برای اجرای تعهدات تولید بذر سیبزمینی در مدت چهار ماه گفت: علاوه بر آن، تکثیر انبوه کاکتوس علوفهای و تدوین پروتکلهای ریزازدیادی پایههای گیاهی از دیگر دستاوردهای مهم این پژوهشکده است.
او از بهنژادی گراسهای علوفهای سردسیری چندساله با روشهای کلاسیک و احداث چراگاه مصنوعی دستکاشت به عنوان گامی در راستای کشاورزی پایدار یاد کرد و افزود: تاکنون نزدیک به ۵۰ قرارداد انتقال فناوری با بخشهای مختلف خصوصی و دولتی منعقد شده است.
حجازی همچنین به راهاندازی مرکز نوآوری صنایع غذایی با مشارکت پارک علم و فناوری اشاره کرد و گفت: تاکنون پنج شرکت متقاضی استقرار در این مرکز بودهاند و مراحل اجرایی آن در حال انجام است.
وی خاطرنشان کرد: موفقیتهای به دستآمده حاصل همکاری، همدلی و پشتیبانی مجموعهای از پژوهشگران و متخصصان پرتلاش است که سالها با روحیه جهادی در کنار یکدیگر فعالیت کردهاند.
دیدگاه تان را بنویسید