کارشناس مربی کسب‌وکارهای استان سیستان و بلوچستان:

خام‌فروشی محصولات کشاورزی مانع اصلی اشتغال و توسعه در سواحل مکران است

خام‌فروشی محصولات کشاورزی مانع اصلی اشتغال و توسعه در سواحل مکران است

به گفته افسانه بالاور با وجود بیش از یک دهه آموزش و توانمندسازی زنان روستایی، نبود زیرساخت‌های فرآوری، سرمایه‌گذاری و صادرات باعث شده فرصت‌های گسترده اشتغال در سواحل مکران و بلوچستان بالفعل نشود.

تهران-ایانا-   کارشناس مربی کسب‌وکارهای استان سیستان و بلوچستان با تأکید بر اینکه خام‌فروشی محصولات گرمسیری، شیلاتی و صنایع‌دستی مانع اشتغال‌زایی پایدار در سواحل مکران شده است، گفت: «دسترسی به منطقه آزاد و آب‌های آزاد فرصت کم‌نظیری برای ایجاد فرآوری، صادرات و جذب سرمایه‌گذار در این منطقه فراهم کرده است.»

افسانه بالاور در گفت‌وگو با ایانا اظهار کرد: «حدود ۱۰ تا ۱۲ سال است که در حوزه آموزش و توانمندسازی زنان روستایی، به‌ویژه در زمینه ایجاد تشکل‌ها و صندوق‌های زنان روستایی، فعالیت مستمر داریم.»

او افزود: «در این سال‌ها علاوه بر آموزش تحصیل‌گروه‌ها و آموزش احکام و ساختار صندوق‌ها، دوره‌های متعددی در زمینه فرآوری محصولات، بسته‌بندی، بازاریابی، نحوه ارتباط مؤثر با مشتری برگزار شده است.»

این کارشناس زنان روستایی با اشاره به ظرفیت‌های گسترده سیستان و بلوچستان گفت: «این استان به‌ویژه منطقه بلوچستان، از نظر محصولات زراعی، باغی، گیاهان دارویی و میوه‌های گرمسیری، منطقه‌ای بکر و دست‌نخورده است، اما بخش عمده این ظرفیت‌ها به دلیل نبود فرآوری و بازار، به‌صورت خام عرضه می‌شود.»

بالاور ادامه داد: «برای نمونه، حدود ۹۰ درصد باغات زرآباد و چابهار زیر کشت موز قرار دارد، اما هیچ فرآوری‌ای مانند تولید چیپس، آرد یا پوره موز انجام نمی‌شود؛ در حالی که حتی شاخ و برگ این محصول نیز قابلیت ایجاد کسب‌وکار و اشتغال دارد.»

او در ادامه به صنایع‌دستی اشاره کرد و گفت: «زنان و دختران روستایی بلوچستان در حوزه‌هایی مانند صدف‌کاری و سوزن‌دوزی، آثار بسیار باکیفیت و متنوعی تولید می‌کنند، اما به دلیل نبود مسیرهای صادراتی پایدار، این محصولات هنوز به‌طور گسترده وارد بازارهای جهانی نشده‌اند.»

این مربی  کسب‌وکارهای جنوب کشور با اشاره به ظرفیت‌های سواحل مکران اظهار کرد: «سواحل مکران علاوه بر جاذبه‌های گردشگری، در حوزه آبزی‌پروری نیز از شرایط بسیار مطلوبی برخوردار است. به دلیل شوری آب، میزان آلودگی آبزیان پایین است، اما ماهی و میگو همچنان بدون فرآوری و با ارزش افزوده پایین عرضه می‌شوند.»

بالاور در ادامه به سایر محصولات گرمسیری اشاره کرد و گفت: «محصولاتی مانند نارگیل، پاپایا و چیکو در مناطق مختلف بلوچستان کشت می‌شوند، اما تاکنون هیچ کارگاه یا شرکت فرآوری تخصصی برای این محصولات ایجاد نشده است.»

 او با تأکید بر نقش منطقه آزاد افزود: «دسترسی به منطقه آزاد و آب‌های آزاد این امکان را فراهم کرده که ارتباط تجاری مؤثری با کشورهای همجوار برقرار شود، اما این ظرفیت تاکنون به‌طور کامل مورد استفاده قرار نگرفته است.»

این کارشناس زنان روستایی، تصریح کرد: «ورود سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی به سواحل مکران و ایجاد تسهیلات لازم برای راه‌اندازی کارگاه‌های کوچک فرآوری، به‌ویژه در حوزه میوه‌های گرمسیری و آبزی‌پروری، می‌تواند ضمن رفع مشکل خام‌فروشی، اشتغال گسترده و توسعه پایدار را در منطقه رقم بزند.»

خبرنگار، صبا طاهری

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید