عضو هیأت علمی سازمان تات:
خرمای ایران، طلای گرمسیری/ راهکارهای علمی مسیر صادرات را هموار میکند

تهران- ایانا- عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس گفت: با بهرهگیری از راهکارهای علمی و عملی میتوان صنعت خرما در ایران را به سوی تولید پایدار، سودآور و رقابتی در بازارهای جهانی هدایت کرد.
حمید زرگری در گفتوگو با خبرنگار ایانا به مناسبت ۲۵ شهریور روز ملی خرما، تحلیلی از مزیتها و چالشهای تولید خرما در ایران ارائه و راهکارهایی برای رفع این چالشها و بهبود تولید مطرح کرد.
مزیتهای نسبی خرما
پژوهشگر مروج ارشد علوم باغبانی و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس با اشاره به مزیتهای نسبی خرما گفت: این محصول به دلیل شرایط اقلیمی مناسب، در مناطق خشک و نیمهخشک با دمای بالا و خاکهای کم آب به خوبی رشد میکند و این ویژگی علاوه بر تولید در فضای باز، در بهبود محیط زیست و فضای سبز نیز کاربرد دارد.
زرگری افزود: میزان تولید بالای خرما و سودآوری آن امکان بهرهوری بالا و ایجاد منبع درآمد پایدار برای کشاورزان و تولیدکنندگان را فراهم میکند و این محصول به خوبی به بازارهای صادراتی راه پیدا کرده و میتواند سود قابل توجهی ایجاد کند.
وی با بیان اینکه عمر طولانی انباری خرما به دلیل ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آن از دیگر مزایای این محصول است که به افزایش صادرات و کاهش ضایعات کمک میکند؛ اظهار داشت: خواص تغذیهای و دارویی خرما از جمله ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها، این میوه را به منبع غذایی ارزشمند تبدیل کرده و بازار خوبی برای آن فراهم میکند؛ همچنین مشتریان جهانی و تقاضای متنوع برای خرما در کشورهای مختلف و پتانسیل بالای آن برای فرآوری به محصولاتی مانند شیره، دسرها و شیرینیها، ارزش افزوده بیشتری به همراه دارد.
چالشهای تولید خرما
زرگری با اشاره به اینکه رقابت جهانی میان کشورها و تولیدکنندگان میتواند به کاهش قیمت و سودآوری منجر شود؛ افزود: مشکلات آفات و بیماریها، مدیریت منابع آب، تغییرات اقلیمی و خشکسالیها از دیگر چالشهای جدی صنعت خرما هستند.
وی ادامه داد: همچنین بهرهوری پایین در برخی مناطق و شیوههای قدیمی کشت و برداشت و رعایت استانداردهای بهداشتی و کیفیتی در بستهبندی خرما برای صادرات، نیازمند توجه و سرمایهگذاری است.
راهکارهای بهبود تولید و رفع چالشها
زرگری اظهار داشت: برای مقابله با این چالشها، استفاده از تکنولوژیهای نوین و سرمایهگذاری در فناوریهای جدید، بهبود روشهای کشت و ایجاد سیستمهای آبیاری کارآمد مانند آبیاری قطرهای و زیرسطحی ضروری است.
وی با تأکید بر اینکه آموزش و توانمندسازی کشاورزان در زمینه روشهای نوین کشت و نگهداری، پیشگیری از بیماریها و آفات نیز میتواند کیفیت و کمیت محصول را افزایش دهد؛ خاطرنشان کرد: سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه به منظور شناسایی ارقام مقاوم به آفات و تغییرات آب و هوایی و نیز روشهای جدید تولید، توسعه بازارهای جدید و صادرات و تنوع محصولات فرآوریشده خرما با ایجاد ارزش افزوده و کاهش ریسک، به افزایش درآمد و گسترش بازار خرما کمک میکند.
زرگری ادامه داد: ترویج و پیاده سازی روشهای پایدار در کشاورزی و بهینهسازی و مدیریت منابع آب و خاک با حفظ منابع طبیعی و بهبود شرایط تولید به افزیش کیفیت محصول کمک کرده و نیز رعایت استانداردهای بینالمللی نیز با افزایش اعتبار محصول راه را برای صادرات هموار میکند.
وی خاطرنشان کرد: توجه همزمان به مزیتها و رفع چالشها با استفاده از راهکارهای علمی و عملی، میتواند صنعت خرما در ایران را به سوی تولید پایدار، سودآور و رقابتی در بازارهای جهانی هدایت کند.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید