شکوفایی کشاورزی با معرفی هیبریدهای ارزن و سورگوم مقاوم به خشکی/ معرفی ارقام جدید مصرف آب را بهینه می‌کند

شکوفایی کشاورزی با معرفی هیبریدهای ارزن و سورگوم مقاوم به خشکی/ معرفی ارقام جدید مصرف آب را بهینه می‌کند

تهران- ایانا- رئیس بخش تحقیقات ذرت و گیاهان علوفه‌ای مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر با اشاره به لزوم مدیریت مصرف آب برای توسعه پایدار کشاورزی کشور گفت: شش رقم هیبرید ارزن مرواریدی معرفی شده و برنامه‌هایی برای ارائه هیبریدهای جدید سورگوم در دست اجرا است.

علی ماهرخ در گفتگو با خبرنگار ایانا ضمن اشاره به تغییر رویکرد مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در زمینه تحقیق و توسعه ارقام مقاوم به خشکی در راستای مقابله با چالش‌های ناشی از کم‌آبی، گفت: این مؤسسه، با تمرکز بر محصولات کشاورزی مقاوم به تنش‌های محیطی، تلاش دارد ارقامی را معرفی کند که علاوه بر بهره‌وری بیشتر، مصرف آب کمتری نیز داشته باشند.

رئیس بخش تحقیقات ذرت و گیاهان علوفه‌ای  موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر افزود: در سال‌های اخیر، شش هیبرید ارزن مرواریدی برای اولین بار در کشور معرفی شده است و برنامه‌هایی برای ارائه دو هیبرید سورگوم دانه‌ای و دو هیبرید سورگوم علوفه‌ای نیز در دستور کار قرار دارد؛ که این ارقام به دلیل مقاومت ذاتی در برابر خشکی می‌توانند جایگاه مناسبی در مزارع ایران پیدا کنند.

وی با بیان این‌که یکی از مراحل مهم در معرفی این ارقام، انجام آزمایش‌های ارزش زراعی (VCU) در چهار اقلیم مختلف کشور است؛ گفت: این آزمایش‌ها به‌منظور بررسی سازگاری و کارایی ارقام در شرایط متنوع آب‌وهوایی انجام می‌شوند و تنها پس از تأیید نهایی به کشاورزان معرفی می‌گردند.

 

WhatsApp Image 2025-05-07 at 09.17.34

ماهرخ گفت: با وجود دستاوردهای قابل‌توجه در حوزه ارقام مقاوم به خشکی، تولید بذر برخی گیاهان علوفه‌ای نظیر یونجه و شبدر همچنان با چالش‌هایی مواجه است، عدم استقبال کافی شرکت‌های تولیدکننده بذر برای تکمیل زنجیره تولید و تمایل کشاورزان به استفاده از بذر خودمصرفی، از جمله موانعی است که بر سر راه تولید بذر گواهی‌شده قرار دارد.

وی افزود: یکی از ارقام موفق، رقم زودرس ذرت 647 است که با کاهش 10 تا 15 روزه در زمان رسیدگی، مصرف آب را به میزان 700 تا 1300 مترمکعب در هکتار کاهش داده است؛ که این تغییرات نشان‌دهنده تأثیر مثبت ارقام اصلاح‌شده بر کاهش مصرف منابع آبی است.

ماهرخ با اشاره به این‌که مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی با اجرای برنامه‌های تحقیقاتی-ترویجی نظیر روز مزرعه، مزارع نمایشی، و پایلوت‌های منطقه‌ای، تلاش دارد این ارقام را به کشاورزان معرفی و کاربرد آنها را در عرصه‌های مختلف کشاورزی گسترش دهد؛ گفت: این اقدامات در راستای کاهش مصرف آب، افزایش بهره‌وری محصولات، و مقابله با چالش‌های اقلیمی انجام می‌شود و می‌تواند گام مؤثری در جهت توسعه پایدار کشاورزی کشور باشد.

 

خبرنگار: شهرزاد مسعودی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید