سیاستهای حوزه نان مورد بازنگری قرار گیرد/ لزومن به رسمیت شناختن مفهوم «گندم دامی»
تهران- ایانا-رئیس بنیاد علوم و فنون غلات ایران با اشاره به لزوم ایجاد بازارهای آتی و کشت قراردادی گندم، بر اهمیت تطبیق تولید نان با فرایند روز بازار تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار ایانا در نخستین همایش روز ملی گندم و نان، که روز یکشنبه-31 فروردین ماه_ در حال برگزاری است، مهرزاد جمشیدی، رئیس بنیاد علوم و فنون غلات ایران، مسیر چالشها و فرصتهای حوزه نان و غلات کشور را مرور کرد.
وی با تأکید بر نقش محوری تولیدکنندگان و نانوایان در جلوگیری از بحران در این حوزه، خواستار بازنگری در سیاستگذاریهای دولتی، ارتقای کیفیت تولید و بازتعریف جایگاه سنتی نان در بازار مدرن شد.
جمشیدی با نگاهی اجتماعی و اقتصادی به نقش نان در کشور تصریح کرد: در این چند دهه، کالاهای زیادی دچار بحران شدند؛ از مرغ و تخممرغ گرفته تا برق و سیبزمینی. اما نان، بهواسطه زنجیرهای فعال از کشاورزان، آسیابانان و نانوایان، از این بحرانها دور ماند؛ این موفقیت نتیجه تلاش همه شماست.
رئیس بنیاد علوم و فنون غلات ایران، با انتقاد از رویکرد دستوری دولت در حوزه گندم و آرد گفت: تنها کشوری هستیم که گندم میکاریم، اما مفهومی به نام «گندم دامی» را به رسمیت نمیشناسیم. باید خرید بر اساس کیفیت، یعنی میزان پروتئین و هکتولیتر باشد، نه صرفاً حجم.
وی از برنامههای بنیاد در حوزه همکاری با دانشگاههای معتبر مانند تهران و شیراز برای ارتقاء کیفی خرید گندم گفت و تأکید کرد: اگر به آرد کامل فکر میکنیم، نیاز به گندم با پروتئین بالا داریم. متأسفانه شرایط کشت ما در این زمینه ضعیف است.
جمشیدی به نقش دولت پرداخت و با اشاره به بودجه هنگفت نظارتی عنوان کرد: ۲۵۰ هزار میلیارد تومان و ۳۰ نهاد نظارتی، اما نارضایتی ها همچنان ادامه دارد. چرا که بازار باید خود تنظیمگر باشد. دولت باید به جای مداخله نظارت کند.
این مسئول صنفی از ایجاد بازارهای آتی گندم و کشت قراردادی به عنوان ابزارهایی برای مدیریت علمی تولید نام برد و اذعان داشت: این مدلها به کشاورز امکان برنامهریزی میدهد و ما را از تصمیمات لحظهای و پرهزینه دور میکند.
رئیس بنیاد علوم و فنون غلات ایران همچنین خواستار بازگشت پیشکسوتان به عرصه تصمیمسازی شد و تصریح کرد: بزرگان این صنعت که دههها تجربه دارند، نباید فراموش شوند، ما نیاز به دانش تجربی آنها داریم.
وی همچنین از تغییر ذائقه مردم و شکلگیری نانواییهای مدرن و قنادیهای نوظهور سخن گفت و تاکید کرد باید خودمان را با تغییرات ذائقه مردم تطبیق دهیم.
به گزارش ایانا، سخنان مهرزاد جمشیدی در همایش روز ملی گندم و نان، حاوی نکات کلیدی برای آینده این زنجیره حیاتی بود. از یک سو، تأکید بر کیفیت، دانشبنیان شدن، و بازتعریف نقش دولت؛ و از سوی دیگر، دعوت به همبستگی، یادآوری جایگاه پیشکسوتان و آمادگی برای تحول موردد تاکیدد این مقام صنفی قرار گرفت.
خبرنگار: فرناز فتحی
عکاس: مجتبی گودرزیکیا
دیدگاه تان را بنویسید