دیم‌کاری گیاهان دارویی با هدف ترویج کشت پایدار در دیمزارهای آذربایجان شرقی

دیم‌کاری گیاهان دارویی با هدف ترویج کشت پایدار در دیمزارهای آذربایجان شرقی

آذربایجان شرقی- ایانا- عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی از دیم‌کاری گیاهان دارویی با هدف ترویج کشت پایدار در دیمزارهای این استان خبر داد.

نگار ولی‌زاده در حاشیه برگزاری کلاس آموزشی تخصصی دیم‌کاری گیاهان دارویی ویژه بهره‌برداران، گفت: دیم‌کاری گیاهان دارویی در راستای توسعه کشاورزی پایدار و افزایش بهره‌وری در اراضی دیم، انجام می شود.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، با تأکید بر اینکه بخش وسیعی از اراضی کشور به کشت دیم اختصاص دارد، افزود: متأسفانه به دلیل رعایت نکردن اصول صحیح دیم‌کاری و ضعف در مدیریت زراعی، عملکرد این اراضی بسیار پایین است.

ولی‌زاده گفت: توسعه روش‌های دیم‌کاری در عرصه‌های شیب‌دار و کم‌بازده کشور، با تمرکز بر افزایش حاصل‌خیزی خاک، می‌تواند تحولی چشمگیر در احیای اکوسیستم‌های زراعی دیم و ترویج کشت گیاهان دارویی به همراه داشته باشد.

وی ضمن تشریح نکات کلیدی در خصوص مدیریت منابع آبی، انتخاب زمان کاشت، تراکم مناسب، استفاده از گونه‌های مقاوم به خشکی و کاربرد نهاده‌های آلی به‌ عنوان مؤلفه‌های اساسی موفقیت در دیم‌کاری گفت: انتخاب زمان مناسب برای کاشت پاییزه، بهره‌گیری از بارندگی‌های مؤثر و مدیریت تغذیه گیاهی از جمله عواملی هستند که می‌توانند تأثیر چشمگیری بر عملکرد کمی و کیفی گیاهان دارویی در شرایط دیم داشته باشند.

ولی زاده با اشاره به ظرفیت‌های بالای اراضی دیم استان آذربایجان شرقی برای کشت گیاهان دارویی گفت: کشت گیاهان دارویی یکساله نظیر سیاه دانه، زیره‌ی سبز، بالنگوی شیرازی و گشنیز و دیگر گونه‌های دارویی منتخب در این اراضی نه‌تنها به بهره‌برداری بهینه از منابع طبیعی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند منجر به اشتغال‌زایی و افزایش درآمد کشاورزان منطقه شود.

این پژوهشگر تاکید کرد: برای دستیابی به کشاورزی پایدار در شرایط دیم، لازم است برنامه‌ریزی دقیق از هم‌اکنون صورت گیرد تا در آینده بتوان از ظرفیت‌های علمی، زیست‌محیطی و اقتصادی آن بهره‌برداری مطلوب داشت. طرح تحقیقاتی تولید سیاه دانه، زیره‌ی سبز، بالنگوی شیرازی و گشنیز در شرایط دیم به‌عنوان یک الگوی موفق تحقیقاتی-ترویجی، می‌تواند مبنایی برای توسعه کشت دارویی در مناطق کم‌بازده کشور باشد و نقش مهمی در افزایش پوشش گیاهی، جلوگیری از فرسایش خاک و ارتقای امنیت غذایی ایفا کند.

گفتنی است نگار ولی زاده مجری4 پروژه پایلوت تحقیقاتی-ترویجی تولید گشنیز، سیاه دانه، زیره سبز و بالنگوی شیرازی در شرایط دیم استان آذربایجان شرقی، است.

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید