معاون کنترل و گواهی مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال:

ساماندهی شبکه عرضه نهال در کشور/ مراکز مجاز شناسنامه‌دار و نهال‌ها بارکددار می‌شوند

ساماندهی شبکه عرضه نهال در کشور/ مراکز مجاز شناسنامه‌دار و نهال‌ها بارکددار می‌شوند

تهران- ایانا- معاون کنترل و گواهی مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال از آغاز ساماندهی شبکه عرضه نهال در کشور خبر داد و گفت: «مراکز عرضه نهال در فصل جابه‌جایی پیش‌رو شناسنامه‌دار و دارای پروانه فعالیت صنفی می‌شوند و پیش‌بینی شده نهال‌های عرضه‌شده در این مراکز نیز دارای شناسه‌های بارکددار باشند تا خریداران بتوانند اصالت و مشخصات نهال را استعلام کنند.»

کدخبر: 137035

عبدالرضا کاوند در گفت‌وگو با ایانا با اشاره به تفاهم‌نامه سه‌جانبه تولید و عرضه نهال، اظهار کرد: «این تفاهم‌نامه میان مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال به‌عنوان متولی کنترل و نظارت بر تولید نهال و مواد تکثیری، معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی به‌عنوان متولی تولید، حمایت، سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی در حوزه نهال و مواد تکثیری و اتاق اصناف کشاورزی، با هدف ساماندهی زنجیره عرضه نهال تنظیم و به امضا رسیده است.»

او افزود: «قانون، وظیفه شناسایی متقاضیان واجد شرایط تولید، کنترل و نظارت بر تولید نهال و تأیید استاندارد نهال تولیدی را به مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال واگذار کرده است؛ همچنین سازمان حفظ نباتات پایش و کنترل عوامل قرنطینه‌ای و معاونت باغبانی نیز برنامه‌ریزی، حمایت و پشتیبانی از تولیدکنندگان را بر عهده دارند.»

معاون کنترل و گواهی مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال ادامه داد: «خلأ موجود در این زنجیره، نبود سازوکار شفاف و مشخص برای ورود نهال به بازار مصرف و ساماندهی شبکه توزیع بود که بر اساس مطالعات و رایزنی‌های انجام‌شده، استفاده از ظرفیت اتاق اصناف کشاورزی برای شفاف‌سازی و شناسایی عرضه‌کنندگان نهال و مواد تکثیری در دستور کار قرار گرفت.»

کاوند گفت: «با اجرای این تفاهم‌نامه، جایگاه‌های عرضه نهال مشخص و شبکه توزیع‌کنندگان شناسایی می‌شوند و می‌توان از ظرفیت‌های انتظامی کشور از جمله سازمان تعزیرات حکومتی و سایر دستگاه‌های مرتبط نیز برای نظارت بر این شبکه استفاده کرد.»

او با اشاره به نزدیک شدن فصل جابه‌جایی نهال افزود: «افرادی که قصد خرید نهال دارند، می‌توانند با اطمینان بیشتری به مراکز عرضه مجاز تحت نظارت اتاق اصناف کشاورزی مراجعه کنند و نهال مورد نیاز خود را از این مراکز تأمین کنند.»

 

مراکز عرضه نهال پروانه صنفی می‌گیرند

معاون کنترل و گواهی مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال درباره سازوکار نظارت بر مراکز عرضه اظهار کرد: «در فصل پیش‌رو، جایگاه‌های عرضه نهال دارای شناسنامه و پروانه فعالیت صنفی خواهند شد و پروانه فعالیت آنها در معرض دید متقاضیان و خریداران قرار می‌گیرد.»

او افزود: «گروه‌های بازرسی مشترک با حضور نمایندگان اتاق اصناف، مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و مدیریت‌های جهاد کشاورزی، فعالیت مراکز عرضه را به شکل میدانی رصد و پایش خواهند کرد.»

کاوند تأکید کرد: «این مراکز مجاز موظف خواهند بود فقط نهالی را عرضه کنند که در نهالستان‌های مجاز و تحت نظارت تولید شده باشد و مشخصات مراکز عرضه مجاز نیز به مراکز تصمیم‌گیری از جمله فرمانداری‌ها، شهرداری‌ها و بخشداری‌ها اطلاع‌رسانی خواهد شد.»

او گفت: «این اقدام از یک سو انگیزه تولیدکنندگان مجاز و قانونی را برای توسعه سرمایه‌گذاری، استفاده از فناوری‌های جدید، پایه‌ها و ارقام جدید و دانش روز افزایش می‌دهد و از سوی دیگر برای تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگان غیرمجاز محدودیت ایجاد می‌کند.»

 

بارکد برای استعلام اصالت نهال

معاون کنترل و گواهی مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال با اشاره به پیش‌بینی امکان رهگیری نهال در شبکه عرضه تصریح کرد: «پیش‌بینی شده نهال‌هایی که در مراکز مجاز عرضه می‌شوند دارای شناسه‌های بارکددار باشند تا متقاضیان بتوانند با استفاده از گوشی هوشمند، شناسه نهال را اسکن کرده و از اصالت، تأییدیه نظارتی و سایر مشخصات آن مطلع شوند.»

کاوند اضافه کرد: «مراکز مجاز عرضه نهال نیز از طریق بنرهای تبلیغاتی در معابر عمومی، سایت‌های سه مجموعه ذی‌ربط، مراکز خدمات کشاورزی و مدیریت‌های جهاد کشاورزی به متقاضیان معرفی خواهند شد.»

 

اجرای تفاهم‌نامه از اسفند سال گذشته

او درباره زمان اجرای این طرح گفت: «فرآیند اجرایی شیوه‌نامه تفاهم‌نامه از اسفند سال گذشته در کشور آغاز شده و اکنون کمیته ملی و کارگروه‌های استانی در استان‌های مختلف راه‌اندازی شده‌اند.»

کاوند افزود: «همکاران مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، اتاق اصناف و مدیریت باغبانی معاونت باغبانی در سراسر کشور در حال هماهنگی برای شناسایی افرادی هستند که زمینه یا سابقه فعالیت در عرضه نهال دارند و اطلاع‌رسانی‌های لازم نیز در حال انجام است.»

او گفت: «وبینارهای متعددی از سوی هر یک از دستگاه‌های ذی‌ربط برگزار شده و امیدواریم در فصل جابه‌جایی پیش‌رو، امکان استفاده کامل از ظرفیت این تفاهم‌نامه فراهم شود.»

معاون کنترل و گواهی مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال مهم‌ترین هدف اجرای این تفاهم‌نامه را تعامل و همکاری بین‌بخشی و درون‌بخشی برای حمایت از تولید و عرضه نهال استاندارد و تحت نظارت عنوان کرد و گفت: «شبکه عرضه با مشارکت افرادی شکل می‌گیرد که از اتاق اصناف کشاورزی پروانه صنفی دریافت می‌کنند.»

کاوند از افرادی که سابقه عرضه نهال در سطح خرد یا کلان دارند خواست در فرصت باقی‌مانده به سازمان‌های جهاد کشاورزی، اتاق اصناف کشاورزی مستقر در سازمان‌های جهاد کشاورزی، مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یا واحدهای کنترل و گواهی بذر و نهال در سراسر کشور مراجعه و مدارک و مستندات خود را ارائه کنند تا در فرآیند شناسایی جایگاه‌های عرضه قرار گیرند و برای فعالیت آنها پروانه صنفی صادر شود.

او تأکید کرد: «هدف این است که مراکز عرضه در فصل پیش‌رو به شکل قانونمند و سازمان‌یافته فعالیت کنند تا باغداران بتوانند نهال مورد نیاز خود را با اطمینان بیشتری از مراکز رسمی و تحت نظارت تهیه کنند.»

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید