صدای زنگ خطر گرمایش جهانی را بشنوید

صدای زنگ خطر گرمایش جهانی را بشنوید

چالش گرمایش زمین و افزایش بی‌سابقه گازهای گلخانه‌ای، نه‌تنها عملکرد محصولات را کاهش داده، بلکه امنیت غذایی کشورهایی چون ایران را نیز در معرض تهدید قرار داده است. از خشکسالی‌های گسترده تا فرسایش خاک و نابودی زیرساخت‌های تولید، پیامدهای تغییرات اقلیمی اکنون به دغدغه‌ای فراتر از محیط زیست تبدیل شده‌اند—دغدغه‌ای که اقتصاد روستایی، سلامت انسان‌ها و آینده تولید غذا را نشانه گرفته است.

تهران- ایانا- با افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای و تشدید گرمایش زمین، کشاورزی جهانی در معرض تهدیدی جدی قرار گرفته است؛ تهدیدی که نه‌تنها آینده تولید غذا را به چالش می‌کشد، بلکه امنیت غذایی کشورهایی چون ایران را نیز با مخاطره روبه‌رو کرده است.
بر اساس این گزارش گرمایش جهانی یعنی اینکه زمین، سال‌به‌سال گرم‌تر می‌شود، نه به‌صورت اتفاقی یا طبیعی، بلکه به‌خاطر دخالت‌های انسان در طبیعت. این یک روند تدریجی و خطرناک است که تأثیر آن در آب و هوا، کشاورزی و منابع آب مشهود است.

در حال حاضر این مسئله، تنها به یک محیط زیستی محدود نبوده و پایش را فراتر گذاشته و امنیت غذایی، اقتصاد روستایی، بقای زمین‌های کشاورزی و حتی سلامت انسان‌ها را به چالش می‌کشد. فعالیت‌هایی مانند سوزاندن سوخت‌های فسیلی، جنگل‌زدایی و کشاورزی صنعتی باعث افزایش بی‌سابقه‌ای در غلظت گازهای گلخانه‌ای مانند دی‌اکسید کربن، متان و اکسید نیتروژن شده است؛ افزایش‌ها به‌طور مستقیم موجب گرمایش سریع و گسترده جو، اقیانوس‌ها و سطح زمین شده‌اند.

نتیجه این فعالیت‌ها چیزی جز گرمایش زمین، تغییرات اقلیمی، بالا رفتن ریسک خشکسالی نیست. همچنین با افزایش میانگین دما و تغییر الگوی بارندگی، خاک‌ها را مستعد فرسایش، خشک‌خیزی و کاهش حاصلخیزی کرده و عملکرد محصولاتی مانند گندم، برنج، ذرت و … را کاهش داده است. برای نمونه محمدجواد تشکری رییس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرده است که پدیده خشکسالی از ابتدای سال زراعی مهرماه ۱۴۰۳ تاکنون ۲۰۰ هزار میلیارد ریال به بخش‌های مختلف کشاورزی این استان خسارت وارد کرده است.

همچنین براساس گزارش‌های پایگاه داده ویژوآل کپیتالیست، چین با تولید ۱۵.۹ میلیارد تن گاز گلخانه‌ای بزرگ‌ترین آلاینده‌ی جهان است و پس از آن ایالات متحده (۶ میلیارد تن) و هند (۴.۱ میلیارد تن) در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند. کشورهای اتحادیه اروپا، روسیه، برزیل، عربستان سعودی و ایران نیز در میان ۱۵ تولیدکننده‌ی اول گازهای گلخانه‌ای جهان هستند. در مجموع، این ۱۵ کشور بیش از ۷۶ درصد از کل انتشار جهانی را به خود اختصاص داده‌اند.

گرمایش جهانی و انتشار گازهای گلخانه‌ای، بیش از هر چیز  کشاورزی را در میدان آسیب پذیری قرار داده‌ است؛ از کاهش بازده محصولات تا نابودی زیرساخت‌ها، تا تهدید امنیت غذایی. به‌جرأت می‌توان گفت این مسئله زنگ هشداری است برای تغییر در الگوهای کشاورزی، مصرف منابع طبیعی و سیاست‌های حمایت از تولید غذای پایدار.

خبرنگار، صبا طاهری

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید