زاگرس میدرخشد، اما زخمیست/ ضرورت انسجام ملی برای نجات جنگلهای بلوط
تهران-ایانا- در آستانه برگزاری همایش بینالمللی مدیریت پایدار جنگلهای زاگرس، معاون امور جنگلهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به تنوع بینظیر و اهمیت استراتژیک این منطقه، خواستار انسجام ملی، مشارکت جوامع محلی و تغییر نگاه از مدیریت بحران به برنامهریزی توسعهمحور شد.

به گزارش خبرنگار ایانا، سخنان رسول اشرفیپور ، در جلسه هماهنگی همایش بینالمللی مدیریت پایدار جنگلهای زاگرس که روز دوشنبه-۱ اردیبهشت ماه_ برگزار شد؛ بر اهمیت هماهنگی بین دستگاههای اجرایی، مشارکت مردم و تدوین اسناد کاربردی برای حفاظت از جنگلهای زاگرس تاکید کرد و گفت: این همایش نقطه عطفی برای همافزایی و توسعه درخور در این بومسازگان حیاتی است.
معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از تدوین سند جنگلداری اجتماعی که با مشارکت مردم محلی، تسهیلگران متخصص و ادارات استانی اجرا خواهد شد خبر داد گفت: این سند، باید با تایید شوراهای برنامهریزی و پشتیبانی استانداریها به طرحهای عملیاتی منتهی شود.
وی با تأکید بر جایگاه منحصربهفرد زاگرس، از آن بهعنوان «بومسازگانی فراتر از جنگل» یاد کرد؛ گنجینهای طبیعی، اجتماعی و فرهنگی که حیات خود را مدیون جنگلهای بلوط است.
اشرفیپور افزود: حدود ۶ میلیون هکتار جنگلهای زاگرس، قلب تپنده بومسازگان ۳۰ میلیون هکتاری هستند که امروز تحت فشارهای اقلیمی و انسانی، از جمله تغییر کاربری، اجرای پروژههای عمرانی ناسازگار، آفات و بیماریها، به شدت آسیبپذیر شدهاند.
وی با اشاره به آفات و بیماریهای گسترده مانند خشکیدگی بلوط و سوسک برگخوار، و همچنین توسعه بیرویه و فاقد هماهنگی میان دستگاهها، خواستار ایجاد انسجام و مدیریت یکپارچه شد.
معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به نقش کلیدی جنگلها در چرخه آب، مهار ریزگردها و پایداری زندگی جوامع بومی، عنوان کرد: اگر زاگرس ناپایدار شود، فقط جنگلها از بین نمیروند؛ بلکه معیشت، مشاغل، شهرها و هویت منطقه فرو میپاشد.
از جنگلداری کلاسیک تا جنگلداری اجتماعی
اشرفیپور اقدامات چند دهه گذشته سازمان منابع طبیعی، از جمله تهیه و اجرای طرحهای جنگلداری در بیش از دو میلیون هکتار از جنگلهای زاگرس را قابلتقدیر، اما ناکافی دانست، و تاکید کرد: نیاز امروز، توسعه درخور است. نه فقط توسعه پایدار، بلکه توسعهای منطبق بر ظرفیتهای بومی و مشارکت مردمی
به گفته وی، سند جدید جنگلداری اجتماعی نتیجه جلسات کارشناسی و بهرهگیری از تجربیات استانی بوده که با محوریت مشارکت جوامع محلی، قرار است پایهگذار طرحهایی شود که از دل استانها، برای خود استانها نوشته شوند.
زاگرس، مسئلهای ملی با ابعاد بینالمللی
معاون امور جنگلهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به نقش سازمان برنامه و بودجه در انسجامبخشی میان دستگاهها، از تلاش دولت چهاردهم در پیگیری عملیاتی کردن اقدامات کلنگرانه تقدیر کرد.
این مسئول اضافه کرد: زاگرس تنها مسئلهای ملی نیست. ما بخشی از اکوسیستم مدیترانهای هستیم و کشورهای منطقه نظیر ترکیه دارای اکوسیستمهای مشابهاند. پنل بینالمللی در همایش پیشرو، به همین مسئله خواهد پرداخت.
اشرفیپور تاکید کرد: ما با منطقهای مواجهایم که طی دهه ها همزمان با فشار انسان و طبیعت، مقاومت کرده و هنوز میدرخشد. اما عمر این درخشش محل سوال و تردید است.
وی افزود: اگر نخواهیم زاگرس را در قاب یک همایش دو روزه محصور کنیم، باید نگاهمان را از "مدیریت بحران" به "برنامهریزی برای تابآوری" تغییر دهیم. این به معنای هماهنگی نهادی، مشارکت واقعی مردم، توجه به معیشت جایگزین، احترام به فرهنگ بومی، و در یک کلام؛ دیدن زاگرس نه بهعنوان عرصهای برای طرح و پروژه، بلکه بهعنوان زیستبومی زنده، مشترک و نیازمند صلح و همدلی است.
خبرنگار: فرناز فتحی
دیدگاه تان را بنویسید