پژهشگر خوزستانی:
بهنژادی غلات؛ موتور محرک امنیت غذایی

خوزستان- ایانا- عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اظهار کرد: تولید هر رقم جدید گندم و جو حاصل همکاری یک تیم تخصصی از گرایشهای مختلف علمی است و فرآیندی ۱۰ تا ۱۲ ساله دارد.
اکبر مرزوقیان، روز شنبه در گفتگو با خبرنگار ایانا، چرخه بهنژادی غلات با تأکید بر جایگاه راهبردی برنامههای بهنژادی غلات در تضمین امنیت غذایی کشور، توسعه ارقام پرمحصول و مقاوم گندم و جو را پیشران اصلی تحقق خودکفایی و تدام پذیری تولید در بخش کشاورزی ارزیابی کرد.
وی با بیان اینکه معرفی یک رقم جدید بین ۱۰ تا ۱۲ سال به طول میانجامد، اظهار داشت: این پروسه از مزارع دورگگیری آغاز و با تولید بذر گواهیشده که در کیسههای دارای لیبل آبی رنگ در اختیار کشاورز قرار میگیرد، به پایان میرسد.
همکاری تیمهای تخصصی در تولید رقم
این محقق مرکز تحقیقات خوزستان خاطرنشان کرد: یک بهنژادگر به تنهایی مجری تولید رقم نیست، بلکه تولید هر رقم حاصل تلفیق دانش حوزههای مختلف از جمله شیمی، فیزیولوژی و بیماریشناسی است و بهنژادگر در نقش مجری، با دیگر اعضای تیم برای معرفی رقم نهایی همفکری و همکاری میکند.
ارزیابی ارقام در مزارع کشاورزان و لزوم استقبال از آن
مرزوقیان مرحله پس از تولید اولیه را بسیار مهم خواند و افزود: ارقام معرفیشده با مشارکت مستقیم کشاورزان و در مزارع آنان ارزیابی میشوند. شرط ورود یک رقم به چرخه تکثیر بذر، استقبال کشاورزان از آن است. یک رقم تنها در صورت پذیرش توسط بهرهبردار، میتواند در چرخه تولید قرار گیرد.
سازگاری مستمر با شرایط متغیر محیطی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات خوزستان با اشاره به تنوع اقلیمی، تصریح کرد: هر رقم بنا بر اقتضای هر منطقه تولید میشود و ارقام جدید گندم و جو باید به طور مستمر با شرایط متغیر محیطی سازگار شوند.
پر کردن سبد انتخاب کشاورز با ارقام متنوع
وی در پایان با بیان اینکه تیمهای محققان بدون وقفه و به صورت سالیانه ارقام جدید را از درون چرخه بهنژادی انتخاب و معرفی میکنند، گفت: هدف نهایی این است که سبد ارقام در اختیار کشاورزان قرار گیرد تا آنها بتوانند از بین ارقام مختلف، رقم مورد نظر و مناسب شرایط خود را برای کشت انتخاب کنند.
دیدگاه تان را بنویسید