مدیر کل دفتر پیشآگاهی و کنترل عوامل خسارتزا :
۱۰ ایستگاه پیشآگاهی مدرن در سال 1403 در نقاط مختلف کشور راهاندازی شد/ راه اندازی 5 ایستگاه در سال 1404

تهران- ایانا- مدیر کل دفتر پیشآگاهی و کنترل عوامل خسارتزا سازمان حفظ نباتات با تشریح اهمیت نقش پیش آگاهی در بهرهوری مزارع و باغات گفت:برای افزودن ۵ ایستگاه پیش آگاهی مدرن جدید در سال 1404 برنامه ریزی شده است.
اکبر آهنگران، در گفتوگو با خبرنگار ایانا، با اشاره به اقدامات سازمان حفظ نباتات برای توسعه روشهای پیشآگاهی مدرن آفات از سال ۱۳۹۸ توضیح داد: این سازمان در ابتدا با همکاری محققین و متخصصین علم پیش آگاهی در مجموعه دانشگاهها و موسسات و مراکز تحقیقاتی کشور، آموزش کارشناسان و کلینیکهای گیاهپزشکی را آغاز کرد تا زیرساختهای علمی پیشآگاهی تقویت شود.
مدیر کل دفتر پیشآگاهی و کنترل عوامل خسارتزا ادامه داد: در ادامه این فعالیتها، مدلهای پیشآگاهی که فرآیند تحقیقاتی خود را طی کردهبودند، در عرصه اعتبارسنجی شدند تا نیازهای حرارتی آفات و شرایط آب و هوایی مساعد برای بروز بیماریها برای مناطق مختلف کشور تعیین شود.
وی افزود: طی سه تا چهار سال، مدلهای مناسب برای پیشآگاهی برخی آفات و بیماریها شناسایی، و در سال 1403، ۱۰ ایستگاه پیشآگاهی مدرن در نقاط مختلف کشور راهاندازی شد.
آهنگران با بیان اینکه برنامهریزی برای افزودن ۵ ایستگاه جدید در سال 1404انجام شده است خاطرنشان کرد:این ایستگاهها دادههای هواشناسی را از طریق سامانه جمع آوری اطلاعات (دیتالاگرها) جمعآوری میکنند؛ بطوری که اطلاعات دما و رطوبت بهصورت لحظهای به سامانه پیشآگاهی سازمان حفظ نباتات ارسال میشود.
مدیر کل دفتر پیشآگاهی و کنترل عوامل خسارتزا تشریح کرد: در این سامانه، داده ها در مدلهای تعریفشده جای گذاری شده و هشدارهای پیامکی برای اعلام زمان مناسب مبارزه با آفات یا بیماریها به کارشناسان ارسال میکند.
وی افزود: این هشدارها به همکاران جهاد کشاورزی استانهااطلاع میدهند که به عنوان نمونه، نیاز حرارتی، مرحله زیستی، پیک پرواز آفت کرم سیب یا خوشهخوار انگور در یک منطقه خاص فرا رسیده است و بر این اساس زمان دقیق مبارزه تعیین میشود.
آهنگران با بیان اینکه این سیستم، تصمیمگیری کشاورزان را دقیقتر کرده و از هدررفت منابع جلوگیری میکند تاکید کرد: سازمان حفظ نباتات با استفاده از فناوریهای نوین، مانند دیتالاگرها و سامانههای دیجیتال، توانسته پیشآگاهی را به ابزاری مؤثر برای مدیریت آفات تبدیل کند و این اقدامات، با مشارکت استانها و کلینیکهای گیاهپزشکی، به کاهش خسارتها و افزایش بهرهوری کشاورزی کمک کرده است.
خبرنگار: شبنم مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید