نفس تازه دریا در اردیبهشت/ وقتی صیادان به دریا استراحت دادند

نفس تازه دریا در اردیبهشت/ وقتی صیادان به دریا استراحت دادند

تهران- ایانا- اجرای همزمان دریابست در استان‌های هرمزگان، بوشهر و خوزستان در اردیبهشت‌ماه، رویکردی نوین برای احیای ذخایر آبزیان خلیج فارس بود؛ طرحی که با استقبال صیادان و حمایت نهادهای مسئول، فرصتی طلایی برای تنفس دریا فراهم کرد.

به گزارش خبرنگار ایانا، برای نخستین‌بار طرح «دریابست» در اردیبهشت‌ماه و به‌صورت همزمان در استان‌های هرمزگان، بوشهر و خوزستان به اجرا درآمد؛ طرحی که از ۲۲ تا ۳۱ اردیبهشت‌ماه با هدف بازسازی ذخایر آبزیان، مقابله با صید بی‌رویه و ارتقای بهره‌وری صید در فصول آینده عملیاتی شد.

دریابست با ممنوعیت کامل فعالیت صیادی – چه مجاز و چه غیرمجاز – در محدوده آب‌های جنوبی کشور اجرا شد و با همراهی نیروی انتظامی، مرزبانی، نیروی دریایی و مشارکت جامعه صیادی پیش رفت. به گفته مدیرکل شیلات هرمزگان، برخلاف رویه معمول که دریابست پیش از آغاز فصل صید و هم‌زمان با فصل تخم‌ریزی ماهیان اجرا می‌شود، در این نوبت تمرکز اصلی بر ایجاد یک وقفه هدفمند برای بازسازی طبیعی جمعیت گونه‌های دریایی بود تا امکان بهره‌برداری پایدار در فصل‌های آینده فراهم شود.

 

ضرورت حفظ منابع آبزی برای پایداری معیشت ساحل‌نشینان

سواحل جنوبی ایران، به‌ویژه استان هرمزگان، نقش کلیدی در تأمین آبزیان کشور ایفا می‌کنند. با وجود بیش از ۴۰ هزار صیاد، ده‌ها واحد صنایع شیلاتی، مراکز تکثیر میگو و ظرفیت بالای پرورش ماهی در قفس، پایداری این منابع نه‌تنها برای محیط زیست، بلکه برای حفظ معیشت جوامع محلی امری حیاتی است.

در سال‌های اخیر، صید بی‌رویه، آلودگی‌های دریایی و تخریب زیستگاه‌ها سبب کاهش ذخایر شده و هشدارهایی جدی از سوی مراکز علمی و اجرایی به دنبال داشته است. در این شرایط، اجرای دریابست اردیبهشت‌ماه فرصتی برای «تنفس دریا» و احیای ذخایر بود؛ اقدامی که می‌تواند زمینه بهره‌وری بیشتر و مسئولانه‌تر در فصل‌های صید را فراهم کند.

 

درک و همراهی جامعه صیادی، نقطه قوت طرح

مشارکت فعال صیادان در این مرحله دریابست،  با وجود محدودیت‌هایی این گونه طرح‌ها برایشان به‌همراه دارد، نشان‌دهنده افزایش آگاهی نسبت به اهمیت حفظ منابع برای نسل‌های آینده است. به گفته مسئولان اتحادیه‌های صیادی، همراهی جامعه صیادی، نیروی انتظامی و دستگاه‌های محلی در اجرای این دوره از دریابست بی‌سابقه و چشمگیر بوده است.

در کل اجرای موفق طرح دریابست در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴، نه‌تنها از منظر زمانی تجربه‌ای نو در مدیریت ذخایر آبزیان محسوب می‌شود، بلکه نشانه‌ای از بلوغ اجتماعی در جامعه صیادی نیز هست. اگر چنین طرح‌هایی با مدیریت علمی، نظارت مؤثر و مشارکت بهره‌برداران ادامه یابد، می‌توان به تحقق توسعه پایدار شیلات و حفظ منابع برای آیندگان امیدوار بود.

 

خبرنگار: شبنم مسعودی

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید