پشم گوسفند؛ فراتر از یک الیاف/ماده‌ای که می‌تواند زنجیزه غذایی را بهبود ببخشد

پشم گوسفند؛ فراتر از یک الیاف/ماده‌ای که می‌تواند زنجیزه غذایی را بهبود ببخشد

تهران- ایانا- عضو هیأت علمی بازنشسته موسسه تحقیقات علوم دامی گفت: پشم گوسفند به عنوان ماده‌ای پایدار و محیط‌زیست‌دوست، با وجود چالش‌های زیست‌محیطی در فرآوری، با استفاده از فناوری‌های نوین می‌تواند به یک محصول سازگار با محیط‌زیست تبدیل شود.

مهناز صالحی در گفتگو با خبرنگار ایانا به معرفی پشم گوسفند به عنوان ماده‌ای پایدار پرداخت و گفت: پشم گوسفند به‌طور طبیعی ماده‌ای محیط‌دوست است. این الیاف به‌دلیل طبیعی بودن، حتی اگر در محیط رها شود، سبب بهبود رطوبت خاک در کشاورزی می‌شود و تجزیه‌پذیری آن به تولید اسیدآمینه برای تغذیه دام و طیور کمک می‌کند.

وی افزود: از آنجا که رشد پشم به همراه رشد گوسفند است، تولید این الیاف به‌طور طبیعی و پایدار انجام می‌شود. به‌طور کلی، پشم گوسفند از پروتئین طبیعی تشکیل شده که آن را به ماده‌ای پایدار تبدیل می‌کند.

صالحی به الزامات اجرای یک طرح فرآوری پشم گوسفند اشاره کرد و توضیح داد: اجرای یک طرح فرآوری پشم گوسفند نیازمند توجه به الزامات مدیریتی، فنی، اقتصادی، اجتماعی، قانونی و نوآورانه است. این الزامات باید به‌طور هماهنگ پیاده‌سازی شوند تا کیفیت محصولات، کاهش هزینه‌ها و حفاظت از محیط‌زیست تضمین شود. با توجه به این الزامات، می‌توان یک زنجیره تولید کارآمد و پایدار ایجاد کرد که نه‌تنها به تأمین نیازهای بازار کمک می‌کند، بلکه به حفاظت از منابع طبیعی نیز می‌پردازد.

وی در مورد تأثیرات زیست‌محیطی فرآوری پشم گفت: فرآوری پشم گوسفند می‌تواند تأثیرات منفی بر محیط‌زیست داشته باشد. در فرآیند شستشو، پس‌آب حاوی خاک، چربی و مواد شوینده تولید می‌شود که می‌تواند به محیط‌زیست آسیب بزند. همچنین، در مرحله نساجی، آلودگی آب به دلیل مواد رنگی و گرد و خاک و الیاف ریز حاصل از کاردینگ، ریسندگی و بافندگی ایجاد می‌شود. اما با توسعه فناوری‌های نوین و استفاده از روش‌های پیشرفته، می‌توان این آلودگی‌ها را کاهش داد و فرآیندهایی بدون آلوده کردن محیط‌زیست انجام داد.

عضو هیأت علمی بازنشسته موسسه تحقیقات علوم دامی پیشنهاد کرد: برای کاهش آلودگی در این فرآیندها، توجه به روش‌های تولید پایدار و استفاده از مواد شیمیایی تجزیه‌پذیر و بازیافت‌پذیر در رنگ‌آمیزی و تکمیل بسیار مؤثر است و افزود: پیروی از استانداردهای بین‌المللی و ملی در کنترل محیط‌زیست، سرمایه‌گذاری در تجهیزات و زیرساخت‌های به‌روز، و آموزش نیروی کار از دیگر اقدامات مؤثر برای کاهش آلودگی است.

 

خبرنگار:شهرزاد مسعودی

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید