رئیس پژوهشکده میگوی کشور:
بازماندگی میگوهای بیمار بیش از ۵۰ درصد افزایش یافت

تهران- ایانا- رئیس پژوهشکده میگوی کشور، گفت: خوشبختانه با تهیه ترکیبی از گیاهان دارویی و سایر مواد در شرایط آزمایشگاهی بازماندگی میگوهای آلوده به بیماری AHPND بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته که این دستاورد، گامی نوآورانه و امیدبخش برای صنعت میگوی کشور بهشمار میرود.
به گزارش ایانا درنشست خبری گردهمایی سالانه موسسه تحقیقات علوم شیلاتی که باحضور رئیس و معاونین موسسه و روسای مراکز و پژوهشکدهها روز سهشنبه ۲۹ مهرماه برگزار شد، عقیل دشتیان نسب، با اشاره به سابقه طولانی تحقیقات و توسعه پرورش میگو در ایران گفت: تقریباً تمام مایحتاج تحقیقاتی و عملیاتی پرورش میگو که از دهه ۶۰ آغاز و در دهه ۷۰ به صنعت معرفی شد، در موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور و پژوهشکده میگو کشور در بوشهر انجام شد؛ پس از طی چند سال توسعه و افزایش تولید بسیار بالا، متأسفانه صنعت میگو ابتدا درگیر بیماری لکه سفید شده و اینک با AHPND مواجه است.
رئیس پژوهشکده میگوی کشور با بیان اینکه در سال ۱۴۰۱ تولید میگو در کشور بیش از ۶۰ هزار تن بود و سالی بیش از ۲۰ درصد افزایش داشت، افزود: اما با شیوع این بیماری اکنون تولید کشور حدود ۵۰ هزار تن بوده و کمتر از ظرفیت بالقوه است؛ بیشترین تولیدات ما در استانهای هرمزگان و بوشهر که تولید بیش از ۸۰ تا ۹۰ درصد میگو کشور را برعهده داشتند بوده که این دو استان تحت تأثیر بیماری قرار گرفتهاند.
دشتیاننسب با اشاره به اینکه موسسه از دهه ۶۰ تاکنون بیش از ۵۰۰ پروژه تحقیقاتی کوچک و بزرگ برای مقابله با این بیماریها و ارتقای بهرهوری انجام شده است؛ افزود: تمرکز فعلی ما بر بیماری AHPND بوده و خوشبختانه اخیراً موفق به تهیه ترکیبی از گیاهان دارویی و سایر مواد شدهایم که نتایج امیدوارکنندهای به همراه داشته است.
وی ادامه داد: در شرایط آزمایشگاهی، با وارد کردن بیماری به آکواریوم، میگوهایی که از این ترکیب استفاده کرده بودند، بیش از ۵۰ درصد بازماندگی نشان دادند؛ در حالی که در گروه شاهد این میزان بهمراتب کمتر بود؛ این دستاورد گامی نوآورانه و امیدبخش برای صنعت میگوی کشور بهشمار میرود.
دشتیان نسب با اشاره به اینکه پودر ماهی از ترکیبات تشکیل دهنده غذای میگو بوده و به دلیل صید این ماهیان از دریا فشار زیادی بر منابع دریایی وارد میشود؛ تصریح کرد: سالانه حدود ۵۰۰ هزار تن خوراک آبزیان تولید میشود که ۱۵ تا ۲۰ درصد آن از پودر ماهی است.
وی ادامه داد: برای کاهش این فشار، گونههایی با اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب مشابه ماهیان بررسی و پودر حشرات انتخاب شد؛ با جایگزین شدن بیش از ۳۰ درصد پودر ماهی، نه تنها رشد میگو کاهش پیدا نکرد، بلکه راندمان تولید افزایش یافته است.
رئیس پژوهشکده میگوی کشور به تولید مولدین عاری از بیماری بهعنوان راه کار دیگری در پیشگیری از بیماریهای میگو اشاره و خاطرنشان کرد: این میگوها فاقد پاتوژنها مهم میگو بوده و در مراکز تکثیر برای بهرهبرداران مورد استفاده قرار میگیرند.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید