عضو هیأت علمی سازمان تات:
پایه مناسب کیفیت میوه را ارتقا میدهد/ افزایش پنج برابری بهرهوری

تهران- ایانا- دانشیار پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، گفت: پایههای نیمهپا کوتاهکننده درخت به، مقاوم به خشکی و سازگار با خاک آهکی بوده و با افزایش تراکم کاشت، کیفیت و عملکرد میوه را بهبود میبخشد.
حمید عبداللهی در گفتوگو با خبرنگار ایانا، با اشاره به استفاده از پایههای جدید در باغات گلابی و به، توضیح داد: پایههای پا بلند باعث رشد زیاد درخت و کاهش نفوذ نور به تاج درخت میشود که این امر موجب کاهش عملکرد و سختی در مدیریت باغ است.
دانشیار پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری موسسه تحقیقات علوم باغبانی افزود: در باغداری مدرن تلاش بر کاهش ارتفاع درخت و افزایش تراکم کاشت در جهت بهبود عملکرد و آسانتر شدن مدیریت باغ است.
وی ادامه داد: در باغات گلابی پایههای نیمه پا کوتاهکننده بهکار گرفته شدهاند که ارتفاع درخت را از حدود شش تا هفت متر به چهار تا چهار و نیم متر کاهش و تراکم کاشت را تا حدود هزار درخت در هکتار افزایش دادهاند.
عبداللهی خاطرنشان کرد: پایههای نیمه پا کوتاهکننده در گلابی با منشا وارداتی پس از سالها تحقیق و گزینش در نهالستانهای کشت بافتی به صورت انبوه تولید شده، در باغات مورد استفاده قرار گرفته و سازگاری خوبی با ارقام تجاری دارند.
این پژوهشگر به استفاده از پایه زالزالک قرمز یا ولیک قرمز با منشا بومی در باغات به اشاره کرد و گفت: این پایهها مقاومت خوبی نسبت به خشکی و بیماریهایی مانند پوسیدگی طوقه داشته و استقرار مناسبی در باغ ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه پایه زالزالک قرمز به دلیل تحمل خشکی قادر به تولید پایدارتری با نصف مقدار آب مصرفی است؛ افزود: همچنین پایههای نیمه پا کوتاه گلابی با وجود محدودیت سیستم ریشهای، توان جذب آب مناسبی داشته و باعث افزایش راندمان تولید میشود.
عبداللهی توضیح داد: باغداری مدرن با استفاده از این پایهها و سیستمهای نوین آبیاری موجب افزایش سه تا پنج برابری تولید نسبت به باغهای سنتی در شرایط مصرف مقدار آب یکسان شده؛ که این امر بهرهوری مصرف آب را بهبود بخشیده است؛ اما از سوی دیگر طعم میوهها تا حدی دستخوش تغییر شده و با طعم خاطرهانگیز سالهای گذشته کمی متفاوت است.
وی همچنین با اشاره به بهبود کیفیت میوه در باغات مدرن، گفت: نفوذ بهتر نور به تاج درخت باعث یکنواختی میوه، افزایش سایز، کاهش ضایعات و افزایش سهم میوههای صادراتی شده، بطوریکه میانگین عملکرد باغات گلابی در کشور از حدود ۱۲ تن در هکتار به ۱۵ تا ۱۷ تن رسیده و در برخی استانها مانند تهران، قزوین و خراسان به بالای ۲۰ تن هم رسیده است.
عبداللهی افزود: اجرای طرح کشت گلابی در گلخانه یکی از دستاوردهای اخیر بوده که افزایش عملکرد و کیفیت، کاهش ریزش میوه و یکنواختی تولید را به همراه داشته است.
وی توضیح داد: مصرف آب در سیستمهای سنتی باغات میوه دانهدار ۱۲ تا ۱۵ هزار متر مکعب در هکتار بوده که با سیستم آبیاری نواری به ۸ تا ۱۰ هزار متر مکعب و با آبیاری قطرهای به ۵ تا ۶ هزار متر مکعب کاهش یافته است و در نهالهای جوان، این مقدار به ۲ تا ۳ هزار متر مکعب میرسد.
عبداللهی با تأکید بر اینکه پایههای نیمه پا کوتاه هماکنون در بسیاری از نهالستانها به صورت انبوه تولید شده و از سال ۱۳۹۰ توسعه آنها در کشور آغاز شده است؛ گفت: این پایهها با ارقام مختلف پیوند شده و در باغهای مدرن مورد استفاده قرار میگیرد.
وی افزود: تحقیقات برای افزایش تراکم کاشت تا ۲۰۰۰ درخت در هکتار و حتی بیشتر ادامه دارد و هدف رسیدن به تراکم ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ درخت در هکتار و افزایش عملکرد به بیش از ۶۰ تا ۸۰ تن در هکتار است.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید