مسئول تدوین الگوی کشت ملی:
جو جا دارد ولی دل کشاورز با گندم است

تهران- ایانا- مدیرکل دفتر امور اقتصادی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ( تات) و مسئول تدوین الگوی کشت ملی گفت: بر اساس برنامه قرار بود سطح زیرکشت گندم کاهش و در مقابل سطح کشت جو افزایش پیدا کند که به دلیل سیاستهای حمایتی ناهماهنگ، این هدف محقق نشده است.
علیرضا نیکویی در گفتوگو با خبرنگار ایانا با اشاره به اینکه در برنامه الگوی کشت و بر اساس سند امنیت غذایی ابلاغ شده، قرار بر کاهش به مرور سطح زیرکشت گندم است؛ افزود: این کاهش سطح زیرکشت باید از طریق جبران خلا عملکرد محقق شود تا تولید مورد نیاز کشور حفظ شود.
مدیرکل دفتر امور اقتصادی سازمان تات و مسئول تدوین الگوی کشت ملی با بیان اینکه میانگین سطح زیرکشت گندم آبی در سالهای گذشته حدود دو میلیون هکتار بوده که در افق ۱۴۱۱ این سطح باید به حدود ۱/۴ میلیون هکتار در اراضی دارای تناسب لازم برای کشت گندم کاهش یابد؛ گفت: در عین حال، متوسط عملکردی که در حال حاضر حدود ۴ تا ۴/۲ تن در هکتار است، باید به ۵/۷ تن افزایش یابد.
نیکویی با اشاره به اینکه در برنامه، عکس سیاست کشت گندم برای جو پیشبینی شده است؛ اظهار داشت: به دلیل پتانسیل بالای تولید جو در کشور و نیاز ناشی از واردات این محصول، قرار بر افزایش سطح زیرکشت آن از حدود ۶۰۰ هزار هکتار به ۸۴۰ هزار هکتار بوده است.
وی افزود: در برنامه سالیانه الگوی کشت نیز این روند لحاظ شده و کاهش سطح گندم همراه با افزایش سطح زیرکشت جو و دانههای روغنی در دستور کار بوده است.
نیکویی ادامه داد: آنچه در واقعیت اتفاق افتاده، برخلاف برنامهها بوده است؛ به دلیل شرایط نامتعادل حمایتی از محصولات، کشاورزان تمایل کمتری به کشت جو و علاقه بیشتری به کشت گندم داشتهاند که این مسئله باعث شد الگوی کشت عملاً پس زده شود و سیاستهایی که در این حوزه اتخاذ شده، تأثیر منفی بر اجرای دقیق الگو گذاشته است.
مدیرکل دفتر امور اقتصادی سازمان و مسئول تدوین الگوی کشت ملی با اشاره به اهمیت قیمت تضمینی در ترغیب کشاورزان اظهار داشت: اعتقاد بر این است که قیمت تضمینی جو باید حداکثر ۲۰ تا ۲۵ درصد کمتر از قیمت تضمینی گندم باشد و این در حالیاست که اکنون قیمت تضمینی گندم بیش از ۲۰ هزار تومان بوده و این نرخ برای جو حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است.
وی افزود: از سوی دیگر، واردات جو با ارز ترجیحی باعث کاهش قیمت این محصول در بازار حتی کمتر از قیمت تضمینی آن شده و به همین دلیل کشاورزان انگیزهای برای تولید جو نداشته و این موضوع منجر به کاهش سطح زیرکشت آن شده است.
نیکویی تأکید کرد: همچنان برنامه تقویت سطح زیرکشت جو و تعدیل سطح زیرکشت گندم با حفظ میزان تولید پابرجا است؛ اما سیاستهای متناقض و حمایتهای ناکافی مانع از تحقق این اهداف شده است.
نیکویی اظهار داشت: کشاورزان از گذشته با کشت هر دو محصول آشنا بوده و لازم است سیاستهای بازرگانی و حمایتی در داخل بخش کشاورزی بهدرستی تنظیم شود.
وی مثال زد: خرید گندم تضمینی بوده، کود مناسب برای کاشت آن تأمین شده و دارای قیمت مشخص است؛ در صورتیکه کشت جو چنین مزایایی نداشته و در حوزه سیاستگذاری توجه بیشتری میطلبد.
وی با تأکید بر اینکه تحقق اهداف برنامه الگوی کشت، بهویژه در زمینه توسعه کشت جو، نیازمند هماهنگی مؤثرتر سیاستهای حمایتی، قیمتی و بازرگانی در وزارت جهاد کشاورزی است؛ افزود: اکنون بخشی از اراضی زیر کشت گندم کشور از نظر ویژگیهای خاک و اقلیم، تناسب بیشتری با کشت جو دارد و باید در سیاستگذاریها به این ظرفیت مغفول توجه شود.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید