معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان تات:
نظام مهندسی کشاورزی بازوی اجرای نوآوری در کشور باشد

تهران- ایانا- معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان تات گفت: مهمترین عامل برای حل مشکلات کشاورزی همراهی ذینفعان در فرآیند تصمیمگیری بوده و بدون مشارکت بهرهبرداران، حتی اگر پاسخی برای مسئله ارائه شود، ممکن است از نظر آنها قابل اجرا یا مؤثر نباشد.
سیدباقر محمودی در گفتوگو با خبرنگار ایانا با اشاره به اینکه مهمترین عامل برای حل مشکلات کشاورزی همراهی ذینفعان در فرآیند تصمیمگیری است؛ گفت: بدون مشارکت بهرهبرداران و ذینفعان، حتی در صورت ارائه پاسخ برای مسئله ممکن است آن پاسخ از نظر بهرهبردار قابل اجرا یا موثر نباشد.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) با بیان اینکه نظام پژوهش و فناوری در گذشته عمدتاً پژوهشمحور بوده و به دنبال ارائه راهحلهای تحقیقاتی توسط محققان بوده است؛ افزود: اما امروزه این نظام به سمت «نظام دانش و نوآوری» حرکت کرده که در آن پژوهشگران، کارشناسان و بهرهبرداران با یکدیگر همکاری میکنند.
وی ادامه داد: این همکاری باعث میشود چالشها به صورت دقیقتر شناسایی شده و راهحلها بهینهتر و کارآمدتر باشد.
محمودی با اشاره به نقش کلیدی نظام مهندسی کشاورزی در پیشبرد نظام نوآوری، تاکید کرد: این سازمان میتواند به عنوان بازوی اصلی در پیادهسازی نظام نوآوری عمل کرده و کمک شایانی به حل مسائل کشاورزی داشته باشد.
وی افزود: بهویژه در مواردی که نیازی به پژوهش نیست و تنها نیاز به بومیسازی دانش موجود است، این همکاری اهمیت دوچندانی پیدا میکند.
محمودی به لزوم تفکیک تبلیغ و ترویج از یکدیگر اشاره و تصریح کرد: به دلیل انجام فرایند تبلیغ و توزیع توسط خود شرکتهای تولیدکننده، بسیاری از نهادههای کشاورزی مانند کود، سم و بذر نیازی به ترویج نداشته و آنچه نیاز است ترویج فرآیندها است.
وی با بیان اینکه باید به کشاورزان آموزش داد که اجرای روشهای جدید چگونه میتواند عملکرد آنها را بهبود بخشد؛ افزود: این بخش از کار بدون همکاری نظام مهندسی کشاورزی و انجام کارهای نمونه به صورت مشترک به درستی پیش نخواهد رفت.
معاون برنامهریزی سازمان تات به تجربه شخصی خود در زمینه صادرات محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: در تلاش برای صادرات بذر با مشکلاتی مواجه شدیم که ناشی از عدم شناخت کافی از نیازهای منطقه هدف بود و این مسئله نشان داد که حتی فرآیندهای مرتبط با تجارت نیز باید بر پایه شناخت دقیق و پژوهش مشترک میان ذینفعان استوار باشد.
محمودی همفکری و همراهی مدیران و کارشناسان حوزه کشاورزی را برای فراهم کردن زمینه ارتقای نظام نوآوری در کشور ضروری دانست و تاکید کرد: تنها با این رویکرد میتوان چالشهای موجود را به فرصتهای توسعهای تبدیل کرد.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید