رییس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور:
جلوی چرای مفرط در زاگرس را بگیرید/ لزوم اقدامات واقعبینانه

تهران - ایانا- رئیس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با بیان اینکه حفظ زاگرس نیازمند اقدامات عملی و واقعبینانه است، گفت: زاگرس با چالشهای مخربی از جمله چرای مفرط، تغییرات اقلیمی و فشارهای انسانی مواجه است.
به گزارش خبرنگار ایانا، روز دوشنبه -۲۲ اردیبهشتماه- نشست تخصصی یکروزه «مدیریت حوزه آبخیز و جنگلداری اجتماعی»، در راستای همایش بینالمللی مدیریت پایدار جنگلهای زاگرس، در محل موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در حال برگزاری است.
علی علیزاده علیآبادی، رییس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در این نشست با تأکید بر اهمیت منطقه زاگرس بهعنوان یکی از گنجینههای ارزشمند طبیعی کشور، در تشریح چالشهای موجود در این اقلیم گفت: زاگرس که حدود یکپنجم مساحت ایران را شامل میشود و تأمینکننده ۴۰ درصد از منابع آبی کشور است، در شرایط نامطلوبی قرار دارد؛ که تغییرات اقلیمی و عوامل انسانی از جمله دلایل این وضعیت است.
علیزاده با اشاره به اثرات تغییرات اقلیمی گفت: افزایش دما، تغییر در الگوی بارندگی، کاهش بارش برف و مهاجرت گونههای گیاهی و جانوری از ارتفاعات پایین به بالا، از اثرات آشکار این تغییرات بوده؛ حتی مهاجرت آفات و بیماریها نیز بهوضوح در این منطقه مشاهده میشود.
وی با تأکید بر اینکه نیازمندیهای معیشتی مردم و گاه آزمندیها، فشار زیادی به منابع طبیعی منطقه وارد کرده است، افزود: دامداری بیش از ظرفیت مراتع و کشاورزی غیراصولی از جمله این مشکلات است.
علیزاده گفت: در حالی که ظرفیت مراتع زاگرس برای چرای حدود ۱۸ میلیون رأس دام مناسب است، اما بیش از ۲۰ میلیون رأس دام و مازاد بر این تعداد، در این منطقه حضور دارند که منجر به چرای مفرط و تخریب منابع طبیعی شده است.
رییس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با بیان اینکه عدم اجرای قوانین به شکل مؤثر، آسیبهای جدی به منطقه زاگرس وارد کرده است، افزود: نهادهای مختلف نتوانستهاند در برابر تخلفات ایستادگی کنند و در برخی موارد حتی همراهی یا سکوت در برابر این تخلفات مشاهده میشود.
وی گفت: برای مقابله باچالشهای محیط زیست در منطقه زاگرس، باید بهجای اقدامات نمایشی، به پروژههای کوچک اما عملیاتی و منطبق با واقعیت روی آوریم.
رئیس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع افزود: اگر بتوانیم نیازهای مردم منطقه را بهصورت پایدار تأمین و آزمندیها را کنترل کنیم، میتوانیم گامی مؤثر در جهت حفظ منابع طبیعی زاگرس برداریم.
علیزاده ابراز امیدواری کرد که همایشهای آتی بتوانند به ارائه راهکارهای عملی برای حل مشکلات زاگرس منجر شوند.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید