رئیس کانون سراسری انبوه‌سازان:

رونق سوداگری دلیل رشد سرمایه‌گذاری در مسکن

رونق سوداگری دلیل رشد سرمایه‌گذاری در مسکن

ایانا- اقتصاد: در حال حاضر تمرکز بازار باید بر روی متقاضیان مسکن باشد. چرا که در وضعیت کنونی بیشترین فشار به این بخش وارد می‌شود. اینکه در کنار تغییر و تحول‌های اخیر، خبر رشد بی‌سابقه مسکن را می‌شنویم، نتیجه داستان رونق گرفتن بخش سوداگری است.

روایت ها حاکی ازآن است که این روزها حال بازار مسکن تعریف چندانی ندارد. مردم از وضعیت مسکن گلایه مند هستند، چرا که تراژدی تلخ اقتصادی این روزها، نیازهای اساسی مردم را تحت شعاع خود قرار داده است. مسکن از جمله مواردی است که لگد نسبتا محکمی از نابسامانی اقتصادی حاکم بر کشور خورده. آنچنان که به گفته کارشناسان این حوزه  بلند شدن آن نیاز به همت بالایی دارد. این روزها متقاضیان مسکن در حالی ازگرانی مسکن و افزایش اجاره‌بها می‌نالند که بانک مرکزی آمار جالبی را از وضعیت موجود در بازار مسکن منتشر کرده. اطلاعات بانک مرکزی نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در سال 96، نرخ رو به رشدی را طی کرده و در طی چهار سال اخیر در این زمینه رکورد زده است. بر این اساس گفته می‌شود در سال گذشته، حجم کل سرمایه گذاری در بازار ساخت و سازهای شهری 15 درصد رشد داشته که بر اساس آمار منتشره، از سال 92 تا کنون این میزان از رشد کم نظیر بوده. همچنین بررسی کارنامه فعالان اقتصادی نشان می‌دهد که رونق مورد نظر بیشتر در راستای شروع پروژه‌های جدید و تکمیل ساختمان‌های نیمه کاره اتفاق افتاده است. این‌چنین در سال گذشته حجم معاملات خرید مسکن در تهران 12 درصد افزایش یافته و در عین حال گویا در سایر استان‌های کشور نیز تا حدودی بهبود به چشم می‌خورد.

در این باره ایرج رهبر، رئیس کانون سراسری انبوه‌سازان در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادی ایانا می‌گوید: «بازار مسکن طی پنج سال اخیر از وضعیت خوبی برخوردار نبوده و به جرات می‌توان گفت که در این راستا، دچار رکود در کشور هستیم. درحال حاضر آمار عجیب و غریبی از بانک مرکزی منتشر شده که نشان می‌دهد بازار مسکن سال 96دارای رشد بی‌سابقه‌ای در چهار سال اخیر بوده. اما با توجه به وضعیت کنونی حاکم بر بازار مسکن، چنین آمار و اخباری جای تأمل دارد. طی چهار الی پنج  سال‌ گذشته بازار مسکن از رشد منفی 20تا 25 درصدی  برخوردار بود و حالا شاید این وضعیت کمی تکان خورده و بانک مرکزی مابه‌التفاوت این ارقام را به پای رشد مثبت در بازار سرمایه‌گذاری مسکن گذاشته است. واقعیت اینجاست که در رشد قیمت مسکن در چند ماهه قبل از عید و سه ماهه نخست امسال تورمی به وجود آمده که در حال حاضر کمی آرام گرفته. از این رو بخشی از سرمایه‌ها و نقدینگی کشور روانه بازار ارز، طلا و سکه شد که بازارهای مورد نظر را در معرض تلاطم وحشتناکی قرار داد. اما این‌بار سوداگران نقدینگی مورد نظر را روانه بازار مسکن کرده‌اند و نابسامانی زیادی را در کنار سایر مشکلات به این حوزه کشانده‌اند.»

 او با اشاره به وضعیت کنونی بازار مسکن و گرانی‌های اخیر ادامه می‌دهد: «گرچه بازار مسکن در حال حاضر از گرانی رنج می‌برد، اما نباید تصور کنیم که داستان به اینجا ختم می‌شود. احتمالا این داستان نیز موجی گذرا خواهد بود که بعد از گذشت مدتی رفع خواهد شد. در واقع اگر بخواهیم بازار مسکن را در وضعیت ثبات و بهبود ببینیم باید تکانی اساسی در اقتصاد کلان مملکت صورت بگیرد. البته این تکان‌ها نباید در زمینه بخش سوداگری صورت گیرد بلکه برنامه‌ریزی‌های سنجیده باید در زمینه بخش مصرف کننده باشد.»

این کارشناس حوزه مسکن با تاکید بر روی حفظ حقوق متقاضیان مسکن توضیح می‌دهد: «در حال حاضر تمرکز بازار باید بر روی متقاضیان مسکن باشد. چرا که در وضعیت کنونی بیشترین فشار به این بخش وارد می‌شود. اینکه در کنار تغییر و تحول‌های اخیر، خبر رشد بی‌سابقه مسکن را می‌شنویم، نتیجه داستان رونق گرفتن بخش سوداگری است. سرمایه‌گذار تنها به دنبال دریافت سود است و خوب می‌داند که در بخش ارز، طلا و اتومبیل به چالش برخورده. پس قطعاً باید به سراغ املاک و مسکن بیاید که سرمایه‌گذاری مطمئن‌تری را به دنبال دارد. به همین دلیل آنها فرماندهی بخش سرمایه گذاری مسکن را به دست می‌گیرند و آشفتگی بازار مسکن را ایجاد می‌کنند.»

او معتقد است اگر برنامه‌ریزی حساب شده‌ای در بازار مسکن برای تولید، عرضه و به ویژه اقشار ضعیف جامعه وجود داشته باشد، قطعاً سوداگران نمی‌توانند عرض اندام کنند. این انبوه‌سازان و تولیدکنندگان هستند که به راحتی می‌توانند تغییر و تحولات اساسی را در حوه مسکن رقم بزنند. اما قسمت تلخ ماجرا اینجاست که در حال حاضر این قسمت از داستان رها شده و تمرکز اساسی بر روی سوداگری رفته است. درحالی که موضوع مورد نظر بسیار انحرافی است و باید تولید و قدرت خرید مردم تقویت شود تا به رشد واقعی در حوزه مسکن دست پیدا کنیم.

رهبر در پاسخ به این سوال که راه حل شما برای جلوگیری از گرانی مسکن که افزایش حاشیه نشینی را در پی داشته، چیست؟ می‌گوید: «پیشنهاد من آمایش سرزمین است. باید به روستاها سر زد و به کسب و کار و اشتغال‌زایی مردم اهمیت داد. در این‌صورت قطعاً مسکن مناسب‌تری برای اقشار ضعیف جامعه در شهر و روستاهای پدری خود فراهم است. مسلماً این مساله از مهاجرت‌ها و حاشیه نشینی جلوگیری می‌کند.»

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید