مدیرکل طرح گیاهان قندی:

ماشین‌آلات خسته را بازنشسته کنیم/ ماشین نو؛ برداشت سبز؛ محصول بهتر

ماشین‌آلات خسته را بازنشسته کنیم/ ماشین نو؛ برداشت سبز؛ محصول بهتر

تهران- ایانا- مدیر کل و مجری طرح گیاهان قندی وزارت جهاد کشاورزی گفت: با توسعه برداشت مکانیزه نیشکر، نیاز به ۳۵ دستگاه هاروستر جدید احساس می‌شود تا بهره‌وری و پایداری تولید در این بخش افزایش یابد.

پیمان حصادی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایانا با اشاره به این‌که در حال حاضر سالیانه نزدیک به ۱۱۰ هزار هکتار نیشکر در استان خوزستان زیر کشت می‌رود؛ افزود: از این میزان حدود ۹۰ هزار هکتار قابل برداشت  و ۲۰ هزار هکتار نیز به‌صورت کشت جدید (پلنت) برای جایگزینی مزارع قدیمی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مدیر کل و مجری طرح گیاهان قندی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: برداشت نیشکر در این استان به‌صورت سنتی و مکانیزه انجام شده و در حال حاضر حدود ۲۲۰ دستگاه هاروستر ( ماشین برداشت) در کشت و صنعت‌های نیشکری مورد بهره‌برداری قرار دارد.

وی با بیان این‌که با ورود شرکت کشت و صنعت هفت‌تپه به برداشت مکانیزه، نیاز به ۳۰ تا ۳۵ دستگاه هاروستر جدید علاوه بر ۲۲۰ دستگاه فعلی احساس می‌شود؛ افزود: از دهه ۸۰ تاکنون با ورود ماشین‌آلات برداشت نیشکر، برداشت سنتی به‌جز در شرکت هفت‌تپه به‌تدریج حذف شده و برداشت تقریباً به‌طور کاملاً مکانیزه انجام می‌شود اما عمر اکثر این ماشین‌آلات از عمر مفید اقتصادی فراتر رفته و بخش زیادی از آن‌ها مستهلک شده‌ است.

 حصادی با بیان اینکه طبق استانداردها عمر مفید ماشین‌آلات مکانیزاسیون ۱۳ سال است و در صورت نگهداری و تعمیر مناسب می‌توان تا ۲۰ سال نیز از آن‌ها بهره گرفت؛ اظهار داشت: در ایران به‌دلیل ارزان بودن سوخت و روغن و همچنین تعمیرات تخصصی توسط پرسنل شرکت‌های نیشکری، حتی ماشین‌آلات با عمر بالای ۲۰ سال نیز همچنان استفاده می‌شود.

وی افزود: با این‌حال ماشین‌های فعلی توان پایینی داشته و امکان برداشت سبز در آن‌ها بسیار کم است؛ در نتیجه کلش نیشکر سوزانده و منجر به آلودگی محیط زیست و نیز ازبین رفتن منبع تغذیه دام می‌شود.

مدیر کل و مجری طرح گیاهان قندی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: در مقابل، دستگاه‌های جدید ظرفیت برداشت بالاتر و قابلیت حفظ کلش را داشته و علاوه بر کاهش هزینه‌های برداشت، باعث آزادسازی سریع‌تر اراضی برای عملیات بعدی نیز می‌شود.

وی با اشاره به تولید هاروستر در کشورهای آلمان، آمریکا و به‌ویژه برزیل، افزود: برزیل با یازده میلیون هکتار سطح زیر کشت، یکی از کشورهای پیشرو در این حوزه است و در صورت واردات، پیشنهاد می‌شود ماشین‌های برداشت از این کشور تأمین شود. 

حصادی با بیان این‌که قیمت بالای این دستگاه‌ها و نرخ ارز بالا، واردات آن‌ها را دشوار ساخته؛ گفت: هزینه خرید هاروستر نو حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار دلار است؛ در حالی که نمونه‌های دست دوم را با قیمتی حدود یک‌سوم می‌توان تهیه کرد.

وی با اشاره به این‌که گام اول فرایند واردات این دستگاه‌ها ثبت درخواست متقاضی در وزارت جهاد کشاورزی است؛ افزود: پس از تأیید مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی، پرونده برای بررسی نهایی به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال و در صورت تأیید مجوز واردات صادر می‌شود.

 حصادی تصریح کرد: طبق مقررات دستگاه‌های وارداتی باید عمر کمتر از پنج سال داشته و وضعیت خدمات پس از فروش آن‌ها مشخص باشد. 

وی ادامه داد: در حال حاضر، برای واردات ماشین‌آلات دست دوم برداشت نیشکر با عمر زیر پنج سال، تسهیلات و کمک‌های اعتباری در نظر گرفته نشده و این تسهیلات تنها برای دستگاه های نو قابل دریافت است؛ درنتیجه ماشین‌آلات دست‌دوم به حمایت بیشتر نظام بانکی نیاز دارد که قابل پیگیری است.

مدیر کل و مجری طرح گیاهان قندی وزارت جهاد کشاورزی افزود: واردات می‌تواند توسط افراد حقیقی یا شرکت‌های نیشکری انجام شود و از این نظر منعی وجود ندارد.

 

خبرنگار: شهرزاد مسعودی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید