رئیس سازمان چای کشور:

امسال بیش از ۱۴۵ هزار تن برگ سبز چای برداشت می‌شود / صنعت چای در مسیر بازسازی

امسال بیش از ۱۴۵ هزار تن برگ سبز چای برداشت می‌شود / صنعت چای در مسیر بازسازی

تهران- ایانا- رئیس سازمان چای کشور گفت: واردات بی‌رویه دیگر در دستور کار نیست و ارز مورد نیاز صنعت به‌گونه‌ای مدیریت می‌شود که تراز به نفع تولید داخل باشد.

به گزارش خبرنگار ایانا؛ صنعت چای کشور سال‌هاست با دغدغه‌هایی مانند کاهش بهره‌وری، مهاجرت از روستا، تغییر اقلیم و رقابت نابرابر با چای‌های وارداتی دست‌وپنجه نرم می‌کند. اما در سال‌های اخیر، با تمرکز وزارت جهاد کشاورزی بر بازسازی این زنجیره راهبردی، نشانه‌هایی از بهبود در فرآیند قیمت‌گذاری، تولید، صادرات و سرمایه‌گذاری دیده می‌شود. 

 

مشارکت 25 درصد دولت در خرید چای

حبیب جهانساز با اشاره به جلسات کارشناسی پیش از فصل برداشت گفت: نرخ برگ سبز چای با مشارکت نمایندگان چای‌کاران و صنعت تعیین می‌شود، امسال قیمت برگ سبز درجه یک ۲۴ هزار و۵۰۰، و درجه دو 180هزار تومان  است که نسبت سال قبل به ترتیب ۳۶ درصد و ۲۰ درصد و بطور میانگین ۲۸ درصد رشد  نشان میدهد.

رئیس سازمان چای کشور با بیان اینکه پرداخت به‌موقع وجه برگ سبز، نقش پررنگی در حفظ رضایت کشاورزان دارد عنوان کرد: ۷۵ درصد هزینه خرید توسط کارخانه‌ها پرداخت می‌شود و دولت با ۲۵ درصد مشارکت، ثبات نسبی را در زنجیره تولید حفظ کرده است.

جهانساز با بیان اینکه امسال پیش‌بینی شده بیش از ۱۴۵ هزار تن برگ سبز چای از باغات گیلان و مازندران با ارزش‌گذاری حدود ۳ هزار و ۵۰ میلیارد تومان برداشت شود اظهار داشت: از این میزان، تا ۲۲ اردیبهشت ۴۱هزار و ۳۲۵ تن برگ سبز خریداری و ۹ هزار ۲۹۸ تن چای خشک تولید شد.

رئیس سازمان چای کشور با بیان اینکه سال ۱۴۰۳ بیش از ۱۱۲ میلیارد تومان تسهیلات سرمایه در گردش و ۲۶ میلیارد تومان تسهیلات سرمایه‌ای با بهره پایین از محل صندوق تخصصی حمایت از توسعه چای پرداخت شد گفت: چای خشک مشمول قیمت‌گذاری مصوب نیست ولی این حمایت‌ها نقش حیاتی در تأمین نقدینگی نهاده‌ها و نوسازی تجهیزات داشته‌است.

 

 واردات چای کنترل‌شد 

وی با بیان اینکه  سیاست واردات چای، مکمل تولید داخل است، شرح داد: در موضوع واردات چای علاوه‌بر کنترل نرخ و حجم واردات در حد نیاز مصرف، اولویت واردات با کسانی است که در خرید چای خشک داخلی مشارکت داشته‌اند.

به گفته رئیس سازمان چای کشور، واردات بی‌رویه دیگر در دستور کار نیست و ارز مورد نیاز صنعت به‌گونه‌ای مدیریت می‌شود که تراز به نفع تولید داخل باشد.

جهانساز با تأکید بر ارتقای کیفیت چای ایرانی گفت: چای تولید داخل عاری از باقیمانده سموم و فلزات سنگین است و استانداردهای بین‌المللی را رعایت می‌کند.

وی با بیان اینکه امسال به بیش از ۲۳ کشور از جمله هند، روسیه، ترکیه و کشورهای اروپایی چای صادر کرده‌ایم، گفت: حتی برخی بازارهای سنتی تولید چای، مانند هند، خواستار چای ایرانی هستند، چرا که سلامت بالا و عطر طبیعی آن جایگاه ویژه‌ای یافته است.

رئیس سازمان چای کشور  با اشاره به خصوصی‌سازی موفق صنعت چای در سال‌های اخیر بیان کرد: اکنون بیش از ۵۰ برند ثبت‌شده در صنعت چای داریم و در سال جاری نیز دو کارخانه جدید با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به بهره‌برداری رسیده، و دولت در نقش تسهیل‌گر، حمایت غیرمستقیم را ادامه خواهد داد.

 این مسئول با بیان اینکه تغییرات اقلیمی و کاهش منابع آبی، یکی از چالش‌های اساسی تولید چای است، اظهار کرد: خوشبختانه ۹۰ درصد باغات ما دیم و در ارتفاعات شیب‌دار هستند؛ در عین حال، طرح‌هایی برای اصلاح سیستم آبیاری، انتقال آب و افزایش بهره‌وری در دستور کار قرار گرفته است.

 جهانساز ادامه داد: وضعیت بیمه، بارندگی‌ها و سلامت محصول در سال جاری بسیار مطلوب بوده و چای ایرانی با تکیه بر استانداردهای وزارت جهاد کشاورزی، جزو سالم‌ترین محصولات کشاورزی کشور است.

 

احیای صنعت چای، الگویی از حکمرانی متوازن کشاورزی

از دیدگاه کارشناسان اقتصادی؛ اقداماتی که وزارت جهاد کشاورزی در سال‌های اخیر در صنعت چای به اجرا گذاشته، نشان‌دهنده یک الگوی قابل دفاع از حکمرانی متوازن و علمی در بخش کشاورزی است.

 تعیین نرخ‌های عادلانه با تعامل دولت و اصناف، تأمین نقدینگی از طریق تسهیلات هدفمند، مدیریت منطقی واردات و حمایت از صادرات بدون دخالت دستوری؛ از جمله سیاست‌هایی هستند که ضمن حفظ معیشت کشاورز، ثبات زنجیره تولید را حفظ کرده‌اند.

از سوی دیگر، توسعه صنایع بسته‌بندی، برندسازی داخلی و رقابت در بازارهای جهانی نیز تنها در سایه جلب مشارکت بخش خصوصی و فضای امن سرمایه‌گذاری ممکن شده است؛ امری که در صنعت چای به وضوح دیده می‌شود.

در عصری که امنیت غذایی و اقتصاد روستا از مهم‌ترین دغدغه‌های کشوراست، موفقیت‌های نسبی صنعت چای می‌تواند مدلی الهام‌بخش برای دیگر محصولات کشاورزی راهبردی باشد؛ به شرط آنکه مسیر اصلاح، مشارکت، و حمایت کارشناسی همچنان ادامه یابد.

 

خبرنگار: فرناز فتحی

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید