مدیران وزارت جهاد کشاورزی در نشست با رئیسجمهوری چه گفتند؟

تهران- ایانا- معاونان وزیر و مدیران وازرت جهاد کشاورزی و روسای سازمانهای ستادی و استانی در نشست با رئیس جمهوری ضمن ارائه گزارش عملکرد در حوزه های تخصصی، از چالشها و برنامههای عملیاتی برای حل مشکلات حوزه آب و خاک، تولیدات و بازار کشاورزی و دامداری سخن گفتند.
به گزارش خبرنگار ایانا، مسعود پزشکیان رئیس جمهوری روز شنبه - 20 اردیبهشت - به صورت سر زده به وزارت جهاد کشاورزی رفت و در شورای مدیران این وزارتحانه حضور یافت. نشستی که بیش از 2 ساعت و با حضور همه معاونان تخصصی، مدیران ستادی، رییسان سازمانهای ستادی و سازمانی برگزار شد.
بدهیهای معوق دولت تسویه شد
شاهپور علاییمقدم، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت جهاد کشاورزی، گفت: ۳۷۰۰ میلیارد تومان بدهی خرید چای سنواتی به بانک ملی که از سال ۱۳۷۵ باقی مانده بود، تسویه شده و بخشی از انبارها برای ذخایر استراتژیک آزاد شده است. همچنین، ۱۳۶۰ میلیارد تومان مطالبات معوق بازنشستگان سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ پرداخت شده است.
تاخیر در پرداخت بهای گندم
سعید راد، مدیرعامل شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران، با اشاره به خرید بیش از یکونیم میلیون تن گندم و افزایش خرید روزانه ۶۰ هزار تن، گفت: تاکنون حدود ۴۰ روز از آخرین پرداخت بهای گندم گذشته و لازم است سازمان برنامه و بودجه برای پرداخت فوری اقدام کند.
کمبود توجه و امکانات در دهه گذشته
حسن ربانی، نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی، با تأکید بر اهمیت امنیت غذایی گفت: متأسفانه در ۱۰ سال اخیر، دولتها به اندازه کافی به وزارت جهاد کشاورزی اعتبار و امکانات تخصیص ندادهاند، در حالی که این وزارتخانه مسئولیت مستقیم در تأمین امنیت غذایی کشور دارد.
تأمین آفتکشها و حذف سموم پرخطر
مریم جلیلی مقدم، رئیس سازمان حفظ نباتات، اعلام کرد که هیچگونه کمبودی در تأمین آفتکشها وجود ندارد و ۱۴ سم پرخطر از سبد آفتکشهای کشور حذف شده و به جای آن ۲۸ قلم آفتکش ایمن و دوستدار محیط زیست وارد چرخه شده است. همچنین، برای نخستین بار پس از ۴۰ سال، استاندارد اجباری سموم در کشور اجرایی خواهد شد.
نقش حیاتی عشایر در امنیت غذایی و فرهنگی کشور
جهانبخش میرزاوند، رئیس سازمان امور عشایر، با تأکید بر نقش مهم جامعه عشایری در مرزداری، تولید گوشت قرمز و صنایعدستی، خواستار توجه عملی دولت به مطالبات این قشر شد.
وی نسبت به مصوبه شماره ۳۱ هیئت وزیران و بند الف ماده ۵۱ قانون برنامه هفتم توسعه که امکان اجرایی ندارد، ابراز نگرانی کرد و خواستار اصلاح آنها شد.
ضرورت مشارکت مردمی در حفظ منابع طبیعی
علی تیموری، رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، با اشاره به وسعت منابع طبیعی کشور و چالشهایی مانند گرد و غبار و کمبود فضای سبز، بر لزوم مشارکت مردمی و تشکلهای محلی در حفاظت از منابع طبیعی تأکید کرد.
وی همچنین خواستار تسریع در تصویب لایحه منابع طبیعی کشور شد.
تقویت صندوقهای توسعه کشاورزی برای توسعه پایدار
عوض علیزاده مقدم، مدیرعامل شرکت مادرتخصصی صندوق حمایت از توسعه کشاورزی، با اشاره به سهم اندک کشاورزی از کل سرمایهگذاریهای کشور، بر اهمیت تخصیص منابع مالی بیشتر و اصلاح رویکرد صندوقها برای تحقق اهداف توسعه پایدار تأکید کرد.
وی خواستار تصویب تخصیص ۴۰ هزار میلیارد تومان از اموال مازاد وزارت جهاد کشاورزی به این صندوقها شد.
توسعه شیلات از طریق جذب سرمایه و نوسازی ساختارها
حمزه رستمپور، رئیس سازمان شیلات ایران، بر ضرورت تحول ساختاری و جذب سرمایه در بخش شیلات تأکید کرد.
وی با اشاره به ظرفیتهای بالای صادراتی میگو و ماهیان خاویاری، خواستار حمایت دولت برای تسریع در اجرای تفاهمنامهها و رفع موانع اجرایی شد.
توسعه فروشگاههای زنجیرهای و حذف واسطهها
محمدرضا طلایی، مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفت: تا پایان سال جاری، راهاندازی ۳۰۰۰ فروشگاه زنجیرهای در دستور کار قرار دارد و برای سال ۱۴۰۴ نیز افتتاح ۵۰۰ فروشگاه در قالب «روستابازار» برنامهریزی شده است.
وی افزود: هدف از این اقدامات، حذف واسطههای اضافی و سپردن امور به تشکلهای محلی است؛ همچنین، ۱۵۰۰ واحد صنایع تبدیلی تحت نظارت این سازمان فعالیت میکنند که محصولات و میوههای بدون بازار را به کنسانتره و پوره تبدیل میکنند .
کاهش ضایعات و ارتقای کیفیت تولیدات دامی
عباسعلی مطلبی، رئیس سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران، با تأکید بر اهمیت استفاده از تکنولوژیهای نوین، اظهار داشت: هدف این سازمان کاهش ضایعات، افزایش تولید و دستیابی به استانداردهای بینالمللی در تولید فرآوردههای دامی است.
وی همچنین بر نقش دامپزشکی در حفاظت از سرمایههای دامی کشور و تأمین پروتئین حیوانی برای سبد غذایی خانوارها تأکید کرد .
اجرای سند راهبردی جوانان و نخبگان بخش کشاورزی
ثریا نوید، مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور جوانان و نخبگان، از تدوین و آمادهسازی سند راهبردی جوانان و نخبگان بخش کشاورزی خبر داد. این سند با ۱۱ راهبرد کلیدی و ۵۰ اقدام اجرایی، با هدف شناسایی نخبگان، شبکهسازی، هویتبخشی، تسهیلگری و جانشینپروری تدوین شده است. با اجرایی شدن این سند، شرایط اشتغال و هویتبخشی به جوانان و نخبگان فراهم خواهد شد.
تأمین کود شیمیایی مورد نیاز کشور
حمید رسولی، مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، اعلام کرد که در حوزه تأمین و تولید کودهای شیمیایی پیشرفتهای چشمگیری حاصل شده است. وی افزود: نیاز سالانه کشور به کودهای فسفاته و پتاسه حدود ۴.۵ میلیون تن است و برنامه تأمین این کودها به ۳ میلیون تن ارتقا یافته است.
رسولی ادامه داد: همچنین، وزارت جهاد کشاورزی نظارت و مجریگری ۳۰ پروژه تولید کودهای شیمیایی را بر عهده دارد که از این تعداد، ۲۰ پروژه به تولید رسیدهاند و ۱۰ پروژه دیگر نیز طی دو سال آینده به بهرهبرداری میرسند.
حمایت از کسبوکارهای زنان روستایی و عشایری
طاهره قیومی، مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور زنان گفت: طرحهایی برای حمایت از زنان روستایی و عشایری با هدف توسعه بازار الکترونیک و اقتصاد پایدار در روستاها تدوین شده است؛ و این طرحها با همکاری وزارت کشور، معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و دیگر نهادهای مربوطه، در سطح ملی برای ۳۲ استان تدوین شدهاند و هدف اصلی آنها ایجاد و توسعه بازار الکترونیک و اقتصاد پایدار در روستاها، تقویت تسهیلات خرد برای زنان روستایی و ارائه خدمات بهداشت روانی و اجتماعی است.
چالشهای بازرگانی کشاورزی و مدیریت بازار
شهرزاد مشیری، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی، با اشاره به چالشهای ساختاری، خواستار اصلاحات بنیادی برای استمرار موفقیت در تأمین، واردات و صادرات کالاهای اساسی شد.
وی با بیان اینکه بدون برنامهریزی بازرگانی، بهترین منابع هم به مقصد نمیرسند، اعلام کرد که امسال با همکاری منسجم، مدیریت بازار و مصرف به شکل مؤثری انجام شد.
افزایش بهرهوری باغبانی از طریق مکانیزاسیون
محمدمهدی برومندی، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، تأکید کرد که مکانیزاسیون کلید افزایش بهرهوری در باغبانی است.
وی اظهار داشت که با حمایتهای دولت، کشاورزان توانستهاند تسهیلات لازم برای خرید تجهیزات مدرن باغبانی را دریافت کنند. همچنین، استفاده از پنلهای خورشیدی برای تأمین برق چاههای کشاورزی از برنامههای کلیدی این وزارتخانه است که علاوه بر کاهش وابستگی به برق شبکه، به حفاظت از محیطزیست نیز کمک میکند.
تحرک بینالمللی در کشاورزی ایران
هومن فتحی، مدیرکل دفتر امور بینالملل و سازمانهای تخصصی وزارت جهاد کشاورزی، اعلام کرد که در ۱۸۰ روز نخست فعالیت دولت چهاردهم، ۲۰۰ رویداد خارجی در بخش کشاورزی برگزار شده و دیپلماسی کشاورزی ایران جان تازهای گرفته است.
وی با اشاره به آغاز رویکرد جدید وزارت جهاد کشاورزی در حوزه روابط بینالملل، بر ضرورت تقویت زیرساختهای پشتیبان دیپلماسی کشاورزی تأکید کرد.
پیشرفت در خودکفایی دامپروری و صادرات محصولات دامی
محمدابراهیم حسننژاد، معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی گفت: ایران در تولید شیر، گوشت مرغ و تخممرغ به خودکفایی رسیده، و سالانه بیش از ۱۲ میلیون تن شیر تولید میشود که ۲.۷ میلیون تن آن صادر میشود.
وی افزود: تولید گوشت مرغ به بیش از ۳ میلیون تن و تخممرغ به بیش از ۱.۳۵ میلیون تن رسیده است که از این میزان، ۱۶۰ هزار تن صادر شده است و برنامهریزی برای خوداتکایی در تولید گوشت قرمز تا پایان برنامه هفتم توسعه نیز در دستور کار قرار دارد.
لزوم تطابق اختیارات وزارت جهاد کشاورزی با مسئولیتهای آن
پیمان عالمی، رئیس اتاق اصناف کشاورزی ایران، با اشاره به مسئولیتهای گسترده وزارت جهاد کشاورزی در حوزه امنیت غذایی، تنظیم بازار و بهداشت غذا، تأکید کرد که این وزارتخانه از اختیارات کافی برای تصمیمگیری و اجرا برخوردار نیست.
وی خواستار تمرکز اختیارات و حمایت جدیتر دولت از این بخش راهبردی شد و بر لزوم اجرای کامل قانون بیمه تأمین اجتماعی برای کشاورزان تأکید کرد.
افزایش خرید گندم و چالشهای منابع آب و انرژی
مجید آنجفی، معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: تاکنون بیش از ۱.۵ میلیون تن گندم از ۱۱ استان خریداری شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد افزایش داشته است؛ با این حال، بحران منابع آبی و ناترازی انرژی از مهمترین چالشهای بخش زراعت است.
وی افزود: وزارت نیرو اعلام کرده است که تنها ۲۴ میلیارد متر مکعب آب در اختیار بخش کشاورزی قرار خواهد داد، در حالی که رقم مصوب ۵۷ میلیارد متر مکعب بوده است. همچنین، قطع برق چاههای آب کشاورزی در ساعات اوج نیاز، تأثیر منفی بر تولید دارد.
وفاق ملی با اعتماد به اهل سنت تقویت شد
پیمان اسکندری، مدیرعامل شرکت شهرکهای کشاورزی، از اعتماد دولت چهاردهم به اهل سنت و انتصاب مدیران شایسته از این قشر قدردانی کرد.
وی این اقدام را نشانه عزم دولت برای استفاده از همه ظرفیتهای ملی در مسیر توسعه و تقویت وفاق ملی دانست و افزود که چنین سیاستهایی انگیزه و امید را در میان جوانان و کارکنان وزارتخانه افزایش داده و به تحقق اهداف کلان کشاورزی کشور کمک میکند.
مبنای ارزیابی مدیران استانی شایستگی و پاکدستی است
فاطمه خمسه، مشاور وزیر و مدیرکل دفتر هماهنگی امور استانهای وزارت جهاد کشاورزی، در جلسه شورای مدیران این وزارتخانه با حضور رئیسجمهوری گفت: ارزیابی مدیران استانی بر اساس شایستگی، پاکدستی، کارآمدی و همسویی با گفتمان دولت چهاردهم انجام میشود. تاکنون ۱۲ استان مدیران خود را منصوب کردهاند و ۱۰ استان دیگر در آستانه تعیین تکلیف هستند.
وی افزود که کمیتهای متشکل از ۶ معاون وزیر با بررسی دقیق عملکرد و مستندات، این انتصابات را انجام میدهد و با تأکید بر حفظ کرامت انسانی مدیران سابق، جایگاه مناسبی برای آنها در نظر گرفته شده است.
خمسه همچنین به چالشهایی مانند کاهش منابع آبی برای کشت بهاره و تابستانه اشاره کرد و گفت که وزارتخانه با جدیت در حال بازگرداندن سلامت و کارآمدی به بدنه مدیریتی است.
پرداخت ۲۴۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات در سال گذشته
وهب متقینیا، مدیرعامل بانک کشاورزی، در بازدید رئیسجمهور از وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که این بانک در سال گذشته ۷۴۰ هزار فقره تسهیلات به ارزش ۲۴۰ هزار میلیارد تومان (۶۲ درصد کل تسهیلات کشاورزی) پرداخت کرده و برای اولینبار تأمین مالی خرید تضمینی گندم را با اوراق مالی و بدون ریسک نقدینگی انجام داده است.
وی از احیای شرکت کمباینسازی، رکورد ۵ هزار میلیارد تومانی تسهیلات مکانیزاسیون، پرداخت ۱.۷ هزار میلیارد تومان به کشاورزی قراردادی و تسویه ۴۰ درصد مطالبات این حوزه خبر داد. متقینیا خواستار افزایش سرمایه بانک به ۵۰ هزار میلیارد تومان و رفع موانع استخدام برای جلوگیری از تعطیلی شعب شد.
به گزارش خبرنگار ایانا، بازدید سرزده رئیسجمهور از وزارت جهاد کشاورزی و گزارشهای ارائهشده در شورای مدیران، نشاندهنده عزم جدی دولت چهاردهم برای تقویت امنیت غذایی، توسعه کشاورزی پایدار و رفع چالشهای این بخش است.
تسویه بدهیهای معوق، افزایش خرید گندم، خودکفایی در تولید محصولات دامی، و توجه به شایستهسالاری و مشارکت اقشار مختلف از جمله اهل سنت و زنان، گامهایی مؤثر در راستای تحقق وفاق ملی و کارآمدی هستند.
با این حال، چالشهایی مانند کمبود منابع آبی، ناترازی انرژی، و محدودیت اختیارات وزارتخانه نیازمند توجه فوری و اصلاحات ساختاری است تا این وزارتخانه بتواند مسئولیتهای خطیر خود در تأمین نیازهای اساسی کشور را بهطور کامل ایفا کند.
خبرنگار: شبنم مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید