عضو هیأت سازمان تات:
افزایش بهرهوری کنجد مانع از واردات 85 درصدی روغن میشود

تهران- ایانا- عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان در وبینار تخصصی «مدیریت تولید کنجد» گفت: توسعه کشت این محصول راهبردی با استفاده از روشهای علمی برای کاهش وابستگی ۸۵ درصدی کشور به واردات روغن ضروری است.
به گزارش خبرنگار ایانا، عبدالستار دارابی، عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، در وبینار «مدیریت تولید کنجد» که 16 تیرماه در شبکه مجازی برکت برگزار شد؛ با اشاره به سابقه ۴۱۰۰ ساله کشت کنجد در جهان، بر اهمیت توسعه کشت این محصول بهمنظور کاهش وابستگی کشور به واردات روغن تأکید کرد.
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان، افزود: سرانه مصرف روغن در ایران حدود ۲۰ کیلوگرم بهازای هر نفر در سال بوده و متأسفانه بیش از ۸۵ درصد روغن مورد نیاز کشور از خارج وارد میشود؛ بنابراین توسعه کشت کنجد میتواند سهم مهمی در کاهش این وابستگی داشته باشد.
دارابی با اشاره به ارزش غذایی بالای کنجد افزود: بذر کنجد حاوی 21/9 درصد پروتئین و ۴۵ تا ۷۵ درصد چربی است که آن را به یک محصول راهبردی برای تأمین سلامت غذایی انسان تبدیل کرده است.
این پژوهشگر با اشاره به ساختار ریشه منشعب کنجد که یکی از دلایل مقاومت این گیاه به خشکی است؛ ویژگیهای ریختشناسی از جمله ویژگیهای ساقه، گل، میوه و بذر را بهمنظور شناخت بیشتر این گیاه تشریح کرد.
وی با تأکید بر تهیه بستر کاشت عمیق، رعایت تاریخ کاشت مناسب (نیمه دوم تیر تا ۵ مرداد)، مقدار بذر مصرفی (۴ تا ۶ کیلوگرم در هکتار در کشت سنتی و 5/2 تا ۳ کیلوگرم در کشت مکانیزه) و عمق کاشت حداکثر 5/2 سانتیمتر، گفت: استفاده از ارقام سازگار سه ژنوتیپ مناسب برای کشت در مناطق مختلف از جمله ژنوتیپ محلی بهبهان، یلووایت و داراب ضروری است.
دارابی با بیان اینکه خاک مناسب برای کشت کنجد لومی شنی با شوری کمتر از 7/2 دسیزیمنس بر متر و pH خنثی است؛ تأکید کرد: شوری آب مصرفی حداکثر ۲ دسیزیمنس بر متر باشد.
وی گفت: اجتناب از تنش آبی در سه مرحله کلیدی رشد کنجد شامل جوانهزنی، گلدهی و پر شدن کپسولها، شرط اساسی دستیابی به حداکثر عملکرد کمی و کیفی محصول است.
دارابی با اشاره به آفت دانهخوار کنجد، بیماری فیلودی و بوتهمیری بهعنوان مهمترین تهدیدات کشت کنجد، بر کنترل تلفیقی علفهای هرز در ۲۰ تا ۲۵ روز اول پس از سبزشدن تأکید کرد.
وی با تشریح اینکه برنامه تغذیهای مؤثر کنجد باید بر مبنای نتایج آزمون خاک طراحی شده و ترکیبی از کودهای پایه، ریزمغذیهای ضروری، محرکهای رشد و کودها حاوی فسفر و پتاسیم بالای محلول باشد؛ گفت: مدیریت علمی تغذیه گیاه ضروری است.
دارابی خاطرنشان کرد: با رعایت اصول علمی کشت و مدیریت صحیح مزرعه، میتوان بهرهوری کنجد را افزایش داد و گامی مؤثر در جهت خودکفایی روغن کشور برداشت.
دیدگاه تان را بنویسید