کاهش بارندگی و افزایش دما، دو چالش اصلی پیشروی دیمزارها
آذربایجان شرقی-ایانا- معاون پژوهش و فناوری مؤسسه تحقیقات دیم کشور بر استفاده از نوآوریهای علمی برای افزایش پتانسیل و بهرهوری تولید در دیمزارها تأکید کرد.

جعفر جعفرزاده با اشاره به کاهش بارندگی و افزایش دما بهعنوان دو چالش اصلی پیشروی دیمزارها، گفت: بر اساس آمارهای ۵۰ سال اخیر هواشناسی، میانگین بارندگی با کاهش سالانه 0.8 میلیمتر در سال به کمتر از ۲۳۰ میلیمتر و افزایش دما به طور میانگین ۲ درجه سانتیگراد در کشور، تولید و عملکرد محصولات کشاورزی، بهویژه در مناطق دیم را بهشدت تحتتأثیر قرار داده است.
وی با تأکید بر نقش کشاورزی دانشبنیان در مقابله با این چالشها، افزود: مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم با ارائه راهکارهای دانشبنیان و معرفی ارقام جدید، نقش مهمی در سازگاری با تغییرات اقلیمی ایفا میکند بهطوری که این مؤسسه با معرفی ۱۲۶ رقم محصول زراعی متحمل به خشکی، سرما و گرما برای اقلیمهای مختلف، به کشاورزان و بهرهبرداران کمک کرده تا در شرایط خشکسالی نیز به تولید خود ادامه دهند.
معاون پژوهش و فناوری مؤسسه دیم کشور در خصوص فعالیتهای این مؤسسه در ارتقای بهرهوری تولید گفت: مؤسسه دیم با اجرای پروژههای تحقیقاتی، پایگاههای نوآوری، مزارع انتخاب مشارکتی ارقام و مزارع الگویی ملی، ارائه دستورالعملهای فنی ضمن افزایش بهرهوری تولید، توانمندی کارشناسان و بهرهبرداران را نیز ارتقا داده است.
وی همچنین به نقش توسعه ارقام زراعی پر پتانسیل دیم در برنامه جهش تولید در دیمزارها اشاره کرد و افزود: این برنامه در سه سال اخیر، متوسط افزایش عملکرد ۳۷ درصدی را به همراه داشته است.
جعفرزاده نقش مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم در ارائه راهکارهای سازگاری با تغییرات اقلیمی را بسیار پر اهمیت دانست و اظهار کرد: این مؤسسه ۱۰ درصد از برنامههای عملیاتی پژوهش و فناوری خود را به ارتقای سازگاری با تغییرات اقلیمی در عرصه دیم اختصاص داده است که هدف از این اقدام، تولید ارقامی کم نهاده با نیاز و شرایط اقلیمی آینده است تا تداوم پایداری تولید در عرصه دیمزارها تضمین شود.
دیدگاه تان را بنویسید