حفره بلاتکلیف « میلاد ٢»/ داستان یک سازه جنجالی
اعتماد ،حمید رضا خالدی/ در حالی که چند روزی است در شبکههای اجتماعی و برخی رسانهها، خبری مبنی برآغاز عملیات اجرایی فازدوم برج میلاد منتشر شده است، مدیرعامل سازمان سرمایهگذاری شهرداری تهران که مسوولیت تکمیل فاز دوم را برعهده دارد، این اخبار را در گفتوگو با «اعتماد» رد کرده و میگوید: هنوز هیچ طرحی نهایی نشده است.
برج میلاد تهران که بزرگترین سازه کشور نیز تلقی میشود هنوز نیمه کاره است چرا که براساس طرح جامع اولیه این برج قرار است علاوه بربرج مخابراتی، در گام بعدی مجتمعی تجاری و یک هتل دو قلو نیز در کنار خود داشته باشد. در مطالعهای که برای نخستین بار در سال ۸۷، برای فاز دوم توسعه برج میلاد انجام شد، احداث یک ساختمان ۲۹طبقه در قالب هتل پنج ستاره در کنار برج میلاد پیشبینی شده بود. به همین دلیل سه سال قبل یعنی سال ١٣٩١ مسابقهای برای طراحی فاز دوم برج میلاد برگزار شد که ٣١ معماربزرگ ایران و جهان در آن شرکت کردند و درنهایت، این طرح خانم «زاها حدید»، معمار مشهور مصری بود که برنده این مسابقه شد و طرح آن در محل احداث این ساختمانها در کنار اتوبان همت و زیر سایه برج میلاد نصب شد.
غول زیبای پایتخت
قرار است سایت پروژه فاز دوم برج میلاد، در مجاورت برج مخابراتی میلاد و در فضایی با زیربنای ۳۰۰ هزار مترمربع احداث شود. در طراحی این فاز از پروژه، بلندتر نبودن ارتفاع سازههای طراحی شده در جهت حفظ اهمیت و ارتفاع برج میلاد حایز اهمیت بوده است. گفته میشود در مقایسه با دیگر طرحهای ارایه شده، این پروژه دارای ساختاری باهویت و فرمی خاص است. فرمی که از ساختار هرم الگوبرداری شده است.
ایرادگیری شورا
پس از برگزاری این مسابقه طراحی، پیمانکار این فاز یعنی شرکت مهرآفرین نیروی انتظامی عملیات گودبرداری برای آغاز فاز اجرایی طرح این مهندس مشهور را آغاز کرد اما داستان این گودبرداری که در سکوت کامل انجام میشد، به یکباره سر از شورای شهر درآورد و اعضای تازه انتخاب شده شورای شهر چهارم بارها و بارها با انتقاد از گود عظیمی که ایجاد شده بود آن را خطری برای برج میلاد و مردم عنوان کردند و خواستار توقف عملیات اجرایی و گودبرداری شدند، گودبرداری عظیمی که اگر از کنار اتوبان همت در محل سازه برج میلاد عبور کنید به خوبی آن را میبینید که پشت نردههای حفاظ کشیده شده، گم شده است. اما این گودبرداری از چشم اعضای شورا دور نماند و در نهایت تذکرها بالاخره بعد از چند ماه جواب داد و پیمانکار مربوطه عملیات گودبرداری را متوقف کرد. همهچیز از یک بروشور ساده آغاز شد بود، بروشوری که بر آن شکل و شمایل سه سازه تازهای که قرار است در اطراف برج میلاد ساخته شود نقش بسته بود. بهار سال ۹۲ بود که اعضای شورای شهر سوم به گودبرداری اطراف برج میلاد اعتراض کردند و به استناد همان بروشور این سازههای جدید را سبب تخریب نمای بصری برج میلاد دانستند. قرار بود یک هتل، یک مرکز تجاری و یک مرکز اداری در محوطه ۴ هکتاری اطراف برج ساخته شود. دیوارکشی و گودبرداری هم در حال انجام بود. اما اعتراض شورا روند گودبرداری را آرامتر از گذشته کرد تا امروز که تقریباً میشود گفت این روند متوقف شده است اما در چند روز گذشته باز خبرهایی مبنی بر شروع مجدد فاز دوم شروع شده است. به گفته محمد سالاری، رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران، طرح فعلی که طراح آن «زاها حدید» است ۵۵ طبقه از کف اتوبان و ۴۵ طبقه از سفره برج میلاد -کف برج- ارتفاع دارد. این ارتفاع نگرانیها را بیشتر میکند، زیرا این احتمال وجود دارد که مشاهده برج میلاد از فاصله نزدیک مخدوش و حتی از نزدیک، حالت محوشدگی برای برج ایجاد شود.
از زمان توقف گودبرداری و عملیات عمرانی فاز دوم دیگر خبری از نتیجه و سرنوشت این پروژه منتشر نشد. با این وجود به گفته اعضای شورای شهر، جلسات مشترکی بین متولیان این پروژه در شهرداری و اعضای شورای شهر برگزار شده که در آن نقشه راه جدیدی برای ادامه احداث این پروژه ترسیم شده است. احمد دنیامالی، رییس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر در مورد نتیجه مذاکرات خود با سرمایهگذاراین پروژه و مسوولان آن در شهرداری به «اعتماد» میگوید: بعد از تذکرهایی که در شورا در مورد این پروژه داده شد، چند جلسه با مدیران و متولیان این پروژه در شهرداری داشتیم که در نهایت قرار شد برای جلوگیری از بروز هرگونه خطر احتمالی در مرحله اول بخش زیرین طرح خانم حدید که پارکینگهای خودرو را شامل میشد، اجرا شود تا بعد در مورد مابقی آن تصمیمگیری کنیم. اما هنوزبا گذشت بیش از یکسال از توقف عملیات گودبرداری، هیچ نشانهای از ساخت پارکینگ در این گود به چشم نمیخورد. دنیامالی نیز با تایید این مساله میگوید: متاسفانه هنوز سرمایهگذار به تعهدش عمل نکرده است، شاید هم مدیران شهرداری نتوانستهاند سرمایهگذار را قانع کنند ولی در نهایت هنوز بخش پارکینگی این طرح ساخته نشده است. وی البته به نکته توافق شده دیگری هم در مورد هتل یاد شده اشاره میکند و میگوید: همچنین در این جلسات توافق شد ارتفاع برج هتلهای فاز دوم کاهش پیدا کند. دنیامالی همچنین تاکید میکند که بخشی از ایرادهای شورا درست بوده و درعین حال برخی استدلالهای سرمایهگذار هم درست است.
کمیسیون عمران شورای شهر در ادامه بر این نکته هم تاکید میکند که لازم نیست طرح برج میلاد به کمیسیون و شورا بیاید وتصویب شود بلکه همین قدر که خواستهای توافق شده شورا در آن لحاظ شود، کافی است.
دکتر اقبال شاکری، رییس کمیته عمران شورای شهراما برخلاف نظر دنیا مالی معتقد است که طرح فاز دوم برج میلاد باید از شورای شهر مجوز بگیرد، او به «اعتماد» میگوید: نه فقط طرح فاز دوم که براساس آخرین جلسهای که پنج، شش ماه قبل داشتیم، قرار شد طرح «جامع» برج میلاد به شورا ارایه شود تا به تصویب برسد، بنابراین بدون این گام، هر گونه عملیات اجرایی غیرقانونی خواهد بود. ابوالفضل قناعتی، دیگر عضو کمیسیون عمران شورای شهر ولی به گونهای دیگر به مساله نگاه میکند، او به «اعتماد» میگوید: در شورای سوم اعضا به تفکر این خانم طراح هم انتقاد داشتند و معتقد بودند که باید طرح فاز دوم، نمادی از معماری ایرانی - اسلامی باشد، ضمن اینکه هم در دوره قبل و هم در دوره چهارم، اعضا معتقدند که باید ارتفاع هتلهای مجاور برج کاهش پیدا کند تا به نما و منظره برج خدشهای وارد نشود. وی نیز مانند دکتر شاکری معتقد است که باید طرح اصلاح شده این فاز برج میلاد به شورا ارایه شود تا نظر اعضای شورا تامین شود و به تصویب برسد.
خبری که هیچ کس از آن اطلاعی ندارد
با این تفاصیل سوال اصلی هنوز باقی است؛ اینکه آیا واقعا مرحله عملیاتی و اجرایی فاز دوم برج میلاد واقعا در سکوتی خبری آغازشده است؟ پیگیریهای «اعتماد» حکایت ازآن دارد که هیچ یک از اعضای شورای شهراطلاعی از آغاز اجرای این فاز ندارند. با این وجود هنوز این احتمال وجود دارد که مانند بسیاری دیگر از پروژههای کلانی که شورای شهر یا دیگر مراجع ذیصلاح به آنها ایراد گرفتهاند، این پروژه نیز در خفا و به دور از هر گونه هیاهویی و البته به دور از چشم اعضای شورای شهردر حال تکمیل باشد. اما مدیرعامل سازمان سرمایهگذاری شهرداری تهران در گفتوگو با «اعتماد» این خبر را بهشدت رد میکند. محسن ترک آباد، با تاکید براینکه هنوز هیچ طرحی نهایی نشده است در مقابل پرسشهای فراوان ما تنها به این توضیح بسنده میکند که: تا تصویب طرح نهایی در مراجع ذیصلاح هیچ اقدامی روی سطح زمین مورد نظر انجام نخواهد شد. او همچنین در مورد وضعیت گود عمیق ایجاد شده و آخرین اقدامات این مجموعه برای ادامه فاز دوم تنها میگوید: در حال حاضر فعالیتهایی که درمحل انجام میشود، متمرکز برپایدارسازی فضای زیر سطحی (منظور همان گود ایجاد شده است) برای احداث پارکینگهای مجموعه است. » بدینترتیب به نظر میرسد گرچه خبر منتشر شده در مورد آغاز فاز دوم برج میلاد شایعهای بیش نبوده است اما، این شایعه خود بهانهای شده تا پرونده این پروژه که مدتها مسکوت بود، دوباره در صدر پروندههای مورد توجه رسانهها قرار گیرد. شاید هم به قول یکی ازاعضای شورای شهر، انتشار این خبر ترفندی از سوی مجریان این طرح بوده تا ازجو و شرایط جامعه و نگاه شورا مطلع شوند، ولی با تمام این تفاصیل آنچه مسلم است، این است که قرار نیست فاز دوم برج میلاد حالاحالاها و به این زودیها تکمیل شود
طراح فاز دوم برج میلاد کیست؟
زاها حدید نخستین بانوی معماری است که تاکنون برنده جایزه Pritzker (جایزه معروف ایتالیایی) شده است. حدید در ۳۱ اکتبر ۱۹۵۰ در عراق متولد شد و دارای ملیتی عراقی-بریتانیایی است. او چندین بار کاندیدای جایزه «صلح نوبل معماری» شد. کارهای حدید غیرمتعارف، شجاعانه، هنری و با هویت به شمار میروند. در ٢۵ سال گذشته، طرحهای زاها نقش مهمی در تحول معماری معاصر داشتهاند. این آثار در موزهها و گالریهای معروف جهان از جمله موزه گوگنهایم و موزه هنرهای مدرن نیویورک به نمایش درآمده و بخشی از کلکسیون دایمی آنهاست. او طبق ردهبندی لیست Forbes در رتبه شصت و نهمین زن قدرتمند سال ۲۰۰۸ قرار گرفت. ساختمانهای زیبای او همیشه همه را متعجب میکند و شک نکنید که بعد از دیدن آنها با خود میگویید: «او اینها را چگونه طراحی کرده است؟»
مهمترین پروژههای طراحی شده توسط زاها حدید:
مرکز مگی در بیمارستان ویکتوریا (۲۰۰۶)، کرکالدی، اسکاتلند
ایستگاه قطار سریعالسیر ناپل (۲۰۰۶)، ناپل، ایتالیا
ساختمان مرکزی بامو (۲۰۰۵)، لیپزیگ، آلمان
ترن هوایی (۲۰۰۷) اینسبروک، اتریش
مرکز علمی فائنو (۲۰۰۵)، وولفسبرگ، آلمان
سکوی پرش اسکی برگیسل (۲۰۰۲)، اینسبروک، اتریش
ایستگاه آتش نشانی ویترا (۱۹۹۴)، ویلام راین، آلمان
مشخصات فاز دوم برج
در نگاهی گذرا میتوان مشخصات فاز دوم برج میلاد، شامل مجموعه اداری، اقامتی، تفریحی و هتل را به شرح زیر تشریح کرد:
متراژ این پروژه هزار مترمربع
مرکز تجارت جهانی با ۱۲۰هزار مترمربع زیربنا
هتل ۵ستاره و ملحقات ۹۵ هزار مترمربع (این هتل برای ارایه تسهیلات اقامتی و پذیرایی گردشگران داخلی، خارجی و شرکتکنندگان در همایشها پیش بینی شده است).
مجموعه تجاری ۶۳ هزار مترمربع (امکانات این مجموعه تجاری شامل بخش معاملات بازرگانی داخلی و خارجی، نمایشگاههای کالا و خدمات، ارتباطات علمی و فنی، ارتباطات مخابراتی و تصویری و بخش خدمات است).
پارکینگ ۱۷۰هزار مترمربع شامل ۵۰۰۰ واحد
دیدگاه تان را بنویسید