گلرنگ؛ گیاهی تاب آور و ارزش آفرین

در میان دانههای روغنی راهبردی از گندم گرفته تا کلزا شاید نقش دانه گیاه گلرنگ کمرنگ باشد، اما نمیتوان نقش آن را نادیده گرفت؛ چراکه این دانه در بسیاری از صنایع بهویژه، صنایع غذایی کاربرد فروان دارد.
تهران-ایانا- گلرنگ با ویژگیهایی چون مقاومت بالا به کمآبی، تنوع در کاربردهای غذایی، دارویی و صنعتی، و امکان کشت در اراضی دیم، یکی از گزینههای استراتژیک برای آینده کشاورزی کشور به شمار میرود. از این رو حال که بخش کشاورزی بحرانهای جدی روبهروست، کشت محصولاتی مانند گلرنگ که در شرایط سخت رشد کند و بازده اقتصادی مطلوبی نیز داشته باشند، بیش از هر زمان دیگری اهمیت یافته است.
به گفته اعلام علیرضا مهاجر معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی در سال زراعی ۱۴۰۳ – ۱۴۰۴ کشت گلرنگ در ۲۴ استان کشور از جمله اردبیل، اصفهان، آذربایجان شرقی و غربی، البزر و... انجام شده است.
این دانه برای کشور مزیت صادارتی دارد، حمزه خانجانی مسئول بخش مرکزی جهاد کشاورزی کبودر آهنگ در گفتوگو با ایسنا بیان کرده است هر ساله مباشرین با خریداری گل گلرنگ مزارع شهرستان کبودراهنگ فرآوری شده این محصول را به چهار کشور کرهجنوبی، آلمان، اسپانیا و هند صادر میکنند.
بر اساس این گزارش، مهمترین استفاده از گلرنگ، تولید روغن از دانههای این گیاه است. میزان روغن دانههای گلرنگ با توجه به رقم مورد کاشت و شرایط منطقه ای که گیاه در آن رشد میکند، بین ۲۳ تا ۳۶ درصد است. اهمیت روغن گلرنگ شامل حضور اسیدهای چرب اشباع نشده، طعم ملایم و پایداری در دماهای بالا است. این روغن از نظر طعم و رنگ شباهت زیادی به روغن آفتابگردان دارد. همچنین این روغن در دماهای پایین پایداری مناسبی دارد و در هنگام طبخ نیز بوی دود ایجاد نمی کند.
درعین حال گلبرگهای گلرنگ برای تولید رنگ در صنایع غذایی استفاده میشود، مهمترین ماده رنگی گلبرگهای گیاه کارتامین نام دارد که مشخص کننده میزان رنگ دهی آن است.
استفاده از گلبرگ گلرنگ بهجای زعفران بهعنوان رنگ خوراکی در بین مردم رایج است. گلهای گلرنگ خاصیت محرک، مسکن و ملین دارد که بهصورت دمنوش یا خیسانده مصرف می شود. تسریع گردش خون و کمک به بهبود افرادی که دچار فلج اندام هستند از دیگر خواص آن است.
کنجاله آن نیز به علت داشتن پروتئین و فیبر برای خوراک دام گزینه خوبی است ولی به علت تلخی طعم باید با موارد دیگر ترکیب شود.
در نهایت بهرهگیری از ظرفیتهای کشت و فرآوری این محصول، فرصت مناسبی برای حفظ و ارتقای امنیت غذایی کشور است.
خبرنگار، صبا طاهری
دیدگاه تان را بنویسید