خبر خوش برای حوزه شیلات کشور/وضعیت ذخایر آبزیان ایران 24 پله صعود کرد

مطابق با شاخص عملکرد محیط زیستی (EPI) سال2024 که توسط مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی تحت بررسی قرار گرفت، در بخش سرزندگی بوم سازگان، ایران صرفا در زیرگروه شیلات رتبه مناسب (63) را کسب کرد.

خبر خوش برای حوزه شیلات کشور/وضعیت ذخایر آبزیان ایران 24 پله صعود کرد

به گزارش ایانا به نقل از روابط عمومی سازمان شیلات ایران، در گزارش منتشر شده توسط مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با عنوان "ارزیابی جایگاه محیط زیستی ایران در شاخص های بین المللی" شاخص عملکرد محیط زیستی کشورمان در سال جاری تا حدودی بهبود یافته و از رتبه 133 در سال 2022 به رتبه 112 در سال 2024 ارتقاء پیدا کرده است.

در بخش سرزندگی بوم سازگان، کشورمان صرفاً در زیرگروه شیلات رتبه مناسبی (63) کسب کرده است اما در زیرگروه کشاورزی به ویژه نماگر عملکردی نسبی محصول وضعیت مطلوبی ندارد و در این بخش مصر و عربستان بالاتر از ایران بوده و ترکیه نیز وضعیت مطلوبی ندارد.

مقایسه سرانه ردپای بوم شناختی و ظرفیت زیستی در بخش های مختلف نشان می دهد که ایران در بخش های زمین زراعی و چراگاه فراتر از ظرفیت زیستی خود، ردپا داشته و در مقابل در بخش ماهیگیری و جنگل کمتر از ظرفیت زیستی خود بهره برداری کرده است که باعث وضعیت پایداری شده است.

این گزارش با هدف سرزندگی اکوسیستم در بررسی زیرگروه شیلات نماگر وضعیت ذخایر آبزیان را دارای وزن 0،3 درصد، صید آبزیان دورریخته شده را دارای وزن 0،4 درصد، صید ترال در منطقه انحصاری اقتصادی را دارای وزن 0،5 درصد، نماگر تروفیک دریایی منطقه ای را دارای وزن 0،1 درصد و صید ترال در اقیانوس ها را دارای وزن 0،7 درصد برآورد کرده است.

در حوزه جایگاه ایران در شاخص عملکرد محیط زیستی این گزارش با اشاره به سرزندگی بوم سازگان اضافه کرده است که تغییر در معیارهای نمره دهی در بخش شیلات باعث شده است تا به رقم رشد 39،9 درصدی نمره ایران در این بخش نسبت به دوره پیشین بهبود یافته و کشورمان را در رتبه نخست بین کشورهای مصر، ترکیه و عربستان در سال 2024 قرار دهد.

در این میان اقداماتی نظیرمدیریت صحیح صید ترال که به واسطه تلاش های انجام شده در مجلس و دولت ، سبب شده تا ایران در زمینه وضعیت ذخایر آبزیان با 24 پله صعود به رتبه 17 دنیا و رتبه نخست خاورمیانه دست یابد.

در بخش دیگری از این گزارش مقایسه و ارزیابی جایگاه ایران با برخی کشورهای منطقه در شاخص عملکرد محیط زیست بررسی شده است که کشورمان در حوزه حفاظت از مناطق کلیدی تنوع زیستی دریایی دارای نمره 66،4 و رتبه 39 بوده که طی ده سال اخیر تغییراتی نداشته است.

همچنین در حوزه حفاظت از زیست گاه های دریایی به نمره 22،2 و رتبه 69 دست یافته ایم. شدت حفاظت دریایی نیز دارای نمره 100 و رتبه یک بوده است.

شیلات در بوم سازگان به نمره 63 دست یافت

در مجموع حوزه شیلات به نمره 63،3 و رتبه 63 دست یافته که تغییرات ده ساله آن معادل 2،1 درصد است و در بین کشورهای عربستان که دارای رتبه 56 مصر دارای رتبه 32،4 و ترکیه که دارای رتبه 50 است، کشورمان بالاترین رتبه را از آن خود کرده است.

این گزارش وضعیت ذخایر آبزیان را دارای نمره 76،5 و رتبه 17، حوزه آبزیان صید شده دور ریخته شده را دارای نمره 62،6 و رتبه 53 ، صید ترال در منطقه انحصاری اقتصادی را دارای نمره 58،4 و رتبه 67 ، صید ترال در اقیانوس ها را دارای نمره 67،8 و رتبه 68 ، نماگر تروفیک دریایی منطقه ای را دارای نمره 20،2 و رتبه 127 اعلام کرده است.

لازم به ذکر است در شاخص ردپای بوم شناختی و ظرفیت زیستی ایران، عربستان، ترکیه و مصر مورد مقایسه قرار گرفتند که در بخش ماهیگیری کشورمان 0،13 درصد، عربستان 0،07 ، ترکیه 0،05 و مصر 0،6 درصد دارای ظرفیت زیستی بوده اند.

این گزارش در میان بسیاری از شاخص های نامطلوب که نقاط ضعف در محیط زیست محسوب می شود به وجود نقاط قوتی چون وضعیت ذخایر آبزیان اشاره کرده است و در مجموع رتبه ایران در شاخص عملکرد محیط زیستی در طی سال 2024 را تا حدودی بهتر از سال های قبل ارزیابی کرده به گونه ای که از رتبه 133 در سال 2022 به رتبه 112 در سال جاری ارتقاء یافته ایم.

 

منتشرکننده خبر: شیما علایی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید