عضو هیأت علمی سازمان تات:

اراضی آبی برای کشت جو ظرفیت‌یابی شوند/ توسعه پایدار تولید جو

اراضی آبی برای کشت جو ظرفیت‌یابی شوند/ توسعه پایدار تولید جو

تهران- ایانا- عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تولید نهال و بذر، گفت: افزایش تولید جو تنها به معرفی ارقام جدید محدود نشده و اجرای برنامه‌هایی مانند کشاورزی دقیق، مدیریت صحیح مزرعه، اصلاح قیمت تضمینی و بهره‌گیری از یافته‌های تحقیقاتی می‌تواند مسیر توسعه پایدار این محصول استراتژیک را در کشور هموار کند.

علی براتی در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا با اشاره به معرفی تعدادی از ارقام جو با ویژگی‌های خاص در سالهای اخیر توسط محققان موسسه تحقیقات اصلاح و تولید نهال و بذر، افزود: در زمینه مقاومت به تنش خشکی آخر فصل، ارقام گوهران و یوسف برای کشت در مناطق معتدل، ارقام آذران و شکیبا برای کشت در اقلیم سرد و رقم نگین برای کشت در اقلیم گرم کشور مناسب است.

عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تولید نهال و بذر ادامه داد: در حوزه مقاومت به تنش شوری آب و خاک نیز ارقامی مانند خاتم، مهر، گلشن و طبس مناسب کشت معرفی شده است.

وی با اشاره به برنامه‌های در دست اجرا برای بهبود تولید جو در کشور اظهار داشت: تا امروز عمده مصرف جو در ایران محدود به صنایع دامی بوده، اما با توجه به قابلیت این محصول در تولید مالت و صنایع غذایی، برنامه‌هایی با هدف تأمین این نیازها تدوین شده است.

براتی با بیان این‌که تولید و آزادسازی ارقام جو از جمله وظایف اصلی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر است، افزود: برای استفاده در تولید مالت، ارقامی با پروتئین کم و نشاسته بالا  و برای مصارف دامی ارقامی با درصد پروتئین بالا و ارقامی با حجم علفی وسیع و کیفیت مناسب علوفه سبز برای استفاده به عنوان قصیل شناسایی و معرفی خواهد شد.

وی با تأکید بر این‌که افزایش تولید در واحد سطح تنها به رقم وابسته نبوده و مدیریت مزرعه نیز سهم مهمی در افزایش عملکرد دارد؛ گفت: بنابراین نیاز است تا عملیات‌های زراعی مطابق با نیاز هر رقم و شرایط اقلیمی به صورت صحیح انجام شود.

براتی توضیح داد: مدیریت‌های زراعی شامل خاک ورزی مناسب، ضدعفونی علمی و دقیق در برابر بیماری های رایج جو، تاریخ کاشت مناسب، رعایت تراکم و عمق کاشت، آبیاری به موقع و کوددهی مناسب، مبارزه به موقع و صحیح با آفات و بیماری‌ها و برداشت در زمان مناسب است.

عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تولید نهال و بذر اظهار داشت: به منظور افزایش تولید جو می توان با انجام ظرفیت‌یابی، زمین‌های آبی مناسب برای کشت جو را شناسایی و به بهره‌برداران معرفی کرد.

براتی با اشاره به این‌که اصلاح قیمت تضمینی جو متناسب با گندم و رقابت‌پذیر کردن این دو محصول و نیز اجرای کشاورزی دقیق و استفاده از سنسورها و پهبادها برای مدیریت کود و آب در مزرعه جو از دیگر برنامه‌ها برای بهبود کیفیت و کمیت این محصول است؛ افزود:  بهبود سیستم‌های آبیاری، استفاده از ارقام زودرس و مقاوم به تنش خشکی و بهره‌گیری از خصیل جو به جای دانه، از جمله اقداماتی است که می‌تواند برای افزایش بهره‌وری آب در دستور کار قرار گیرد.

وی با بیان این‌که انتقال یافته های تحقیقاتی از طریق رسانه، فضای مجازی، ایجاد مزارع نمایشی، هفته انتقال یافته‌ها و ارتباط مستقیم با کشاورزان از محورهای اصلی ارتقای بهره‌وری است؛ خاطرنشان کرد: حمایت از نظام تأمین بذر و تشویق کشاورزان به استفاده از بذر گواهی‌شده، استفاده از خطی‌کار به جای سانتریفیوژ و بهره‌گیری از کارنده ویژه کشت در کف جوی در مناطق شور و همچنین به‌روزرسانی کمباین‌ها برای کاهش ریزش دانه در زمان برداشت‌می‌تواند از عوامل موثر دیگر در افزایش تولید جو باشد.

براتی تأکید کرد: تمامی این اقدامات در راستای افزایش  تولید جو بوده و می‌تواند زمینه توسعه پایدار این محصول راهبردی را در کشور فراهم کند.

 

خبرنگار: شهرزاد مسعودی

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید